Ako si mesačne odložiť 100 EUR a viac? Vďaka týmto 8 tipom budete mať plnšiu peňaženku

Doba je ťažká. Každý mesiac len prekvapene krútite hlavou, kam sa podeli všetky vaše peniaze? Obzvlášť veľkým problémom je to pre tých, ktorí zarábajú málo a žijú od výplaty do výplaty. Ak chcete, aby vám ostalo na konci mesiaca viac peňazí, vyskúšajte týchto 7 krokov. Tie vám môžu pomôcť udržať viac peňazí na vašej karte aj v peňaženke. Pozrite sa, ako na to.

  1. Denne sledujte obraty na vašom bankovom účte
    Je úplne prirodzené, že človek inklinuje k tomu, čo mu robí radosť a bočí od toho, čo je preňho nepríjemné. Ak sú pre vás peniaze citlivá téma, je jasné, že jej nechcete venovať veľkú pozornosť. Budete to však musieť začať robiť a prekonať prvotnú bolesť. Je kľúčové vedieť, kam všade idú každý mesiac vaše peniaze. Ak to zistíte, budete vedieť, ako môžete niektoré výdavky škrtnúť a tým získať viac peňazí k dobru. Zrušte nevýhodné sporenia či poistky, z ktorých nakoniec aj tak nič nezískate. Neplaťte za služby, ktoré nevyhnutne nepotrebujete. Niekedy platíte aj za to, o čom ani neviete. Kontrolou a sledovaním bankového účtu však budete mať o všetkom prehľad.
  2. Začnite si ešte viac odkladať
    Možno si už teraz pravidelne odkladáte peniaze, no verte, že sa dá ešte viac. Neplaťte napríklad zbytočne vysoké paušály, drahú káblovku, šetrite elektrinu, ak auto nevyhnutne nepotrebujete, zvoľte si lacnejšiu a ekologickejšiu voľbu prepravy – MHD, bicykel alebo vlastné nohy. Možností je veľa, zapojte sedliacky rozum a porozmýšľajte, kde všade ešte môžete ušetriť kopec peňazí.
  3. Opakujte si tieto vety
    Peniaze nerastú na strome alebo Nechcem sa dostať do dlhov. Tieto vety si pravidelne opakujte, ak uvidíte vec, ktorú si budete túžiť kúpiť.
  4. Zistite, či danú vec naozaj potrebujete
    Je daná vec len niečo, po čom túžite, alebo ju naozaj potrebujete? Načo kupovať nový telefón, pokiaľ ten, ktorý máte, ešte funguje? Nenechajte sa dotlačiť k míňaniu peňazí reklamami.
  5. Zmeňte svoje návyky
    Káva v kaviarni? Áno, chutí skvele, keď vám ju niekto pripraví, ale uvariť si ju viete aj doma – a oveľa lacnejšie. To isté platí pre posedenia s priateľmi či kolegami na pive. Ísť raz za čas je v poriadku, ak sa však tieto posedenia opakujú často, nečudujte sa, kde vám miznú peniaze. Zakrývajte sa len takou perinou, akú máte.
  6. Určite si priority
    Stanovte si, čo chcete so svojimi peniazmi robiť: chcete si začať odkladať na kúpu novej sedačky? Alebo si chcete začať vytvárať rezervu do budúcna? Stanovte si cieľ a vždy, keď pocítite nutkanie „vyhodiť si z kopýtka“, spýtajte sa sám seba: chcem minúť peniaze na nohavice, alebo si tie peniaze radšej odložím do svojho fondu na horšie časy?
  7. Skroťte svoje emócie
    Je asi veľa vecí, ktoré chcete, však? Bolo by krásne mať ich všetky. Pokiaľ však nie ste dedičom milionárskeho impéria alebo nemáte príjem, s ktorým by ste nemuseli uvažovať, čo si môžete dovoliť, ostáva vám jediné: držať svoje emócie na uzde. Uvedomte si, že nákupy sú z veľkej časti o emóciách. Marketéri nás presviedčajú, čo všetko si musíte kúpiť, aby ste sa cítili dobre, spokojne, zdravo, sebavedome... Pravdou však je, že ani drahé topánky, luxusný parfum alebo konkrétna kozmetika z vás neurobí šťastnejších ľudí. Pocit radosti z novej veci trvá iba chvíľu a potom ho nahradí ďalšia, nová túžba. A peniaze sa kotúľajú z peňaženky ani neviete ako.
  8. Zrátajte si, čo je pre vás najvýhodnejšie
    Máte auto, ktoré si pýta čoraz viac a viac opráv? Bývate v byte, za ktorý platíte vysoký nájom, pretože sa navýšil fond opráv?  Míňate na cestovanie za prácou štvrtinu vášho príjmu? Niekedy sa musíte rozhodnúť aj pre drastické riešenia – napríklad predať byť a kúpiť si taký, ktorý nebude vyžadovať tak vysoké náklady. Alebo sa vzdať auta a cestovať vlakom alebo autobusom. Sadnite si, spíšte si všetky vaše náklady a nájdite k nim alternatívne, no predovšetkým lacnejšie riešenia.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy