6 chýb, ktoré vám bránia uspieť: Robí ich väčšina ľudí

Zdroj: ruky, palce

Zdá sa, že máte všetko čo potrebujete – zázemie, dostatok voľného času, rodinu a priateľov, ktorí vás podporujú - a predsa sa nie a nie pohnúť z miesta? Novoročné predsavzatia si už radšej ani nepíšete, pretože by skončili rovnako ako minulý rok, pokrkvané na dne odpadkového koša? Žiadny dátum ani nový nápad totiž nie je životným zlomom, po ktorom sa vám už bude vždy len dariť. Tá ozajstná zmena musí prísť od vás. Musí sa odohrať v hlave. Tak sa teraz pohodlne posaďte a skúste sa zbaviť chýb, ktoré vám bránia uspieť.

Multitasking

Píše sa to všade - každý úspešný podnikateľ, študent, aj mamička na materskej musí zvládať multitasking. Robiť viac úloh naraz je v dnešnej uponáhľanej dobe absolútne nevyhnutná zručnosť, bez ktorej nemáme šancu na prežitie. Omyl. Máte pocit, že kolegu naozaj vnímate, keď zároveň čítate emaily? Mozog má len obmedzenú kapacitu a tým, že ju rozdelíte medzi viac činností naraz, nedocielite výsledky ani lepšie, ani rýchlejšie. Práve naopak. Vaša práca bude neúplná, z meetingu si toho odnesiete polovicu, nehovoriac o následkoch multitaskingu za volantom. Ak neveríte, vezmite si stopky a zmerajte si, koľko vám budú trvať dve úlohy samostatne, keď každej z nich venujete 100% pozornosti a koľko času vám zaberú, ak sa ich pokúsite robiť naraz. Čaká vás veľké prekvapenie.

Sociálne siete: dobrý sluha, zlý pán

Zvoní budík. Je ráno. Ak prvá vec nie je jeho odloženie na neskôr, vaše prvé ranné kroky smerujú pravdepodobne do kúpeľne. A na sociálne siete. Novinky, správy a statusy sa na nás valia ako veľká voda. Opäť pri ceste v MHD, opäť pri pauze v práci, po návrate domov, po večeri a večer v posteli. A čo, hovoríte si, veď je to len pár minút. Možno áno, možno nie. Aj keby išlo iba o 5 minút ráno, dopoludnia, na poludnie, popoludní a večer, robí to denne 25 minút. Týždenne potom 3 hodiny. Tri hodiny, ktoré sa dajú venovať cvičeniu, rodine, podnikaniu... alebo čomukoľvek inému, o čom tvrdíte, že "na to nemáte čas."

Perfekcionizmus? Nikto nie je dokonalý

Každý chce byť najlepší, odviesť bezchybnú prácu, mať perfektný domov a úžasnú rodinu. Zabudnite na dokonalosť, je to len ilúzia. Snaha o ňu je niečo, čo vám bráni voľne žiť a tvoriť. Naháňa vám strach, že to, čo robíte, nie je dosť dobré – je jednoduchšie sa na to vykašľať. Ale prečo? Vari je lepšie niečo neurobiť, než to urobiť s pár chybami? Je lepšie nemať prácu, než mať priemernú prácu? Je lepšie neurobiť skúšku, než dostať C? Nie je. Vykašlite sa na ten tichý hlások v hlave, ktorý vám hovorí, že nie ste dosť dobrý, že na to nemáte. Akýkoľvek výsledok je lepší, ako žiadny výsledok, a navyše - ak o dokonalosť naozaj toľko usilujete, nikdy ju nedosiahnete bez toho, aby ste sa poučili z vlastných chýb.

Príliš veľké sústo

Je to lákavé - vytýčiť si veľké ciele. Lenže ako ani dom nezačnete stavať od strechy a bez tréningu sa nebudete štverať na Mount Everest, ani s osobnými cieľmi to nie je jednoduché. Dajme tomu, že chcete pracovať v zahraničí. Ak ste trochu organizovaný, najskôr si to aj niekam zapíšete. Ak sa to pri tiež skončí, nezlyhali ste pre nedostatok vôle ani schopností. Len ste si skrátka odhryzli príliš veľké sústo a podvedome vás to desí. Neviete, čo si s tým počať a nakoniec zostanete tam, kde ste boli doteraz. Ak to myslíte so svojím cieľom naozaj vážne, musíte ono veľké sústo rozdrobiť na veľa menších, pokiaľ možno čo najkonkrétnejších. Vezmite si do ruky papier a ceruzku a spíšte si svoju cestu pekne krok za krokom.

Ja, ja, ja, iba ja

Nejde o veľké ego alebo egocentrizmus, ale o niečo oveľa horšie. Je to neochota delegovať prácu. Možno máte pocit, že musíte všetko zvládnuť sami. Na jednej strane je chvályhodné, keď niekto ovláda veľa zručností, na stranu druhú si svojou snahou o úplnú samostatnosť a nezávislosť môžete uškodiť. Ak má byť všetka práca odvedená naozaj dobre, jeden človek na ňu niekedy skrátka nestačí. Nehanbite sa a požiadajte pomocnú ruku, keď to bude potrebné. Budete prekvapený, koľko ľudí vo vašom okolí vám ochotne pomôže.

Schopnosť efektívnej práce s počítačom na bode mrazu

Myslíte, že na práci s počítačom predsa nič nie je a zvládate ju ľavou zadnou? Že to efektívnejšie už nejde? Ak ovládate písanie desiatimi prstami, rýchločítanie, klávesové skratky, používate cloudové úložisko miesto preposielania súborov e-mailom a čas strávený nad prácou vám meria toggle, potom už ste skutočné majstrovstvo dosiahli, alebo ste naozaj blízko. My ostatní však máme ešte stále čo zlepšovať. Popremýšľajte, koľko času denne trávite na počítači. Koľko času z toho čítate, píšete, pracujete so súbormi? A koľko času by ste ušetrili, keby ste všetku prácu zvládali aspoň dvakrát tak rýchlejšie.

Viac o téme: Práca Zmena Život Úspech Chyby Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, getbetter

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy