6 najistejších spôsobov, ako si zaručene skrátiť život

Ľudia si často myslia, že ich telá vydržia takmer všetko. Síce vedia o tom, že zdravý životný štýl môže predĺžiť zdravie, ale to ešte nie je motivácia na to, aby sa pripravili o príjemné chvíľky pripravené množstvom zlozvykov. Lenže na prvý pohľad neškodné prehrešky skutočne zabíjajú. Svetová zdravotnícka organizácia WHO spočítala, že vo vyspelých krajinách 40 % všetkých príčin úmrtí vyplýva zo zlého životného štýlu.

Fajčenie

Konkrétna rada: Fajčite viac ako škatuľku cigariet denne po dobu minimálne 15 rokov

Hlavným nepriateľom pľúc pritom je decht, ktorý narušuje pľúcne tkanivo a zvyšuje riziko rozvoja rakoviny pľúc. Najlepší postup pochopiteľne je fajčiť v čo najvyššej miere a nikdy neprestať.

Ale ani pokiaľ vám napríklad finančné prostriedky po 15 rokoch nedovolia pokračovať, nie je nič stratené. Úplne nedávny výskum preukázal, že aj po ukončení fajčenia zostávajú niektoré gény prepnuté na fajčiarsky režim a nikdy sa už nevrátia do svojej pôvodnej funkcie.

Obžerstvo

Konkrétna rada: Stravujte sa tučnou stravou (zvlášť údeninami a vyprážanými pokrmami) prakticky celý deň a v čo najväčšom množstve. Dôležité je sa pri tom veľmi nehýbať.

  • Hlavný cieľ: nadváha minimálne 30 kg, cukrovka, poruchy obehového systému, rakovina zažívacieho a vylučovacieho ústrojenstva.
  • Miera skrátenia života: 20 rokov
  • Šanca na úspech: 75 %

Choroby vyplývajúce z obezity, teda cukrovka, poruchy obehového systému traktu sa u nás na úmrtnosti dohromady podieľajú viac ako 10%. Nadváhou pritom u nás trpí 60% ľudí. Už len tým, že sa zaradíte medzi nich, získate takmer 30% šancu na podstatné skrátenie života. Ťažká obezita (veľmi približne nad 30 kg nadváhy) spojená s hojnou konzumáciou nezdravých potravín je takmer istou vstupenkou do expresného rýchlika s konečnou stanicou Smrť.

Nedostatok spánku

Konkrétna rada: Spite menej ako 6 hodín denne, občas vynechajte posteľ úplne a hlavne do nej nelezte v pravidelnom režime.

  • Hlavný cieľ: psychologické poruchy a oslabenie imunitného systému.
  • Miera skrátenia života: 10 rokov
  • Šanca na úspech: 55 %

Prakticky všetky štúdie z poslednej doby sa zhodujú dvoch bodoch.

Ľudia už teraz spia menej, než by mali, a tento trend sa neustále prehlbuje. Zatiaľ čo v 60. rokoch sme v posteli trávili približne 8 hodín denne, dnes už je to menej ako 7 hodín. Nevyspaní ľudia sa častejšie dopúšťajú chýb, ktoré môžu mať fatálne následky – od mikrospánku v aute, po prehliadnutí varovnej kontrolky pri jadrovom reaktore.

Nie sme schopní sa sústrediť, zhoršuje sa nám pamäť a sme náchylnejší na depresiu. Depresie pritom vo vyspelých krajinách sveta majú nezanedbateľný podiel na úmrtnosti. Ďalším dôsledkom je znížená odolnosť voči pôsobeniu stresu a nedostatočná imunita.

Časté šoférovanie

Konkrétna rada: Najazdite ročne minimálne 40 000 km, najlepšie po D1 a nedodržujte žiadne dopravné predpisy.

  • Hlavný cieľ: smrteľné zranenia pri autonehode
  • Miera skrátenia života: široké rozmedzie od 5 do 60 rokov
  • Šanca na úspech: 75 %

Väčšina smrteľných nehôd je zapríčinená nedodržaním predpísanej rýchlosti (60 %), a často tomu napomáha konzumácia alkoholu. Na skrátenie života o dlhý rad rokov teda stačí naozaj málo. Posilniť sa alkoholom, sadnúť do auta a vyraziť na D1. O zvyšok sa už nemusíte starať a svoj cieľ skôr či neskôr pravdepodobne dosiahnete. Pokiaľ si teda nenecháte skôr zobrať vodičský preukaz.

Ignorovanie lekárov

Konkrétna rada: V žiadnom prípade si rady lekárov neberte k srdcu a hlavne nedoberajte lieky po tom, čo sa vám uľaví.

Lekári sú tiež len ľudia a aj tie ich prístroje mávajú poruchy. Vaša intuícia je spoľahlivejšia a hlavne vaše pohodlie má vždy prednosť. Klinické odznenie bežnej angíny sa môže prejaviť už štvrtý deň po začiatku užívania antibiotík.

Nie všetky baktérie sú však po tomto období prekonané a môžu sa v tele naďalej množiť. Dôležité je, že prežívajú tie baktérie, ktoré sú k antibiotiku najodolnejšie. Pokiaľ pacient lieky nedoberie, nielenže sa vystavuje riziku následných zdravotných problémov, ale tiež pripravuje ideálne podmienky pre vznik rezistentného kmeňa baktérií, na ktoré už nabudúce rovnako antibiotikum nemusí zabrať.

Pacienti majú tendenciu ľahšie ochorenie bagatelizovať a brať si z rád lekára len to, čo sa im hodí. S chrípkou sú v posteli iba do okamihu, keď im teplota klesne pod 38 stupňov celzia, diétu na zníženie obsahu cholesterolu a zníženie nadváhy nedodržiava 70% pacientov.

Nadmerná konzumácia kávy

Konkrétna rada: 6 šálok denne je minimum.

  • Hlavný cieľ: poruchy obehového systému, infarkt
  • Miera skrátenia života: 10 rokov
  • Šanca na úspech: 50 %

V jednej šálke kávy je 115 mg (čo zodpovedá asi 2 zrnkám piesku) kofeínu, alkaloidu, ktorý má povzbudivé účinky na nervovú sústavu – odďaľuje únavu, zlep, zbystruje myseľ.

Preto si tiež ľudia kávu tak často radi doprajú. Má tiež isté žiaduce fyziologické účinky, ako je uvoľnenie hladkého svalstva, rozšírenie tepien a celková stimulácia obehového a dýchacieho systému. Pri dlhodobom nadmernom užívaní si však na kofeín naše telo zvykne do tej miery, že pozitívne účinky nevníma.

Často sa vytvára aj závislosť. Vyššie dávky tiež môžu viesť až k infarktu a poruche funkcie obličiek (kofeín je močopudný). Z psychického hľadiska vedie k predávkovaniu k podráždenosti, nespavosti a strate energie. Za smrteľnú dávku kofeínu sa považuje 150mg/kg. Dospelého človeka by teda zabilo 10-15 g čistého kofeínu, čo zodpovedá približne 22 litrom kávy.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, 21stoleti
 
Staršie správy
Staršie správy