3 tipy, ako prežiť s/POKOJnejšie Vianoce

Vianočné obdobie by malo byť magickým časom pokoja, radosti, no paradoxne je toto obdobie jedným z najstresovejších v roku. Čím to je? A je reálne mať Vianoce bez (zbytočného) stresu?

Predvianočné obdobie je často jeden veľký chaos. Možno si hovoríme, že tento rok to dáme s chladnou hlavou. Naháňanie sa, behanie po obchodoch, vymýšľanie darčekov (keď všetci všetko majú), riešenie financií, plánovanie rodinných stretnutí a firemných večierkov, dokončovanie a uzávierky v práci, upratovanie, pečenie – a zrazu sa pristihneme, že sme v tom chaose a strese až po uši. Potom sa k tomu pridajú nezhody v rodine, sneh, zápchy a naša predstava o dokonalých Vianociach sa zas a znova rozplynie.  

Nemôžeme zmeniť to, že sú preplnené obchody, pochmúrne počasie a naša rodina sa vždy nespráva tak, ako by sme si predstavovali. Čo ale dokážeme zmeniť je náš POSTOJ k tomuto všetkému. Môžeme si vybrať, ako budeme reagovať, čomu dáme prednosť, svoju energiu a akú vianočnú atmosféru si sami pre seba vytvoríme. Ak vám napadla myšlienka, že to nie je možné, tak čítajte ďalej.

Prinášam vám 3 tipy, ako sa naladiť na Vianoce bez zbytočného stresu:

1. Pustite očakávania a predstavu o (takmer) dokonalých sviatkoch

Naše zidealizované Vianoce sú často ovplyvnené našimi predstavami, očakávaniami a nenaplnenými potrebami. Neraz do toho vstupujú zidealizovaná prezentácia na sociálnych sieťach a porovnávanie sa s druhými. Očakávate, že aspoň na Vianoce ľudia zabudnú na svoje bežné správanie, spôsob komunikácie, vlastné potreby a budú ohľaduplnejší a milší? Veď sú Vianoce? Potom je pravdepodobné, že sa sklamete. Buď svoje očakávania odkomunikujete druhým a skúsite nájsť spoločnú cestu, ako si urobiť príjemné a láskavé Vianoce alebo pustite svoje očakávania a potrebu mať všetko pod kontrolou. Vianoce vôbec nemusia byť podľa našich očakávaní a dokonalé a stále môžu byť jedinečné a vaše. A keď sa niečo pokazí, nepodarí, rozbije, pripáli…? Je na vás, aký POSTOJ k tomu zaujmete. Vyberte si taký, ktorý vám nepokazí Vianoce, nezoberie energiu a možno vyčarí aj úsmev. Môžete vyskúšať aj vetu: „Je to takto v poriadku.“

Na zamyslenie:

V čom som sa sklamal/a minulý/ predminulý rok? Čo očakávam, že sa počas Vianoc udeje inak, ako sa to deje bežne počas roka? Komunikujem svoje potreby a očakávania druhým? Viem pustiť kontrolu?

Ani Vianoce, žiaľ nemajú zázračnú moc meniť ľudí a naplniť naše tajné očakávania. Preto si môžete, napríklad, s rodinkou sadnúť a rozdeliť si úlohy. (A vy naozaj pustite starosť o to, či to urobia). Pamätajte: „Je to takto v poriadku.“

2. Postarajte sa o seba, aby ste sa mohli starať o ostatných

Cez Vianoce mávame tendenciu zameriavať sa viac na ostatných a všetko stihnúť. Tak odsúvame svoje potreby nabok ešte viac. Vymýšľame tie najlepšie darčeky pre blízkych, plánujeme vianočné stretnutia, varíme, pečieme, snažíme sa dokončiť prácu, aby sme si mohli zobrať pár dní dovolenky. Popri tom zabúdame na seba, nedobíjame si baterky. Potom sa to prejaví presne opačne, ako je náš zámer. Vnímate ten rozdiel vo vašom správaní k ostatným, keď máte dobrú náladu a keď ste unavení alebo hladní? Ak nemáme naplnené svoje potreby, sme viac frustrovaní a často práve vtedy vznikajú tie nepríjemné hádky a napätie, kvôli ktorému sa mnoho ľudí na Vianoce neteší. Stačí malý podnet a náš tlakový hrniec vyčerpania praskne. Skúste tomu predchádzať. Doprajte si dostatok oddychu, spánku, pohybu, času pre seba a venujte si rovnaké množstvo energie, ako dávate druhým. Uvidíte ten rozdiel.

Na zamyslenie:

Koľko času v predvianočnom strese venujem sebe? Čo malé viem pre seba každý deň urobiť?

Môžete si, napríklad, každý deň nájsť na seba aspoň 15 minút čas – zacvičiť si, zameditovať, naladiť sa na seba, niečo si prečítať pri pohári čaju, zapáliť si sviečku a pustiť si pokojnú vianočnú hudbu. Naozaj nie je potrebné odpadnúť pod vianočným stromčekom od únavy. Viete, koľko hrdosti voči sebe budete cítiť, keď budete v pokoji zvládať predvianočné povinnosti?

3. Vytvorte si všímavé Vianoce

Túžite po pomalých a pokojných vianočných sviatkoch? Znie vám to, ako rozprávka a niečo úplne nereálne vo vašej situácií? Nemusí to tak byť. Pomocou všímavosti môžete opäť zažiť radostné a hravé Vianoce. Všímavosť (mindfulness) nie je čarovný prútik, ktorý zmení vaše okolie, rodinu, prácu, ale dokáže zmeniť váš vnútorný POSTOJ. A práve vtedy sa dejú zázraky. Pretože stres nevzniká zo situácie, ale z našej reakcie na ňu.

 

Na zamyslenie:

Ako sa chcem cítiť? Čo chcem robiť? A kedy len napĺňam očakávania ostatných? Aké chcem mať Vianoce? Ako si ich viem vytvoriť?

 

Pridajte sa na 4 predvianočné zastavenia: Adventný pokoj v duši s Mindfully. Vytvorme si spolu pokojné Vianoce. Už len to, že si dovolíte každú nedeľu spomaliť – nájsť si na seba jednu hodinku čas, prinesie pocit vnútornej rovnováhy a pohody. Posilníte stresovú odolnosť, vďačnosť a láskavosť k sebe a blízkym. Aj vy môžete mať s/POKOJnejšie Vianoce, bez ohľadu na to, čo sa deje "tam vonku". Verte mi, dá sa to.

Majte krásne, všímavé a s/POKOJné Vianoce.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote. Vyučuje 8-týždňový kurz Mindfulness – viac ako len zvládanie stresu  ~ Návrat k sebe a s/POKOJnejšiemu životu ~.

  • Autor: © Zoznam/mindfully
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy