9 dôvodov, prečo väčšina ľudí nikdy nezbohatne

Zdroj: sloth, úsmev, leňochod

Nanešťastie si dnes mnoho ľudí mysli, že jediným spôsobom, ako sa dostať k bohatstvu je vyhrať v lotérií. Prípadne peniaze ukradnúť - najlepšie daňovým poplatníkom. Faktom je, že každý na tomto svete môže byť bohatý. Pokiaľ ide o bohatstvo (to nemusia byť nutne iba peniaze) všetko záleží len na vás a vašej mentalite. Tu je hneď niekoľko dôvodov, prečo väčšina ľudí nikdy nezbohatne.

  1. Pracujú 8 hodín každý deň
    Pracujú málo. Odkrútia si svoje a idú domov. Nikto bohatý nepracuje 8 a menej hodín denne. Minimálne nie do tej doby, než zarobí prvých pár miliónov, potom si to už môže dovoliť. Chcú mať viac ako ostatní ľudia, ale nevenovať tomu viac úsilia? To predsa nedáva zmysel.

    Každý, kto sa dopracoval k nejakému bohatstvu pracoval desať a viac hodín denne. A to aj cez víkend. Namiesto víkendu si urobil voľno v týždni. Pracuje jednoducho tak veľa, ako je potrebné.
  2. Počúvajú a schádzajú sa s negatívnymi ľuďmi
    Negatívni ľudia sú všade okolo. V našich končinách je ich koncentrácia tiež veľmi vysoká. Aj po 30 rokoch je tu stále pozostatok dôb minulých, kedy má väčšina pocit, že by všetci mali mať toho rovnako veľa - najlepšie nič. Sami sú leniví a preto je pre nich absolútne nepredstaviteľné, že by niekto mohol jazdiť v peknom aute a lietať na zahraničné dovolenky (i keď radšej nie uprostred pandémie).

    Pokiaľ niekoho takého nájdu, okamžite ho sťahujú dole. Valia na neho svoju negatívnu energiu a vysávajú ho. Je potrebné sa takýchto ľudí čo najskôr zbaviť. Vôbec ich nepočúvať a ignorovať ich. Iba vás zdržujú a brzdia. Nič dobré nikdy neprinesú.
  3. Sledujú televíziu
    Koľko hodín denne trávite sledovaním televízie? Koľko negatívnych a podprahových informácií prúdi do vašej hlavy? Stačí sa pozrieť na televízne noviny. Dozvedáte sa iba o vraždách, podvodoch, krádežiach, zdražovaní a podobných "zlobách". Mozog ihneď dostane impulz, že je všetko zle a vy dostanete depresiu. Sú to všetko veci, s ktorými neurobíte vôbec nič. Iba vás zahlcujú zbytočnými informáciami a v hlave vám neostane dosť priestoru pre tie pozitívne a kreatívne myšlienky.

    A čo napríklad filmy. Pozeráte sa na dvojhodinový film a ten je prerušený aspoň štyrmi reklamnými blokmi. Navyše sledujete niečo, čo vám naplánoval a vybral niekto iný. Čakáte kým začne film, čakáte než skončí reklama. Stále iba čakáte. Namiesto toho, ak sa stanete pánmi vlastného času a film si pustíte vtedy, keď chcete vy, tak ušetríte aj 15 hodín mesačne. Čo je vlastne jeden deň naviac. Viete aký budete mať náskok pred vaším okolím, keď budete mať každý mesiac o deň dlhší?
  4. Berú si pôžičky
    Koľko máte vo svojom okolí ľudí, ktorí nemajú žiadne pôžičky? Jedná sa zrejme o číslo, ktoré sa približuje nule. A teraz sa zamyslite, na čo tie pôžičky išli? Dovolenka, auto, pár stoviek pred výplatou, hyper-super veľká televízia a podobne.

    Je to naozaj nutné? Naozaj nepostačí televízia, ktorú mali doteraz a bola o štvrtinu menšia? Naozaj sa nedalo na tú dovolenku v zahraničí rok počkať?  O koľko danú vec preplatia len preto, že ju musia mať hneď teraz? O 10%, 20%, alebo dokonca aj 40%? Čo keby počkali na tú dovolenku rok a kúpili si za ušetrené peniaze televíziu? Nebolo by to lepšie?
  5. Nečítajú
    Dnes veľmi málo ľudí číta a takmer nikto sa nevzdeláva nad úroveň, ktorú musel dosiahnuť kvôli škole, či zamestnaniu. Pokiaľ si človek dobre vyberá literatúru a prednášky, ktoré konzumuje, tak dostáva ohromný náskok pred zabrzdeným okolím. Každá kniha, ktorú prečítate vás posúva dopredu. Každý názor, ktorý sa dozviete vás obohatí. Čím viac informácií máte, tým lepšie a kvalifikovanejšie rozhodnutie dokážete vo svojom živote urobiť.
  6. Nešportujú
    V zdravom tele zdravý duch. Šport má na človeka samé pozitívne účinky. Zbavuje ho stresu. Uvoľňuje endorfíny, takže sa človek cíti viac spokojný a veselý. Má viac chuti do práce, či do ľubovoľnej inej činnosti. A popri športe sa tiež veľmi ľahko zoznamuje a nadväzujú sa rôzne priateľstvá, ktoré sa vám v budúcnosti môžu hodiť.
  7. Investujú do spotrebných vecí
    Túto tému sme už „nakúsli“ pri pôžičkách. Väčšina ľudí si nakupuje veci pre spotrebu. Veľké autá, veľké televízie a podobne. Pritom väčšinou tieto veci už majú a vystačili by im na ďalších pár rokov. Koľko peňazí by utratená suma zarobila na termínovanom účte? Alebo vložená do nejakého projektu či podnikania?
  8. Nemajú cieľ
    Väčšina ľudí nemá cieľ. Máte cieľ? Viete kde chcete byť za 5 rokov? Za rok? Za mesiac? Viete čo chcete dosiahnuť? Robíte všetko pre to, aby ste sa k vytúženému cieľu dostali? Väčšina ľudí nie. Potácajú sa bezcieľne životom. Naháňajú sa za nezmyslami a nechávajú si ujsť dôležité veci a momenty. Predstavte si bežca. Ten si stanovil cieľ, že chce o 5 rokov zabehnúť maratón. Za rok polmaratón. Za mesiac chce bežať 30 minút bez prestávky a neumrieť. Má plán a pozná kroky, ako svoj cieľ dosiahnuť.

    Podobne je to s čímkoľvek iným na svete. Chcete letieť na druhú stranu sveta? Nie je problém. Chcete rozbehnúť nový projekt? Nie je problém, stačí si ho rozplánovať. Dajte si reálne, ale vysoké ciele. Pripravte si v hlave plán, ako tieto ciele dosiahnuť a choďte do toho.
  9. Nemajú výdrž
    Väčšina ľudí sa ľahko vzdáva. Príde prvý neúspech a vzdajú sa. Príde prvá rana a vzdajú sa. Príde prvá bolesť a vzdajú sa. Niekto im povie, že si myslia, že to nie úplne OK a oni sa opäť vzdajú.

    Prečo? Myslíte, že bežca spomínaného v predchádzajúcom odseku nikdy nič nezabolelo? Že ho nikdy pri behaní nezastihla búrka? Že nikdy nemal deň, keď sa mu nechcelo behať, ale on aj napriek tomu šiel? Že sa mu okolie posmievalo, že nevydrží bežať ani desať minút a teda, že nemá šancu ubehnúť maratón a on sa nevzdal a zvládol to?

Aby ste boli bohatý, musíte veriť, že máte plné právo byť bohatý. Musíte si klásť veľké očakávania. O peniazoch musíte uvažovať ako o priateľovi, a nie ako o nepriateľovi. Musíte byť ochotný vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Prajeme vám veľa šťastia pri vašej ceste na vrchol.

Viac o téme: Peniaze Cesta Život Úspech Motivácia Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, thegeekiestone, mrozensky

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy