Ako sa konečne popasovať s vaším veľkým cieľom, ktorý toľko odkladáte

Všetci máme profesionálne ciele, ktoré chceme dosiahnuť, či už ide o zvládnutie nových technických zručností, zlepšenie sa pri delegovaní alebo vyhradenie času na vytváranie a budovanie vzťahov. Napriek tomu sa tak často stretávame s tým, že odkladáme tieto ambície na druhú koľaj – opäť a znova.

Niekedy je to jednoducho zaneprázdnenie, dni strávené za počítačom a schôdzami robia z dlhodobého myslenia výzvu. Niekedy je to otáľanie spôsobené pochybnosťami o sebe. („Budem vyzerať hlúpo, ak sa ukáže, že som zlý v programovaní?“) Niekedy je to paralýza živená neistotou, kde alebo ako začať. „Myslím, že by som mohol absolvovať kurz - ale ktorý? Ako zistím, či to bude dobré?“

Posledných niekoľko rokov autor tohto článku, Dorie Clark strávil skúmaním otázky, ako sa môžeme presvedčiť, aby sme dosiahli zmysluplné a dlhodobé ciele, napriek krátkodobým stimulom, ktoré nás často tlačia opačným smerom. V jeho novej knihe Dlhá hra: Ako sa stať dlhodobým mysliteľom v krátkodobom svete predstavuje stratégie, ktoré môžeme prijať, aby sme dokázali dosiahnuť naše ciele, aj keď môže byť tento proces frustrujúci alebo náročný. Tu sú tri kroky, ktoré vám pomôžu začať dosahovať vaše ciele.

Najmite si trénera

Je takmer isté, že ak by ste chceli zlepšiť svoj športový výkon, najali by ste si, povedzme, tenisového inštruktora. Je však zriedkavé, že sa stretneme - alebo dokonca premýšľame - o tréneroch v iných situáciách. To je omyl.

Niektorí z nás majú povzbudzujúcich kolegov, ktorí nás môžu podporovať a poskytovať rady pri práci na dosahovaní našich cieľov. Ale nie všetci to robíme. Aj keď máte skvelých kolegov, nemusia mať potrebné znalosti, aby vás mohli viesť k výsledkom, ktoré ste si stanovili. Najatie trénera, ktorý vám pomôže štruktúrovať vaše učenie, dodá dynamiku a prinesie vám zodpovednosť, môže byť pri dosahovaní vašich cieľov veľmi cenné.

Presne to urobil Zach Braiker, generálny riaditeľ marketingovej a inovačnej poradenskej spoločnosti. Počas pandémie Covid-19 sa Zach rozhodol, že potrebuje viac času na literatúru. "V karanténe sa na mne skutočne podpísala každodenná rutina, úzkosť, práca z domu, vyšší stres, neustále zmeny a menej kontaktu s ľudmi," hovorí. "Vedel som, že musím robiť to, čo mám rád, a príliš často som robil kompromisy - zameral som sa na naliehavé veci."

Najal si teda trénera literatúry, anglicky hovoriaceho Ph.D. študenta literatúry z mexickej univerzity. Každý piatok večer sa stretnú na hodinu, aby diskutovali o krátkom príbehu, ktorý si prečítali v v daný týždeň. "Prináša mi to energiu a kultivuje moju zvedavosť," hovorí - a je to spôsob, ako zabezpečiť, aby uprednostňoval ciele, na ktorých mu záleží najviac.

Ak nie je možné zaplatiť si trénera z dôvodu financií alebo logistiky, takmer na každú tému sú k dispozícii lacné alebo dokonca bezplatné možnosti, od online kurzov až po inštruktážne videá na YouTube.

Stanovte si finálny termín

Pre konzultantku a rečníčku Petru Kolber to začalo ako nečinné prianie: V odpovedi na otázku anketára na krste jej knihy oznámila, že sa chce naučiť mixovať hudbu. Ale keď ju potom oslovila priateľka, ktorá viedla jednu z najväčších fitness akcií v Severnej Amerike, jej sen sa veľmi rýchlo splnil. "O rok," oznámila, "budeš DJom našej VIP párty."

V tej dobe to nevyzeralo celkom reálne. Ale ako rok postupoval, Petra si začala uvedomovať obrovskú veľkosť toho, k čomu sa vlastne zaviazala: organizovať afterparty pre významné podujatie so 600 ľuďmi. "V stávke bolo veľa," hovorí, "a potenciál verejného poníženia bol skutočný." Zdvojnásobila svoj tréning a táto udalosť mala úspech.

Rovnako ako Petra, väčšina z nás potrebuje termín, aby mohli začať konať. Niekedy nám ho poskytne priateľ alebo klient, ale ak nie, môžeme si vytvoriť vlastný ako funkciu vynútenia. Ak sa prihlásite do školy, znamená to, že v tieto noci budete musieť študovať. Zaviazať sa k verejnému predstaveniu znamená, že musíme byť pripravení dodať výsledky.

Pokračujte v učení

Ak je váš cieľ spojený s konkrétnymi okolnosťami-prezentácia na významnej konferencii, beh na maratóne alebo naučenie sa cudzieho jazyka, keď sa veľká udalosť skončí, je ľahké všetko nechať tak. Ale potom, čo ste do toho vložili všetku prácu, je dôležité upevniť si učenie a pokračovať v raste.

V nadväznosti na svoj DJský úspech Petra Kolber navštívila strešný bar cez ulicu od svojho bytu v New Yorku a uvidela príležitosť. Spýtala sa barmana: „Chcel by si niekedy DJ -a?“ Povedal jej, že hotel práve zahájil novú sériu udalostí, a požiadal ju, aby vystúpila nasledujúci týždeň. "Naozaj to neboli žiadne peniaze," hovorí, "ale bola to zodpovednosť voči mojim snom." Prebiehajúci koncert jej umožnil cvičiť a učiť sa v prostredí s nízkym rizikom, čo bolo kľúčové pre jej ďalší rast.

Ak chceme, aby sa naše nové návyky a schopnosti zachovali, musíme nájsť spôsoby, ako ich priebežne zapracovať do svojho rozvrhu - napríklad ísť do telocvične s priateľom, aby sa z toho stal sociálny rituál, a tiež ako prostriedok zacvičiť si alebo stiahnuť viacero audiokníh na tému, o ktorej sa chceme dozvedieť viac, a systematicky ich počúvať počas varenia alebo dochádzania do práca.

Všetci sme zaneprázdnení, a keď sa cieľ zdá byť náročný alebo ak je cesta k nemu nejasná, je často jednoduchšie nič nerobiť a posunúť ho na iný deň. Ale ak skutočne chceme prijať dlhodobé myslenie, je načase sa uvoľniť a ísť vpred.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, HBR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy