Ste psychicky silná osobnosť? Napovie vám týchto 9 znakov

Vedci sa domnievajú, že psychická odolnosť je väčším predpokladom úspechu ako inteligencia. Psychická stabilita spočíva v umení kontrolovať svoje emócie a byť osobnosťou, ktorá môže dosiahnuť takmer všetko, čo si zmyslí. Chcete vedieť, či medzi nich patríte aj vy? Potom čítajte ďalej.

  1. Nemáte obavy z vecí, ktoré sú mimo vašu kontrolu
    Riadite sa heslom: Ak má problém riešenie, nemá zmysel si robiť starosti. Ak nemá riešenie, starosti nepomôžu. Americká psychologička Amy Morin vysvetľuje, že ak je ľudská osobnosť silná, nestresuje sa vecami, ktoré nemá pod kontrolou. "Niektorí ľudia sa cítia bezpečne iba vtedy, ak všetko ovládajú, snaha to dosiahnuť ich ale stresuje a pripravuje o energiu," hovorí. Preto je lepšie šetriť sily na niečo, čo sa dá reálne dosiahnuť, zlepšiť alebo zmeniť.
  2. Čelíte problémom, ktoré vám prídu do cesty
    V živote občas prídu chvíle, keď môžete mať pocit, že zlyhávate. Pokiaľ sa ale ani v takej chvíli nevzdávate, je pravdepodobné, že máte pevný charakter. Takí ľudia totiž dokážu využiť každú nepriazeň osudu vo svoj prospech a poučiť sa z nej.
  3. Dokážete povedať "Nie", bez toho aby ste to ľutovali
    Pokiaľ by sa vás šéf opýtal, či by vám nevadilo pracovať cez víkend, povedali by ste "Nie", a to úplne bez výčitiek. Aj to je totiž prejavom silnej osobnosti. Zaviazali ste sa k tomu, že strávite sobotu a nedeľu s rodinou, a nemáte radi, keď čokoľvek stojí v ceste splneniu vašich naplánovaných cieľov. Slovíčkom "Nie" si navyše budujete u ostatných rešpekt.
  4. Ste trpezlivý a viete, že sny sa vám nesplnia cez noc
    Výskumy dokazujú, že silné osobnosti reflektujú udalosti, a nie na ne iba reagujú. To im umožňuje dôkladne uvažovať o okolnostiach a analyzovať ich. Preto tiež majú väčšiu trpezlivosť než ostatní a vedia, že dosiahnutie stanovených cieľov si vyžaduje čas a úsilie.
  5. Nastavujete nevyhnutné hranice
    Ak dokážete prevziať kontrolu nad svojím telom i mysľou a ovládať ich, namiesto aby oni ovládali vás alebo niekoho iného, ​​máte pevný charakter. Znamená to tiež húževnatosť v iných oblastiach, napríklad že chodíte do posilňovne, aby ste zhodili prebytočné kilá, aj keď sa cítite unavený. Veríte, že disciplína je kľúčom k zdravému životnému štýlu.
  6. Nesťažujete sa, ale konáte
    Máte pocit, že svet vám nič nedlhuje. Zistili ste, že za dobré veci sa oplatí bojovať, takže namiesto toho, aby ste sa sťažovali na nespravodlivosť okolitého sveta, sa sústredíte na to, ako by ste ho mohli vylepšiť pre seba i svojich blízkych.
  7. Málokedy improvizujete, radšej plánujete
    Ak je diár vaším najlepším priateľom, ste na tom s psychickou odolnosťou veľmi dobre. Impulzívny ľudia o svojich cieľoch väčšinou príliš nepremýšľajú a nedokážu si predstaviť výsledky svojho správania. A naopak, silné osobnosti majú vytýčené jasné ciele, plánujú ich dosiahnutie a počítajú aj s nebezpečenstvom, ktoré by mohli na ceste stretnúť.
  8. Ste sebaistý, ale nie namyslený
    Byť príliš sebavedomý môžete byť len za predpokladu, že ste dostatočne skúsený. Ukazuje sa, že psychicky odolní ľudia ovládajú sebareflexiu, ktorá im umožňuje jasne vidieť ich silné aj slabé stránky. Vďaka tomu poznajú svoje prednosti a snažia sa minimalizovať svoje chyby a nedostatky.
  9. Nesabotujete spánok
    Ponocovanie nie je nič pre vás. Silné osobnosti dobre vedia, že odpočinok má zmysel a nemajú potrebu si siahnuť fyzicky aj psychicky na dno len preto, aby dosiahli toho, čo chcú. Naopak, na svoje životné bitky sa vždy poriadne vyspia, aby do nich načerpali čo najviac energie.
Viac o téme: Osobnosť Pracovisko Práca Ľudia Život Sila Spoločnosť Fakty Psychológia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, ctihome

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy