12 návykov nešťastných ľudí: Spoznávate sa v nich?

Cítite sa niekedy nešťastne? Stáva sa to každému človeku. Šťastie je jedna z tých vecí, ktorú by sme chceli dosiahnuť všetci. Preto musíme akceptovať skutočnosť, že: a) život je krátky a b) nešťastie nám ho iba sťažuje. Návyky výrazne ovplyvňujú kvalitu nášho života. Majú priamy vplyv na naše šťastie alebo jeho nedostatok.

Existuje veľký rozdiel medzi klinickou depresiou a chronickým nešťastím. Depresia je spôsobená chemickou nerovnováhou v mozgu, zatiaľ čo nešťastie je prístup, ktorý často získavame na základe toho, ako sa rozhodneme čeliť svojim okolnostiam. Podobne ako pri depresii je aj nešťastie možné diagnostikovať a liečiť.

Tu je 12 návykov, ktoré môžu spôsobiť, že budete nešťastný, a spôsoby, ako sa im vyhnúť

  1. Chronické sťažovanie
    Šťastní a úspešní ľudia sa veľa nesťažujú. Na druhú stranu chronickí sťažovatelia vždy nájdu niečo negatívne, čo by si mohli myslieť alebo povedať. Dokonca aj v prípade, že sú všetci okolo spokojní.
    Pointa: každý z nás má iné okolnosti - či už spravodlivé alebo nespravodlivé, chcené či nechcené - a s tým sa nedá nič robiť. Namiesto toho, aby ste sa sťažovali, hľadajte riešenie problémov, ktoré vám spôsobujú nešťastie.
  2. Prehnaná kritika - voči sebe aj ostatným
    To, ako so sebou hovoríme, formuje náš obraz k lepšiemu, alebo horšiemu. Sebaúcta je nevyhnutnou súčasťou šťastia, a všetci máme právo na to, aby sme zo seba mali dobrý pocit.
    Uvedomte si, keď robíte chyby, akceptujte ich a pohnite sa dopredu. Vyhnite sa tomu, aby ste si za ne nadávali. Rešpektujte tiež základné práva ostatných a nezabúdajte, že majú právo žiť šťastne a bez zbytočnej kritiky.
  3. Život nad vlastné možnosti
    Žijeme v materialistickej spoločnosti a neustále nás bombardujú reklamy na najnovšie autá, elektronické zariadenia alebo kreditné karty. Všetky sľubujú jednoduchší a naplnenejší život. Neverte tomu ani na sekundu. Kúpa nového produktu síce môže emočne stimulovať, ale netrvá to dlho.
    Už ste niekedy počuli výraz "výčitky kupujúceho"? Hľadajte radosť v niečom, čo nezahŕňa mávanie kúskom plastu - cvičenie, čítanie, prehliadka pamätihodností atď. Hľadajte uspokojenie, ktoré vás nezadlží.
  4. Negatívne závislosti
    Väčšina vecí je dobrá, ak ich prijímame v obmedzenom množstve - jedlo, alkoholický nápoj alebo dva, zábava. Ak sa však stanú zmyslom nášho života, nastáva problém.
    Mnoho hodných ľudí bohužiaľ skončilo zle v dôsledku návykových látok, predovšetkým závislosti na alkohole a drogách. Predíďte im tak, že nájdete svoju najväčšiu vášeň a budete si ju naplno užívať (bod 8).
  5. Výčitky z minulosti
    Výčitky sú nielen zbytočné, ale môžu byť aj mimoriadne škodlivé. Výskum naďalej ukazuje, že opakujúce sa negatívne myšlienky o minulých rozhodnutiach často vedú k chronickému stresu a depresii.
    Podľa Psychology Today existujú štyri spôsoby, ako sa vysporiadať s výčitkami: (1) poučiť sa z chýb, ale nezaoberať sa nimi, (2) ak sa situácia nedá zmeniť, nechať ju ísť, (3) uistiť sa, že sa príliš neobviňujete, a (4) situáciu pozitívnejšie vnímať.
  6. Obavy z budúcnosti
    O budúcnosti toho veľa nevieme. To neznamená, že na ňu nemáme až taký veľký vplyv, ako si myslíme žiadny vplyv, práve naopak: toto tvrdenie uvádza jednoduchú pravdu. Čo môžeme urobiť, je žiť v prítomnosti a používať svoje schopnosti a talenty, ktoré nám boli dané.
    To nám umožňuje žiť šťastnejší život. Znovu sa dostávame k fráze: žiť v prítomnosti. Vysporiadajte sa s prekážkami vo chvíli, keď sa objavia, a potom ich nechajte odísť. Užite si krásne veci v živote a prežite ich naplno... žite v prítomnosti.
  7. Neustály strach
    Samozrejme, strach môže spôsobiť, že budete nešťastní. Aby ste tomu porozumeli, musíte sa znovu vrátiť k prítomnosti. Je to jednoduché: nemôžete dovoliť strachu z neznámeho (alebo neodvratného), aby znížil kvalitu nášho života.
    Strach je negatívny myšlienkový proces, ktorý často ide na „autopilota“. Pamätajte: nie ste výsledkom vašich negatívnych myšlienok. Nedefinuje vás strach, obavy, úzkosť ani nič podobné.
  8. Odkladanie cieľov a snov
    Je veľmi jednoduché upadnúť do každodennej rutiny: práca, jedlo, spánok, deň alebo dva robiť niečo zábavné a relaxačné. Lenže: ak svoje talenty a vášne nevediete smerom k pozitívnemu a hmatateľnému cieľu, vzdávate sa niečoho potenciálne úžasného predtým, ako to zrealizujete.
    Najťažšie je vždy urobiť prvý krok. Až sa k tomu odhodláte a vytvoríte si plán, odkryjú sa vám všetky možnosti.
  9. Ohováranie
    Nič nevyžaruje neistotu viac než človek, ktorý hovorí negatívne veci o ostatných. Prečo by sa tiež niekto šťastný a sebavedomý zapájal do niečoho tak zbytočného?
    Ohováranie nechajte deťom na prestávky. Určite nepatrí dospelým, ktorí sa snažia zlepšiť svoj život (alebo životy druhých).
  10. Nenávisť a zášť
    Podobne ako iné negatívne emócie, aj nevraživosť ľudí len zbytočne zaťažuje. Všetci sme svedkami negatívneho správania iných ľudí, ktoré nás môže (niekedy oprávnene) rozčúliť.
    Ale nezabudnite: nejde o ich ignorantské správanie, ale o vaše šťastie. Odpusťte, zabudnite alebo ignorujte... a pokračujte ďalej v živote.
  11. Nesprávne stravovanie
    Konzumácia jedla chudobného na živiny prináša okamžité uspokojenie. Určite vám však neprinesie dobrý pocit z dlhodobého hľadiska. Môže viesť k zlému zdraviu, priberaniu na váhe, depresii, nedostatku energie a zníženej produktivite, zatiaľ čo dobre vyvážená strava má opačný účinok.
    Ak chcete viac energie, zdravú váhu, duševnú bdelosť a vyššiu produktivitu, jedzte správne. Nielenže budete vyzerať skvele, ale tiež sa tak budete cítiť.
  12. Nafukovanie vlastných problémov
    Keď zistíme, že sme nešťastní a nespokojní, naša prvá reakcia je takmer úplne emotívna. Inak povedané, povieme to na plnú pusu. Koniec koncov, stále máme ten prekliaty "jašterí mozog" (amygdala) - epicentrum negatívnych emócií.
    Stačí však iba o krok ustúpiť, pozrieť sa na problém objektívne (s minimom emócií) a zamerať sa na riešenie.

Záver

Ak ste v sebe objavili niektoré z týchto návykov, môžete ich držať na uzde podľa uvedených tipov.

  "Som odhodlaná byť šťastná a veselá v akejkoľvek situácii, v ktorej sa nachádzam. Zistila som totiž, že väčšina nášho utrpenia alebo nešťastia nie je podmienená okolnosťami, ale prístupom," povedala Martha Washington, manželka 1. prezidenta.

Viac o téme: Nešťastie Šťastie Život Úspech Myslenie Negativita Psychologia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Praktický návod, ako sa im vyhnúť
  • Zdroj: Foto: Getty, psychologytoday
 
Staršie správy
Staršie správy