10 najšťastnejších zamestnaní, ktorými sa môžete inšpirovať

Približne polovica európskych zamestnancov považuje stres na svojom pracovisku za obvyklý a stres je tiež príčinou asi polovice zameškaných pracovných dní. Okrem duševných zdravotných ťažkostí sa u pracovníkov, ktorí trpia dlhodobým stresom, môžu rozvinúť vážne telesné zdravotné problémy. Vysoko stresové povolania sú tiež často veľmi slušne ohodnotené. Na druhej strane však stoja povolania, ktoré nás robia šťastnými, nemusia byť nutne tie najlepšie platené a tešiace sa vysokému uznaniu v spoločnosti. Sú to však zamestnania, ktoré sú z rôznych dôvodov schopné vyvolávať úsmevy na tvári.

  1. Cirkevné povolanie
    A nemusí ísť nutne o pápeža. Ten, kto zasvätil život svojim blížnym a modlitbe, je šťastný. Platia tu mnohé rozdiely, podľa toho, na akom stupni hierarchie dotyčná osoba stojí, ale podľa prieskumov sa ukazuje, že život príslušníkov cirkvi je radostný.
  2. Vedúci pracovníci a vysokí úradníci
    Je pravdepodobné, že možnosť rozhodovať uspokojuje a zvyšuje pocit zodpovednosti.
  3. Manažéri v poľnohospodárstve a záhradníctve
    Aj tu ten, kto má zodpovednosť, má aj významný pocit šťastia. Zrejme tu pôsobí aj terapeutická sila prírody.
  4. Sekretárky a asistenti
    Nemajú moc rozhodovať a často ani nemajú dosť vysoký plat. Ale majú istotu a predovšetkým sa cítia byť dôležití.
  5. Tí, ktorí vystavujú certifikáty o kvalite a vydávajú predpisy
    Ide zjavne o veľmi pokojnú prácu. Často robí človeka šťastným, zrejme aj kvôli spokojnosti, ktoré toto plnenie úloh prináša.
  6. Zdravotné sestry a ošetrovatelia
    Vidia kritické situácie, ale zároveň majú pocit, že môžu niečo pre druhého vykonať a to je častou ingredienciou radosti.
  7. Lekári
    Môžu ľuďom pomáhať a liečiť ich. V porovnaní s inými povolaniami v zdravotníctve ide však o menej šťastnú profesiu, pretože lekári sú často vystavení nevyhnutným frustráciam.
  8. Poľnohospodári
    Šťastie prináša keď máte čo do činenia s prírodou s jej rytmom a tajomstvami. Sú tiež sebestační pokiaľ ide o jedlo a to všetko im dodáva vnútorný pokoj.
  9. Majitelia a správcovia hotelov a ubytovacích zariadení
    Možno je to tak preto, že ten, kto pracuje v tomto sektore, prichádza do styku so spokojnými ľuďmi, ktorí sú na dovolenke.
  10. Remeselníci a elektrikári
    Často vykonávajú veľmi užitočné povolanie a zároveň nesú zodpovednosť za jeho správne vykonanie. A zjavne to robia s radosťou.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Šťastie Radosť Úspech Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Corriere della Sera

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy