Digitálne nomádstvo ako cesta k novému životnému štýlu: Pracujte, cestujte a spoznávajte svet

Unavuje vás práca v kancelárii a pri pohľade na štyri steny, lietate neustále mysľou niekde v oblakoch? Milujete cestovanie a pocit slobody? Viete si predstaviť zbaliť svoj život do jedného kufra a pracovať každý mesiac v inej krajine? Užívať si lúče slnka v Thajsku, nájsť duševnú rovnováhu pri cvičení jógy priamo na Bali, alebo po práci načerpať energiu pri spoznávaní histórie Španielska? Staňte sa členom komunity digitálnych nomádov a pracujte kdekoľvek na svete.

Čo je digitálne nomádstvo?

Je to životný štýl, pre ktorý je charakteristická práca na diaľku spojená so spoznávaním cudzích krajín. Neexistujú žiadne limity a pravidlá, ktorých by bolo potrebné sa pridržiavať.  Môžete sa stať nomádom natrvalo, alebo si to zo zvedavosti vyskúšať na mesiac či dva.

Aké profesie sú predurčené pre digitálne nomádstvo?

Digitálni nomádi pracujú z rôznych miest, zarábajú si prácou na diaľku a vystačím im k tomu zväčša online priestor (napr. FREELANCE pracovník na voľnej nohe grafik, copywriter, ONLINE ENTREPRENEUR predstavuje online podnikateľa s vlastným e-shopom, REMOTE WORK  tzv. zamestnanec na diaľku, pracujúci pre zahraničnú spoločnosť). 

Na čo myslieť, ak zvažujete stať sa digitálnym nomádom?

Všetko má svoje pre a proti, tak je tomu aj v tomto prípade. Život digitálneho nomáda nie je len o spoznávaní cudzích krajín a užívaní si života. Prináša so sebou aj značné úskalia, ktoré nie sú pre každého.

  1. Odkázaný sám na seba

Ak sa rozhodnete pre cestu digitálneho nomáda „samotára“, musíte sa vysporiadať s odlúčením od rodiny, priateľov a blízkych. Základom je neprepadnúť frustrácii a zostať psychicky silným. Na druhej strane vás čakajú stretnutia s množstvom zaujímavých ľudí, rozmanitých národností a kultúr.   

  1. Sebadisciplína

Najprv práca, až potom zábava. Základné pravidlo, vďaka ktorému dokážete skĺbiť pracovný život a život dobrodruha túžiaceho spoznať zákutia danej krajiny. Chvíľku vám určite potrvá, kým si osvojíte umenie disciplíny, time managemetu a schopnosť odolávať lákavým nástrahám obetovať čas vyhradený práci na zábavu.    

  1. Závislosť na technológiách

Kvalita výsledku práce nomádov závisí od internetového pripojenia. Z toho dôvodu, je nevyhnutné si voliť miesta s kvalitným a rýchlym internetom. Pokiaľ nechcete prísť o „zdravý rozum“, neodporúča sa cestovať do džungle a na iné odľahlé miesta.

  1. Finančná rezerva

Nomádi si radi užívajú voľné chvíle a spoznávajú vybrané krajiny. S tým súvisia aj zvýšené náklady spojené s cestovaním a životom „mimo kancelárie“.  Najviac sa oplatí cestovať do krajín, v ktorých je lacnejšie ako u nás a náklady na život vás finančne nezruinujú. Netreba zabúdať na nepredvídateľné udalosti, z toho dôvodu je potrebné mať na účte finančnú rezervu na pokrytie minimálnych mesačných nákladov a letenky na návrat domov.    

  1. Cestovanie

Cestovanie v sebe skrýva veľké čaro, no dokáže byť aj skúškou „pevných nervov“. Zmeškané či zrušené lety, hodiny čakania na odlet, neustále striehnutie na lacné letenky a hľadanie ďalších možných, čo najlacnejších alternatív, ako sa presúvať v rámci navštívenej krajiny. Nomád musí byť dobrodruhom telom aj dušou.

  1. Adaptovanie na prostredie

Neustále presuny, nová kultúra a časový posun, aj to sú okolnosti, ktoré si vyžadujú značnú dávku prispôsobivosti. Jeden deň pracujete na pláži s výhľadom na oceán, druhý deň pri kávičke na predmestí a tretí deň z útulnej hotelovej izby. Život nomáda nie je zaručene nič pre milovníkov stereotypov a zaužívaného pohodlia. Budete si musieť zvyknúť na neustále zmeny a prácu prispôsobiť časovému pásmu klienta, napriek tomu, že ručičky hodiniek ukazujú hlbokú noc.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy