Čo vedia bohatí ľudia: Vyhnite sa týmto 7 chybným krokom v oblasti peňazí

Chystáte sa do novej práce a chceli by ste na svojho nového šéfa urobiť dobrý dojem? Prvé stretnutie môže ovplyvniť váš následný pracovný vzťah, preto by ste nemali túto prípravu podceniť. Ak sa budete riadiť našimi tipmi, podarí sa vám urobiť dobrý dojem, z ktorého neskôr budete môcť ťažiť aj na pracovisku.

1. Nerozhodujú sa o financiách emocionálne

Žiadne impulzívne nákupy podnietené emóciami. Ľudia, ktorí vedia narábať s peniazmi, si vždy dobre premyslia, na čo budú utrácať. Nekúpia si všetko len preto, že sa im to páči alebo že to videli u niekoho iného. Svoje emócie dokážu držať v obchodoch na uzde. 

 

2. Nezameriavajú sa len na jeden zdroj príjmu 

Bohatí ľudia dobre vedia, že aktívny príjem zo súčasného zamestnania nie je spôsobom, ako zbohatnúť. Vždy treba hľadať aj iné spôsoby na privyrobenie, prípadne na rozbehnutie podnikania. Dôležité je získať aj nejaký pasívny príjem. Najčastejšie ide napríklad o prenájom nehnuteľnosti.

 

3. Nemíňajú viac, než si môžu dovoliť 

Aj keď majú boháči viac peňazí než ostatní, neutrácajú bezhlavo a nekupujú si niečo, čo si nemôžu dovoliť. To znamená, že sa nezadlžujú kvôli tomu, aby si niečo dopriali. Reč je napríklad o dovolenkách, drahých autách alebo vilách. Ak už si majú vziať pôžičku, minú ju na niečo, čo môže v budúcnosti vynášať nejaký zisk alebo príjem. 

 

4. Nezabúdajú investovať do seba

Úspešní ľudia sú si vedomí toho, že sa musia neustále vzdelávať a rozvíjať. Preto investujú aj do seba, kupujú si knihy na osobný rozvoj, navštevujú kurzy a podobne. Berú to ako investíciu, pretože nadobudnuté vedomosti môžu premeniť na nové možnosti získavania príjmu. Ak do seba budete investovať, môže sa vám to vrátiť niekoľkonásobne. 

 

5. Neutrácajú na zbytočné poplatky 

Bohatí ľudia si vážia svoje peniaze, preto ich nemíňajú na zbytočné poplatky. To znamená, že vždy všetko platia načas, aby sa vyhli upomienkam a penálom. To isté platí aj o pokutách za šoférovanie alebo nedodržiavanie iných predpisov. Taktiež neplatia za služby, ktoré nevyužívajú.

 

6. Nezabúdajú na budúcnosť

Teraz peniaze mať môžete, no v budúcnosti sa to ľahko môže zmeniť. Zámožní ľudia preto myslia aj na to, aby zabezpečili seba a svoju rodinu. Investujú a odkladajú si úspory aj na horšie časy, nemíňajú všetko, čo majú k dispozícii. Predídu tak zbytočným komplikáciám v prípade nejakej nečakanej situácie. 

 

7. Nehľadajú vždy tú najlacnejšiu možnosť 

Tá najlacnejšia možnosť sa nemusí vždy rovnať najlepšej a najvýhodnejšej. Jednorazový mesačný poplatok je takmer vždy menej výhodný než zaplatenie ročného predplatného alebo licencie. To isté platí aj o spotrebnom tovare. Oblečenie alebo potraviny za pár eur nie sú vždy tou najlepšou voľbou. 

 

  • Autor: © Zoznam/sip
  • Zdroj: RED, Foto: Unsplash
 
Staršie správy
Staršie správy