Stagnujete? 7 spôsobov, ako sa každý deň priučiť niečomu novému

Mnoho z nás si každý nový deň vlastne ani poriadne neužíva. Nežijeme tak, ako by sme mali. Poriadne si každý nový deň užiť, vyťažiť z neho maximum a hlavne sa naučiť niečo nové. Život je skvelý učiteľ. Len veľmi málo učiteľov v škole nás dokáže pripraviť na skutočný život. Kiež by takých bolo viac. Po škole sa už musíme všetci učiť po svojom. Mnoho ľudí sa po škole na akékoľvek ďalšie vzdelávanie vykašle. A to je pomerne veľký problém. Za to ten, kto sa vzdeláva neustále, má väčšinou navrch.

"Vzdelanie je to, čo človeku zostane, keď zabudne, čo sa naučil v škole." - Albert Einstein

Každý nový deň je príležitosťou naučiť sa niečo nové. Prečo tak nekonáme? Prísť unavený z práce domov a nerobiť nič, to je taká klasika. Jasne, ste unavený z práce. Ale nepriniesol vám deň strávený v práci nejakú skúsenosť? Napríklad spôsob, ako zlepšiť spoluprácu s kolegami alebo pracovať efektívnejšie?

Skúste si všímať, na čom by sa dalo zapracovať, napríklad na zlepšení vašej osobnosti, vzťahov v práci alebo aj v osobnom živote. Už len z tohto pohľadu vám dal deň nejakú skúsenosť, na ktorej je potrebné zapracovať. A ak na tom budeme usilovne pracovať, tak sa úspech čoskoro dostaví.

Ak prídete z práce domov a nie ste unavený, tak je možností ako sa ďalej vzdelávať veľa. Ak nie ste typ, ktorý zalezie hneď k televízii, tak môžete svoj čas využiť na niečo produktívne. Ak trpíte týmto zlozvykom, zapracujte na jeho prelomení. Veď sa dá robiť toľko činností, z ktorých sa dajú naučiť nové veci. V tomto článku ich nájdete hneď 7.

  1. Čítať si knižku, ktorá vás zaujíma
    Váš obľúbený žáner, motivačné knihy, o osobnosti človeka a kopec iných.
  2. Vzdelávať sa v odbore, v ktorom pracujete
    Zanedbanie vzdelávania môže mať za následok to, že vás po čase prestane práca baviť alebo že vás nepovýšia na lepšiu pozíciu. Ak máte čas, neváhajte a priučte sa niečomu novému vo vašom odbore. Pomôcť vám k tomu môžu knihy, odborné internetové stránky alebo ďalšie materiály. Niekedy aj škola, ak ste s ňou stále v kontakte.
  3. Spoznávať svet
    Cestovaním sa tiež učíte. Napríklad históriu, z ktorej sa dá vždy poučiť. Prečítať si niečo o minulosti, rôznych krajinách alebo sa pozrieť na nejaký dokument tiež nie je na zahodenie.
  4. Zájsť si do sauny alebo cvičiť
    Toto sa skôr radí medzi voľnočasové aktivity. Ale robiť niečo pre svoje zdravie je tiež dôležité. Aj v tomto smere sa môžete naučiť všeličo nové.
  5. Zájsť si niekam s priateľmi
    Aj toto sa radí do voľného času, s priateľmi si určite poviete si veľa nových vecí. Ak si vyberiete správnych priateľov, je pravdepodobné, že vám pomôžu rozšíriť si obzory.
  6. Učiť sa cudzie jazyky
    Jazyky nikdy nie sú na škodu. Priučiť sa nejakému novému len prospeje. Aj keby ste mali silu si prečítať iba zopár nových slovíčok alebo fráz pred spaním, nikdy to nie je na zahodenie. Hlavne sa časom nevzdávajte. Keď vynecháte napríklad týždeň až dva, ťažko sa vám bude opäť začínať.
  7. Voľba je len na vás
    Záleží len na vás, v akom smere a akým spôsobom sa budete vzdelávať. V tomto článku nájdete iba niekoľko aktivít, ktorých máte v skutočnosti k dispozícii desiatky. Voľba je vždy len na vás.

Večer pred spaním si môžete urobiť takú malú rekapituláciu celého dňa. Ak ste sa naozaj niečomu novému priučili, bude sa vám lepšie zaspávať a ešte lepšie vstávať. 

Základom je naozaj poriadne využiť celý deň. Tak si ho začnite plánovať. Čo všetko máte za deň postíhať?. Hneď uvidíte, ako sa vám deň zlepší a koľko ste sa naučili. A ak robíte to, čo vás baví, tak to robte veľa dobre.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, getbetter
 
Staršie správy
Staršie správy