10 vecí, ktoré sebavedomí ľudia nerobia: Patríte medzi nich?

Peniaze, rodinné zázemie a ani vzdelanie nie sú zárukou úspechu. Pokiaľ vám ale nechýba správna dávka sebavedomie, môžete toho dokázať veľa. Štúdia potvrdila, že ak si neveríte, výsledok nebude za veľa. Vedci testovali mužov aj ženy, ktorým dali vyplniť test s matematickými úlohami. Keď všetkých zúčastnených požiadali o uvedenie mena a pohlavia, ženy si viedli o poznanie horšie. Pokiaľ ale ženy nemuseli uviesť svoje pohlavie, splnili test rovnako dobre ako muži.

Ženy tiež úlohu splnili lepšie, keď boli požiadané, aby si samy seba počas vypĺňania testu predstavili ako muža. Ešte zaujímavejší je fakt, že ak účastníci museli odpovedať na všetky otázky, úspešnosť žien sa zdvihla. Keď účastníci mohli ľubovoľné úlohy vynechať, ženy mali nižšiu percentuálnu úspešnosť v teste. Nebolo to ale z dôvodu, že by na otázky nepoznali odpoveď. Iba si neboli odpoveďou isté a radšej neuviedli nič. Výskum teda naznačuje, že sebavedomie je dôležitou súčasťou úspechu. Čo teda robia sebavedomí ľudia inak? Poďme sa na to pozrieť.  

  1. Nevyhovárajú sa
    Sebavedomí ľudia neobviňujú ostatných za svoje neúspechy - prípadne iba sami seba. Sú pripravený čeliť akejkoľvek situácii. Preto takého človeka nezačujete nadávať v aute kvôli zápche alebo viniť nespravodlivého šéfa za to, že nedostali odmenu.
  2. Nevzdávajú sa
    Ľudia, ktorí si veria, sa neprestanú snažiť hneď po prvom neúspechu. Naopak prekážky vidia ako výzvu, ktorú musí prekonať k dosiahnutiu zaslúženého úspechu. Dokážu sa poučiť z minulých chýb a nové vedomosti využiť v budúcnosti.
  3. Nečakajú na povolenie
    Sebavedomí ľudia si nekladú otázku "Môžem?", Ale pýtajú sa "Prečo by som nemohol?". Nečakajú na niekoho ďalšieho, aby za nich vyriešil problém. Sami sa ujmú kontroly nad situáciou a vyriešia ju podľa svojho najlepšieho úsudku.
  4. Nevyhľadávajú pozornosť
    Človek so zdravým sebavedomím pozná svoju cenu a nepotrebuje potlesk okolia k tomu, aby si ju uvedomoval. Naopak v situácii, keď sa mu dostáva uznania, pozornosť rýchlo uprie na ľudí, ktorí mu pomohli sa na jeho miesto dostať.
  5. Neodkladajú veci
    Prečo ľudia prokrastinujú? Samozrejme že často z lenivosti. Ďalší dôvod ale je, že si v danom zadaní neveria, a preto ho odkladajú na poslednú chvíľu. Sebavedomí ľudia ale naopak veria, že sa vďaka svojej snahe dostanú bližšie k vytúženému cieľu. Tak prečo zbytočne odkladať?
  6. Neohovárajú
    Človek, ktorý verí sám v seba, nepotrebuje podrážať a ohovárať druhých. Veľmi dobre si uvedomuje, že každý má svoju úlohu a cenu, a vďaka tomu je nenahraditeľný. Porovnávanie sa s druhými je emócia, ktorá vás obmedzuje v uvedomení si vlastnej jedinečnosti.
  7. Nepotrebujú počuť chválu
    Boli ste niekedy v spoločnosti niekoho, kto neustále potreboval počuť, ako je skvelý? Ak áno, potom to rozhodne nebol človek s dobrým sebavedomím. Ľudia, ktorí si veria, vedia, že nepotrebujú niečiu chválu, aby si uvedomovali, že robia niečo dobre.
  8. Nevyhýbajú sa konfliktom
    Sebavedomí ľudia sa neboja stáť si za vlastným názorom aj za cenu prípadného konfliktu. Nepotrebujú sa každému zavďačiť. Konflikt naopak vidia ako spôsob prínosnej konverzácie, ktorá na svojom konci ponúkne riešenie výhodné pre obe strany.
  9. Prekážky ich neodradia
    Pokiaľ máte sebavedomie, nepotrebujete titul, peniaze a ani zamestnancov, aby vám v začiatkoch pomohli. Ak veríte sami v seba, potom nájdete spôsob, ako všetko zvládnuť aj v nepriaznivých podmienkach.
  10. Nie sú pohodlní
    Sebavedomí ľudia veľmi dobre vedia, že pohodlnosť je ich hlavný nepriateľ, pretože pohodlnosť vedie k lenivosti. Keď teda pocítia, že niečo dotiahli do konca a funguje to tak, ako má, začnú si hneď hľadať ďalšie výzvy, ktoré ich naplnia. Iba tak môžu rásť ľudsky aj kariérne.

 

Viac o téme: Podpora Práca Radosť Život Úspech Sebavedomie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bestlifeonline Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy