7 znakov, že ste bohatý človek, aj keď si to o sebe nemyslíte

Vlastná nehnuteľnosť, dovolenka kedy sa vám zachce, luxusné auto v garáži - veľa milionárov by vám povedalo, že vyššie opísané nie je definíciou bohatstva. Ak sa rýchlo dostanete k väčšiemu balíku peňazí, ešte to neznamená, že ich budete mať aj o rok neskôr. Záleží na tom, či si ich dokážete udržať. Ak spĺňate nižšie uvedené charakteristiky, prežívate krásny, plný, bohatý život. Odhliadnuc od veľkosti vášho bankového konta.

Viete šetriť peniaze

Ak ste niekedy sledovali nejakú reality show, v ktorej výhercovia vyhrali milióny, asi si na nich už nespomeniete. Alebo áno, pretože ste si prečítali o ich bankrote. O ich bohatstve tak nemôže byť reč.

"Peniaze často odhaľujú tragické ľudské nedostatky, pretože sústreďujú pozornosť na to, čo nevieme," vysvetlil Robert Kiyosaki v populárnej knihe Bohatý otec, chudobný otec. "Preto sa tak často človek, ktorý získa nečakaný príjem – povedzme, že niečo zdedí, zvýši sa mu plat alebo vyhrá v lotérii – vráti do rovnakého alebo horšieho finančného neporiadku, v akom bol predtým."

Bohatí ľudia sú tí, ktorí svoje mesačné príjmy dokážu udržať na uzde.

Žijete pod svojimi pomermi

Teda míňate menej, než zarábate. To predstavuje problém napríklad pre Američanov – viac ako polovica z 8 000 skúmaných Američanov utráca mesačne viac, ako im pristane na účte.

Môžete si kúpiť, čo chcete. A je jedno, za ako dlho

Ak sa susedovi zjaví pred domom nové SUV, iste uznáte jednu vec – evidentne nemá hlboko do vrecka. A vy? Ak by ste si na neho dokázali ušetriť, môžete sa pýšiť rovnakým úspechom – ste bohatý.

Šetrenie je umenie. Teda nie štandardom, skôr výnimočnou vlastnosťou. Okolo 33% Američanov v prieskume uviedlo, že mesačne neušetria ani cent. Navyše, prieskum GOBankingRates odhalil šokujúcu a zároveň smutnú pravdu, že tretina opýtaných nemá vôbec žiadne úspory na dôchodok. Čo nás vedie k ďalšiemu bodu...

Užívate si dôchodok podľa svojich predstáv

Bohatstvom oplýva každý, kto si môže dovoliť v dôchodku nepracovať. Ak môžete odísť do dôchodku kedykoľvek, patríte k boháčom najväčšieho kalibru.

Nepracujete preto, aby ste zarábali

Milionárov, ktorí sa vypracovali sami, spája zaujímavý fakt – k ohromnému množstvu peňazí sa nedostali preto, že by po nich túžili. Len nasledovali svoju vášeň. Alebo túžili po vlastnom podnikaní.

Neznamená to, že by ste mali potláčať radosť z vašich ťažko zarobených peňazí, alebo ich dokonca uzamknúť do truhly a pozerať na ne cez kľúčovú dierku. Peniaze by však nemali byť vašou jedinou motiváciou.

S peniazmi sa kamarátite

"Väčšina ľudí má dysfunkčný, protichodný vzťah k peniazom," napísal milionár Steve Siebold. "Koniec koncov vždy sme sa učili, že peňazí je málo – ťažko ich zarobíme a ešte horšie udržíme. Ak chcete začať priťahovať peniaze, prestaňte na ne pozerať ako na nepriateľa a premýšľajte o nich ako o tých najlepších spojencoch."

Nevzdávate sa

Peniaze znamenajú slobodu. Tvrdí to Sophia Amoruso vo svojej knihe #GIRLBOSS, milionárka a zakladateľka spoločnosti NastyGal. Avšak nie spôsobom, ktorý si zrejme predstavujete.

"Ak sa naučíte kontrolovať svoje financie, nebudete tvrdnúť v nenávidených zamestnaniach, miestach alebo vzťahoch, pretože si nemôžete dovoliť ísť niekam inam... Ak ste na tom dobre finančne, otvárate si mnoho dverí. Ak nie, zabuchnú sa vám priamo pred nosom."

Viac o téme: Peniaze Cesta Život Úspech Motivácia Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy