5 finančných návykov, ktoré vám zmenia život k lepšiemu

Frustrácia spôsobená zlou finančnou situáciu, nedostatočnými úsporami či obavami z budúcnosti je skutočne nepríjemná gúľa na nohe, ktorú za sebou určite nikto nechce ťahať. Ak sa jej chcete zbaviť, možno je načase vybudovať si nové návyky. Týchto päť návykov v oblasti financií vám dokážu pomerne rýchlo zmeniť život k lepšiemu.

Začnite v prvom rade platiť tej najdôležitejšej osobe - svojmu budúcemu ja

V ideálnom svete by sme už v útlom veku spoznali hodnotu sporenia a svedomito sa mu venovali. Niekto by na už ako na teenagerov včas urobil dojem svojou finančnou stabilitou, a pravdepodobne by sme ho chceli zo všetkých síl napodobniť.

Väčšina ľudí sa však skôr najprv naučí, ako platiť účty. Aj v prípade, že sme šikovní a darí sa nám zvyšovať príjmy, často dobrovoľne naberieme kopec finančných záväzkov. Takže nám nakoniec nezostávajú žiadne prostriedky, z ktorých by sa dal vybudovať zdravý sporiaci účet a investičné portfólio.

Nikto nám totiž nevysvetlil, že sporenie a odkladanie si na budúce finančné ciele by malo byť absolútnou prioritou. Ak nie ste na niečo také zvyknutý, je najvyšší čas pochopiť, že svet peňazí sa neskladá len zo zarábania, platenia účtov a míňania. Nájdite spôsob, ako si aspoň malú časť príjmov odložiť - či už na horšie časy, alebo na konkrétny cieľ (dovolenka, vzdelanie, penzia, ...).

Dôležité je uvedomiť si, že aby ste začali, nemusíte robiť žiadne dramatické zmeny. Začať s týmto návykom je vhodné aj od menších súm, aby ste nemali pocit, že zrazu zo dňa na deň musíte začať "trpieť". Na záver malá výzva a motivácia: Povedzme, že by ste si mesačne odkladali 100 € a našli spôsob, ako túto čiastku zhodnotiť o 8% ročne. Za 20 rokov budete z tohto relatívne malého sporenia mať vyše 55 000 €.

5 finančných návykov, ktoré Galéria fotiek (3)

Utekajte len takým tempom, aké zvládnete udýchať

Dnešný svet sa vám môže snažiť vtĺcť do hlavy myšlienku, že bohatstvo je život v zajatí luxusu, ktorý obdivujú a „lajkujú“ státisíce followerov na sociálnych sieťach. Realita je však iná. Veľká časť milionárov sa k tomuto statusu nedostala cez nekonečné míňanie. Ich imanie dokázalo upaľovať nahor preto, že nemali problém žiť pod svoje pomery.

Taký človek nepotrebuje mať najmódnejšie oblečenie, telefón, automobil ani sa nesnaží súťažiť s ostatnými. Jeho prioritou je zmysluplné nakladanie s financiami spôsobom, ktorý mu umožňuje efektívne sporiť, ideálne v kombinácii s investovaním. Dáva teda prednosť finančnej stabilite pred obdivom a pozornosťou svojho okolia. Spomaľte teda a buďte natoľko sebavedomý, že prestanete riešiť, čo si myslia alebo robia ostatní.

Naučte sa spočítať si reálnu cenu z pohľadu investovaného času

Funguje to asi takto: Nadšený kamarát za vami na konci pandémie príde a navrhne vám, nech sa k nemu a ostatným pridáte a vyrazíte s nimi na koncert. Lístok vás vyjde 60 €, vy zarobíte asi 8 € za hodinu. To znamená, že aby ste si na tento lístok zarobili, budete musieť pracovať takmer 8 hodín.

Pred tým, ako si ho teda kúpite, rozmyslite si, koľko hodín by ste práve na tento koncert boli ochotní pracovať. Je to príliš drahé? Lacné? Tak akurát? Vedieť si spočítať, koľko vás reálne čo stojí nielen peňazí, ale aj odpracovaného času, je veľmi efektívnym spôsobom, ako zistiť, čo je pre vás v živote z pohľadu míňania naozaj dôležité.

5 finančných návykov, ktoré Galéria fotiek (3)

Nastavte si jasné, konkrétne ciele

Chcete sa stať milionárom? V poriadku, spočítajte si, koľko si musíte mesačne odkladať a aké zhodnotenie dosiahnuť, aby ste sa ním za X rokov snaženia stali. Chcete si kúpiť do piatich rokov automobil v hodnote 60 tisíc? Postaviť dom? Vyraziť na pol roka do zahraničia a naučiť sa cudzí jazyk?

Všetky tieto ciele sa skladajú z čiastkových cieľov, ktoré majú svoju vlastnú, menšiu cenovku a na ktoré si svoj hlavný cieľ môžete rozdeliť. Vyskúšajte si to. Nielen preto, aby ste mali čo najrealistickejšie predstavu o tom, koľko vás to vyjde. Ale tiež preto, aby ste si mohli cestu k tomuto cieľu odstupňovať na čiastkové ciele, ktoré dosiahnete oveľa skôr ako samotnú cieľovú čiaru.

Čakať disciplinovane na vysnívaný finančný cieľ 5 rokov je z pohľadu psychiky, disciplíny a emócií niečo celkom iné, ako keď sa vám každého pol roka alebo 3 mesiace podarí dosiahnuť ďalšie méty, ktoré si môžete odškrtnúť s tým, že sa vám darí a perfektne sa držíte stanoveného plánu. Sporiť a investovať si len tak pre radosť je síce pekné, ale nedáva to príliš zmysel a je pravdepodobné, že vám to príliš dlho nevydrží. Vždy chcete mať pred sebou nejaký jasný cieľ, ktorý sa snažíte dosiahnuť.

Zbavte sa presvedčenia, že k bohatstvu sa môžu dostať iba tí najväčší šťastlivci

A na záver jedno populárnej klišé: Ľudia majú väčšinou v hlave klamlivú predstavu, že bohatými sa stávajú len tí ľudia, ktorí mali buď šťastie, alebo niekde niečo nakradli.

Budovanie bohatstva v skutočnosti z veľkej časti vôbec nezávisí na tom, koľko zarábate, ale skôr na tom, ako konzistentne a svedomito dokážete do svojej finančnej stability investovať (nielen peniaze, ale aj čas). Odhodlanie a chuť nerozhadzovať, ale naopak sa uskromniť a trpezlivo dlhodobo budovať svoje úspory a investičné portfólio vždy z pohľadu pravdepodobnosti prekoná aj obrovskú (ale stále realistickú) dávku šťastia.

Prajeme vám veľa šťastia a finančných úspechov.

Viac o téme: Šetrenie Investície Penzie Stabilita Úspech financie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, warengo

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy