Máte problém s ranným vstávaním do práce? Týchto 7 trikov zlepší váš spánok i život

Existuje pár hračiek, ktoré vás nepustia skôr do postele – počítač, tablet, smartfón ale aj kofeín, ktorý sa drží v tele. To všetko sa dá obmedziť. My vám prinášame tipy, ako pripraviť vaše telo na skoré ranné vstávanie.

Dnešná spoločnosť očakáva, že ľudia budú v plnom nasadení skoro ráno a nikto sa neriadi vnútornými hodinami každého človeka. Existujú profesie, do ktorých nastupujú ľudia o piatej alebo šiestej hodine ráno. Pýtal sa ich niekto, či s tým majú nejaký problém?

Aj keď sa hovorí, že ranné vtáča ďalej doskáče, pravdou však je, že deň sa predĺži, ale na druhej strane si viacerí ľudia ukrajujú zo svojho času na spánok.

Nedostatok spánku u ľudí sa môže prejavovať rôzne. U jedného sa to prejavuje premenlivým, nevyspytateľným správaním, u druhého podráždením a u tretieho zlých rozhodovaním.

„Ľuďom, ktorým chýba spánok majú problémy so zapamätaním si detailov, napríklad z pracovných stretnutí a ťažko zvládajú vysoko stresové situácie,“ hovorí Robert Oexman, riaditeľ inštitútu Sleep to Live Institute.

V dnešnej dobe čím ďalej, tým viac ľudí, spí denne menej hodín. Môže za to aj moderná technika. Ľudia majú viac možností využívať počítače, tablety, smartfóny, pri ktorých veľmi rýchlo uteká čas a skracujú si čas spánku. U mladých ľudí sa nedostatočný spánok začína prejavovať tým, že priskoro starnú a dochádza u nich k výpadkom pamäte.

Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí sa nenaučili vstávať skoro ráno a chceli by ste si osvojiť ranné vstávanie, prinášame vám pár tipov, ako naštartovať váš deň čo najskôr.

  1. Vynechajte kofeín
    Či prijmete kofeín do svojho tela šesť hodín pred spaním alebo tri, kofeín má v obidvoch prípadoch rovnako ničivý účinok.

  2. Obmedzte používanie technologických hračiek pred spaním
    „Vaša spálňa by mala byť vyhradená iba na spánok, sex a nič iné,“ povedal Oexman. Nie je žiadnym ospravedlnením, že váš mobil je zároveň aj vašim budíkom. Kúpte si preto lacný budík a problém máte vyriešený.

  3. Pripravte sa na spánok
    Predtým, než sa uložíte na spánok musíte sami seba pripraviť na spanie. Keď svoju myseľ pripravíte, že vstanete skoro ráno, po precitnutí na budíček nebudeme otrávený z toho, že ste tento moment nečakali.

  4. Vstávajte za svetla
    Odporúča sa, že ľudia by sa mali prebúdzať so slnečnými lúčmi. Závesy alebo žalúzie by mali byť odostreté tak, aby do izby prenikalo slnečné svetlo. Je to najjednoduchší spôsob, ako zobudiť vaše telo.

  5. Neposúvajte budík
    Pre niektorých ľudí znamená nastavenie času budíčka na určitý čas, ktorý si môžu ľahko posunúť o ďalších 15 alebo 20 minút. Tento extra čas vám už však neprinesie pozitívny výsledný efekt ale práve naopak, budete viac omámený, keď opäť po pár minútach započujete zvonenie budíka.

    Odporúčaným riešením je napríklad, že svoj budík umiestnite ďaleko od vašej postele. Z času na čas sa vám môže stať, že svoj telefón napojíte na nabíjanie a problém so vstaním je vyriešený.

  6. Nastavte si zvonenie na budíku, ktoré vám  neprinesie zlú náladu
    Určite si veľa ľudí pamätá na staré zvonenie budíka v telefóne. Nebolo možné si vybrať príjemnú melódiu. Ak by bolo možné si vybrať, možno by bolo oveľa príjemnejšie prebúdzať sa na vôňu kávy alebo na svetlo slnka. Dnes však máte možnosť vybrať si príjemnú melódiu, tak si vyberte takú, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári.

  7. Majte rannú rutinu
    Hneď ako sa prebudíte, potrebujete prebudiť vaše telo, aby sa vám rozprúdila krv v žilách. Pomôžete si strečingom doma alebo krátkou prechádzkou do práce, aby ste rýchlo dostali spánok z vašej hlavy.

Čokoľvek sa rozhodnete spraviť, pamätajte si, že akákoľvek činnosť počas pracovného dňa, bude mať vplyv na váš spánok.

O koľkej vstávate vy?

Viac o téme: Zdravie Ráno Vstávanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy