1 malá vec, bez ktorej sa budete cítiť každý deň lepšie a spokojnejšie

Môžeme sa sťažovať na zimu a za chvíľu na teplo? Na dážď a potom na sucho? Na množstvo práce a potom zase na nudu? Aj optimistickejší ľudia sa sťažujú niekoľko krát denne. Priemerný človek sa vraj sťažuje 15 až 30 krát za deň. Sťažovanie sa nám uberá zo spokojnosti a pocitu šťastia, pretože zdôrazňuje, čo nemáme, čo je zle, čo by mohlo byť inak.

Prečo to teda robíme?

  • Keď sa posťažujeme na niečo, čo nás trápi, pomáha nám to vyventilovať negatívne emócie, dostať ich zo seba.
  • Sťažovanie sa spolu s inými ľuďmi nám dáva pocit, že naše emócie sú validné, nie sme v tom sami.
  • Používame ho na začatie konverzácie, prelomenie ľadov. Na negatívne pozorovanie dostaneme viac odpovedí než na pozitívne.
  • Ale pozor! Sťažovanie sa ľahko  stane návykom, z ktorého sa ide ťažko von.

Sťažovanie samotné nám nepomôže cítiť sa lepšie. Práve naopak. Negatívne vyjadrenia sa zapisujú do nášho mozgu a prinášajú len viac negatívnych myšlienok.

Robia to predsa všetci…

Áno, všímanie si negatívnych vecí je pre nás prirodzené. Naše negatívne prednastavenie (negativity bias) zameriava našu pozornosť viac na nepríjemné veci, udalosti, ľudské vlastnosti. Nie je pre nás ťažké, nájsť na všetkom niečo negatívne, nepríjemné, nad čím si môžeme povzdychnúť, priať si, aby to bolo lepšie, ľahšie, krajšie, iné.

Skúste to inak

Sťažovanie sa je pohodlné, no bráni zmene a rastu. Je predsa ľahšie povedať, čo je zlé než nájsť spôsoby, ako by sa to dalo zlepšiť. Skúste začať malými krokmi. Napríklad môžete začať rozhovor vetou: “Dnes je krásny deň” alebo “Dnes vyzeráš veľmi pekne.”, namiesto: “To je zase hrozná horúčava”.

Rozvíjajte vďačnosť

Kde je vďačnosť, nie je veľa priestoru pre sťažnosti. Vďačnosť obracia našu pozornosť na to dobré, čo v živote máme. Ukazuje nám, ako veľa toho máme už teraz. Pomáha nám uvedomiť si, že nemusíme byť iní, lepší, nemusíme mať viac. Máme dosť a sme dosť dobrí už teraz.

Aké sú vaše prvé myšlienky po zobudení? Sú pozitívne, otvorené alebo negativistické a mrzuté? Sťažovanie sa nám neprináša dlhodobo žiaden úžitok. Keď sa zameriavame na to negatívne, vidíme len viac zlého, negatívneho. Čo polievame, to rastie. To, ale platí aj pri pozitívnych veciach. Keď sa zameriame na to pozitívne, príjemné, pekné, uvidíme toho v živote viac. Je to ako keď si začneme všímať na cestách červené autá - máme pocit, že je ich najviac. Nie je. Len sme si ich začali všímať. Potrebujeme prenastaviť naše myšlienky a pohľad na svet, nemusíme meniť to “vonku”.

TIP: Skúste si každý deň povedať alebo napísať 3 vecí, za ktoré ste vďační. Možno začnete tým, čo je zjavné. No, neskôr pôjdete hlbšie a začnete si uvedomovať veci, ktoré dovtedy vôbec nedostávali pozornosť.

Občas sa posťažovať a dať zo seba von emócie je v poriadku, ale nerobte si zo sťažovania sa životný štýl.

“Ak máš čas nariekať a sťažovať sa, potom máš aj čas niečo s tým urobiť.”

~ Anthony J. D’Angelo ~

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, Red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy