Sedem vecí, ktoré mentálne silní ľudia nerobia

Niektorí ľudia si myslia, že byť silným znamená byť schopný urobiť čokoľvek a kedykoľvek. Pravda je však taká, že duševne silní ľudia si vedia určiť priority. Necítia potrebu snažiť sa byť tu vždy pre všetkých ľudí. Namiesto toho venujú čas a energiu veciam, ktoré sú najdôležitejšie. Hovoria nie veciam, ktoré by mohli odviesť ich pozornosť od ich skutočných cieľov, a odmietajú mrhať svoju cennú energiu na veci, na ktorých v skutočnosti nezáleží.

Nerobia si starosti o tom, čo si myslia ostatní

Ak sa budete starať o názory ostatných ľudí a budete mať obavy o tom, čo si o vás myslia, ovplyvní to všetky aspekty vášho života, od toho, ako sa obliekate, až po to, ako budete vychovávať svoje deti. Môže to spôsobiť, že sa budete vyhýbať riziku a nebudete robiť veci, za ktoré by vás mohol niekto kritizovať alebo odmietnuť. Napríklad uchádzať sa o nové zamestnanie alebo sa rozprávať s niekým, kto vám ublížil.

Duševne silní ľudia nepovažujú za svoju povinnosť to, aby urobili ostatných šťastnými. Sú si istí tým, kým sú, a snažia sa, aby ich priority boli v súlade s ich hodnotami. Zameriavajú sa na dosahovanie cieľov a podávajú svoj najlepší výkon, bez ohľadu na to čo si myslia ostatní.

Nezamotávajú sa vo vlastných myšlienkach

Duševne silného človeka neprichytíte pritom, ako niečo donekonečna analyzuje. Namiesto toho hodnotia svoje možnosti a konajú. Vedia, aké riziká podstupujú a rozumejú tomu, že rozhodnutia, ktoré robia, nebudú vždy dokonalé. Majú však istotu, že budú v poriadku bez ohľadu na to, čo sa im prihodí.

Nekritizujú sa

Mentálne silní ľudia prijímajú plnú zodpovednosť za svoje činy. Netrávia svoj čas však tým, že sa neustále vinia za to, čo sa im nepodarilo.

Odmietajú sa pridlho trápiť za svoje chyby, pretože vedia, že tvrdá sebakritika nie je účinná. Namiesto toho vedia, že súciť je kľúčom k lepšiemu ja, a preto sa rozhodnú odpustiť si, keď niečo pokazia.

Neprajú si, aby veci boli inak

Zbožné želania môžu vzbudiť bolestivé emócie, ako je ľútosť alebo hnev. Či už si prajete, aby ste mali rodičov, ktorí by sa k vám správali inak, alebo si prajete, aby vám váš šéf nikdy nezadal ďalší projekt, môže sa vám stať, že uviaznete v situáciách ktoré nemôžete zmeniť.

Duševne silní ľudia nestrácajú drahocenný čas tým, že si želajú aby boli v inej situácii. Namiesto toho venujú svoju energiu tomu, aby sa s danou situáciou vyrovnali najlepšie ako vedia.

Neľutujú sa

Duševne silní ľudia sa neboja smútku, ale odmietajú byť bezmocní a beznádejní. Namiesto toho, aby strácali čas sebaľútosťou, nájdu si zdravé spôsoby, ako sa vyrovnať so svojimi problémami. Napríklad idú na prechádzku alebo sa snažia problém vyriešiť s blízkym priateľom.

Aj keď sa niekedy dejú zlé veci, vedia že musia byť vďační za to čo majú. Sústredia sa na to, čo musia sami urobiť, namiesto toho, aby trvali na tom, že si zaslúžia viac.

Nesťažujú sa ľudom, ktorí im nemôžu pomôcť

Často je lákavé sťažovať sa na ľudí, ktorí sa vám nepáčia, alebo na situácie, ktoré považujete za nespravodlivé. Ale sťažovať sa ľudom okolo vás neprináša žiadne výsledky. Napriek všeobecnému presvedčeniu, „ventilovanie“ vás nezbavuje pocitu hnevu a frustrácie, ale naopak poháňa ich.

Preto duševne silní ľudia nestrácajú čas sťažovaním sa ľuďom, ktorí im nevedia pomôcť. Namiesto toho adresujú obavy ľuďom, ktorí majú schopnosť situáciu napraviť. Či už sa sťažujú priamo manažérovi alebo vyjadrujú svoje starosti priateľom, nestrácajú čas ľuďmi, ktorí im nedokážu pomôcť vyriešiť ich problém.

Netrápia sa vecami, ktoré nemôžu zmeniť

Prehrávanie si rozhovorov v hlave alebo rozjímanie nad chybami z minulosti vás udržuje v zbytočnej bolesti a môže narušiť vašu schopnosť napredovať. Namiesto strácania času nad vecami, ktoré sa nedajú zmeniť, sa duševne silní ľudia zameriavajú na ovládanie svojich emócií. Ak sa im podarí situáciu napraviť, odmenia sa pozitívnymi aktivitami, napríklad cvičia jogu alebo trávia čas v prírode. Ak sa im ju napraviť nepodarí, zameriavajú sa na čo najlepšie využitie každej situácie.

Niekedy sa tieto zlé návyky môžu zdať prirodzené, takže sa ich ťažko zbavuje. Ale uvedomenie si nezdravých návykov, ktoré vyčerpávajú vašu duševnú silu, je prvým krokom k tomu, aby ste sa ich vzdali. Vyžaduje si to tvrdú prácu a obetavosť, ale časom sa naučíte venovať čas a energiu veciam, na ktorých v živote najviac záleží.

Viac o téme: Inšpirácia Sila Kritika Motivácia Mentálna sila
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, successnow
 
Staršie správy
Staršie správy