5 tipov, ako byť k sebe láskavejší

Ako sa rozprávate so svojimi blízkymi? A ako sa rozprávate so sebou? Skúste si predstaviť, že milovaná osoba niečo pokazí, rozbije, nestihne… Vyčítali by ste jej, že je nemožná alebo neschopná? Alebo by ste jej povedali: “To je v poriadku, nič sa nestalo.” Znížila by sa hodnota tejto osoby a Vaša láska k nej? Skôr nie, ako áno, však?

Často sa ale so sebou rozprávame tak, ako by sme sa nerozprávali so svojimi kamarátmi, kolegami, rodinou. Sami sebe sme najväčšími kritikmi. Je pre nás ľahšie cítiť súcit k iným, než k sebe.

  • Aké by to bolo, prejavovať si toľko súcitu, porozumenia a láskavosti ako prejavujete vašim najbližším?
     
  • Aké by to bolo prijať a milovať samého seba aj so svojimi nedokonalosťami?

Láskavosť k sebe vedie k radostnejšiemu a s/POKOJnejšiemu životu. Znižuje napätie, stres, úzkosti a tým zlepšuje aj fyzické zdravie. Ľudia, ktorí sú k sebe láskaví, budujú intenzívnejšie vzťahy s druhými, sú odolnejší voči záťažovým situáciám a dokážu ich ľahšie zvládať.

Ponúkam Vám pár tipov, ako s láskavosťou k sebe začať:

  1. Dovoľte si robiť chyby

A čo keby, to v skutočnosti neboli chyby, ale výzvy a možnosti učiť sa niečo nové? Sebakritika totiž často vychádza z nášho presvedčenia, že musíme byť dokonalí a nesmieme robiť chyby. To, ale nie je reálne. Keď si dovolíte robiť chyby a byť nedokonalými, možno sa zmení aj Váš pohľad na seba a príde väčšia ľahkosť do života.

  1. Rozprávajte sa so sebou ako s kamarátom

Niečo sa Vám nepodarilo tak, ako by ste chceli? Skúste sa zamyslieť, čo by ste povedali svojmu kamarátovi v podobnej situácii. A povedzte to sami sebe - namiesto výčitiek. 

  1. Opýtajte sa samých seba: “Čo teraz potrebuješ?”

Cítite sa v napätí, v strese, v kolotoči povinností a požiadaviek? Zastavte sa a zistite, čo by ste potrebovali teraz urobiť, aby Vám bolo lepšie. Pomohla by káva, prechádzka, pár minút ticha, hlboký nádych a výdych…? Doprajte si to! Teraz, verte, že nič vám neújde a všetko počká.

  1. Spomeňte si na svoje úspechy

Naše negatívne prednastavenie (v angl. Negativity bias) má tendenciu všímať si viac chýb a nedokonalostí, než úspechov. Skúste si vybaviť a uvedomiť, čo všetko sa Vám dnes podarilo a pochváľte sa za to. Vždy sa dá nájsť aj niečo pozitívne, nech máme akékoľvek náročné obdobie.

  1. Trénujte láskavosť k sebe každý deň

Láskavosť k sebe môže byť pre veľa ľudí zo začiatku neprirodzená, až nepríjemná. Nie sme na to zvyknutí, nikto nás to neučil. Napriek tomu je to zručnosť, ktorá sa dá trénovať. Skúste si všímať aj maličké úspechy, víťazstvá a radostné momenty, ktoré cez deň zažijete. Možno Vás prekvapí, že je ich viac, než ste doteraz vnímali. Čím viac si ich budete všímať a tešiť sa z nich, tým viac ich bude, pretože, čo posilňujeme, to rastie.

Súcit a láskavosť k sebe nemá nič spoločné s ľutovaním sa, práve naopak. Dovoľuje nám uvedomiť si, že každý sa občas cíti menej príjemne a každý má niekedy blbý deň. Láskavosť nás spája s ostatnými ľuďmi a so sebou samým.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote.

Viac o téme: Inšpirácia Motivácia Pozitívne myslenie Mentálne zdravie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy