Žijete od výplaty k výplate? Pravdepodobne robíte týchto 7 chýb

Máte pocit, že už pár dní po výplate je pohľad do peňaženky zarmucujúci? Ak netušíte, kde sa vaše zarobené peniaze môžu strácať, možno robíte niekde chybu. Alebo hneď niekoľko. Chcete vedieť, čo môže byť príčinou toho, že sa vaše financie tak rýchlo vyparia? Jednou z príčin môže byť zlé hospodárenie a nesprávne nákupné návyky. Zistite, či za vašou smolou pri udržaní peňazí nie je niektorá z nasledujúcich chýb.

  1. Nemáte plán
    Zdá sa vám čudné mať plán so svojimi financiami? To je možno dôvod, prečo máte problémy s peniazmi. Nepodceňujte túto radu: nastavte si, koľko z vašich zarobených peňazí pôjde na sporenie, koľko na splatenie pôžičiek či hypotéky a z koľkých eur budete fungovať celý mesiac.
  2. Míňate viac, než zarábate
    Ak takto fungujete dlhodobo, máte veľký problém. Čo najskôr sa preto s takýmto štýlom hospodárenia rozlúčte. Zrušte si možnosť ísť do mínusu a prehodnoťte svoje spotrebiteľské správanie. Stanovte si sumu, ktorú môžete za daný mesiac minúť a dodržujte to.
  3. Kupujete si veci, ktoré nepotrebujete
    Žijeme v dobe konzumu. Zo všetkých strán dnes neustále počúvame, ako by sme mali mať pekné bývanie, oblečenie, auto, výkonnú techniku. Je toho veľa, čo si myslíme, že potrebujeme. K spokojnému životu však toho veľa naozaj netreba. Nemíňajte horibilné sumy na oblečenie, keď máte plnú skriňu. Naučte sa, že nie je nutné kúpiť si všetko, čo sa vám páči. Míňajte peniaze iba na to, čo je pre vás nevyhnutné.
  4. Zatvárate oči pred vašou finančnou situáciou
    Tvárite sa, že finančné suchoty máte iba chvíľu, že budúci mesiac to už bude určite lepšie? Sľubujete si, že z ďalšej výplaty už neminiete ani euro? Nevyhovárajte sa, neklamte sám sebe. Čím skôr si uvedomíte, že musíte zmeniť svoj prístup, tým lepšie.
  5. Spoliehate sa iba na jeden príjem
    Niektorí ľudia sú závislí iba od jedného príjmu, z ktorého môžu pravidelne platiť šeky. Možno si poviete, že máte dobrý plat, z ktorého zvládate utiahnuť všetko. Vždy je však lepšie mať aj nejaký bočný zdroj príjmu - pouvažujte, akým spôsobom si ho zabezpečiť.
  6. Nesnažíte sa zvýšiť váš príjem
    Ak sa vás dnes niekto spýta, ako môže mať viac peňazí, pravdepodobne mu odpoviete, že by mal škrtnúť svoje výdavky. Áno, aj to je jedna z ciest. Lepší spôsob je však posnažiť sa zvýšiť svoj aktuálny príjem a z neho začať ešte viac šetriť.
  7. Míňanie má pre vás vyššiu prioritu ako šetrenie
    Ak čakáte, že si odložíte to, čo vám zostane z výplaty, robíte chybu. Väčšinou sa totiž vždy nájde niečo, čo sa nám páči a zo mzdy potom toho na odloženie zostane len veľmi málo. Urobte to naopak: najprv zaplaťte sebe – svojej budúcnosti, horším časom či neočakávaným výdavkom. Až zvyšok mzdy použite na „rozhadzovanie“.

Inšpirujte sa zaujímavými príbehmi v podcastoch Kariéra.sk.

Viac o téme: Peniaze Výplata Chyby
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy