14 návykov bohatých ľudí: Ktoré z nich máte aj vy?

Každý sa chce mať dobre, mať finančnú rezervu, prácu, ktorá ho posúva ďalej, alebo firmu, ktorá prosperuje. Inteligencia, talent a kúzlo osobnosti dokážu mnohé, ale nerobia z ľudí tých najbohatších. Veľký podiel na úspechu majú každodenné návyky, ktorými trávime až štyridsať percent času cez deň. Čo robia ľudia, ktorým sa darí inak, ako tí, ktorí na svoj úspech márne čakajú?

Budete sa čudovať, ale nejde o žiadne zložité návyky. Väčšina z nich sa vám bude naopak zdať jednoduchá. Informácie vychádzajú z výskumu, ktorý viedol americký sociálny ekonóm Randall Bell. Dvadsaťpäť rokov sledoval zvyky úspešných ľudí a napísal o tom knihu Rich Habits Rich Life. Schválne, ktoré máte aj vy a na akých môžete ešte zapracovať?

  1. Žijú v rámci svojich prostriedkov
    Neprečerpávajú svoje finančné možnosti. Naopak sú schopní až 20% platu ušetriť a žiť zo zvyšných 80%. Ak chcete ukončiť svoje finančné boje, urobte si dobrý rozpočet a majte prehľad, na čo svoje peniaze miniete.
  2. Nestávkujú
    Až 77% tých, ktorí zvádzajú neustále finančné boje zároveň stávkuje. Bohatí ľudia sa nespoliehajú na náhodné šťastie. Vytvárajú si vlastné šťastie a bohatstvo sami.
  3. Čítajú každý deň
    Čítaním informácií, ktoré zvyšujú vedomosti o vašej firme alebo kariére, získavate viac nielen pre seba, ale aj pre svojich kolegov, zákazníkov alebo klientov. Medzi bohatými ľuďmi číta 88% každý deň 30 minút alebo viac. Rovnako dobre tiež využívajú svoj čitateľský čas:
    • 63% počúva audioknihy
    • 79% si číta materiály týkajúce sa vzdelávania
    • 55% si číta pre osobný rozvoj
    • 58% číta biografie úspešných ľudí
    • 94% číta aktuálne udalosti
    • 51% číta o histórii
    • 11% číta čisto na účely zábavy
    Dôvodom, prečo úspešní ľudia čítajú, je, že sa chcú zlepšiť. To ich oddeľuje od konkurencie. Tým, že zvyšujú svoje vedomosti, sú schopní vidieť viac príležitostí, ktoré sa premietajú do ich príjmu.
  4. Trávia menej času surfovaním na internete
    Koľko z vášho drahocenného času strácate zaparkovaný pred obrazovkou alebo displejom? Dve tretiny bohatých ľudí denne sledujú menej ako hodinu televízie a takmer 63% ľudí trávi menej ako hodinu denne na internete, ak sa nejedná o ich prácu. Namiesto toho využívajú svoj voľný čas na osobný rozvoj, vytváranie sietí, dobrovoľníctvo alebo sledujú osobitný cieľ, ktorý vedie k odmene. Ale 77% z tých, ktorí bojujú s financiami, trávia hodinu alebo dlhšie denne sledovaním televízie a 74% trávi hodinu alebo viac denne na internete.
  5. Ovládajú svoje emócie
    Nie všetky myšlienky musíte povedať nahlas. Nie všetky emócie musia byť vyjadrené. Keď hovoríte to, čo máte na mysli, riskujete, že tým ublížite druhým. Hovoriť o všetkom je zvykom pre 69% tých, ktorým sa moc finančne nedarí. Naopak 94% bohatých ľudí filtruje svoje emócie. Chápu, že keď sa nechajú riadiť emóciami, môžu si zničiť vzťahy v práci i doma. Počkajte s tým, než poviete, čo máte na mysli, kým nebudete pokojný. Nájdite si čas sa objektívne pozrieť na situáciu.
  6. Budujú sieť kontaktov
    Budujte cenné vzťahy, ktoré môžu viesť k väčšiemu počtu zákazníkov alebo klientov alebo vám pomôžu nájsť lepšiu prácu. Ak budete tráviť čas tým, že sa zavriete vo svojej komfortnej zóne, nič tým nedosiahnete. Rozvíjanie osobných vzťahov s týmito ľuďmi bude mať za následok ďalšie dobré obchodné vzťahy.
  7. Stanovuje si ciele, nie želania
    Hovorí sa, že ak si niečo veľa prajete, tak sa vám to splní. Možno ale záleží na tom, ako svoje želanie formulujete. Čím konkrétnejšie, tým lepšie. A ak to má charakter nejakého cieľa, je to ideálne. Jeden hlavný cieľ si na každý rok stanovuje až 70% úspešných ľudí.
  8. Vyvarujú sa otáľania
    Úspešní ľudia vedia, že prokrastinácia narušuje kvalitu, vytvára nespokojných zamestnávateľov, zákazníkov alebo klientov a poškodzuje ďalšie vzťahy. Vytvorte si každý deň zoznam úloh. To sú vaše každodenné ciele. Snažte sa dokončiť 70% alebo viac vašich "úloh" každý deň, tak sa vyhnete otáľaniu a posuniete sa k úspechu.
  9. Hovoria menej a počúvajú viac
    Pomer 5 ku 1 je správny. Za každú minútu, ktorú hovoríte, by ste mali počúvať ďalších päť minút. Bohatí ľudia sú dobrými komunikátormi, pretože sú dobrými poslucháčmi. Chápu, že sa môžu učiť a rozvíjať sa, keď počúvajú, čo ostatní ľudia hovoria.
  10. Vyhýbajú sa toxickým ľuďom
    Sme len tak úspešní ako ľudia, s ktorými trávime čo najviac času. Podľa výskumov až 86% úspešných ľudí spolupracuje s ľuďmi, ktorí sú na tom podobne.
  11. Nevzdávajú sa
    Tí, ktorí majú úspech v živote, majú tri spoločné veci: zameranie, vytrvalosť a trpezlivosť. Jednoducho neopúšťajú svoje ciele a veria v úspech.
  12. Nedeprimujú sa zbytočne
    Neveria pseudopravdám ako: "Chudobní ľudia nemôžu zbohatnúť. Bohatí ľudia majú šťastie a chudobní ľudia majú smolu. Nie som dosť múdry. Nič sa mi nedarí." Všetky tieto myšlienky ovplyvňujú veľmi negatívne naše správanie. Zmeňte svoje negatívne myslenie na pozitívne. Je to obrovský krok vpred.
  13. Majú mentora
    Medzi bohatými je 93% tých, ktorí mali mentora, a práve jemu pripisujú svoj úspech. Mentor sa pravidelne a aktívne zúčastňuje vášho rastu tým, že vás naučí, čo robiť a čo nie. Hľadanie takého učiteľa je jedným z najlepších a najmenej bolestivých spôsobov, ako sa stať bohatým.
  14. Poznajú svoj hlavný cieľ
    Je to posledný a najdôležitejší zvyk bohatých. Tí ľudia, ktorí sa usilujú o svoje sny a majú v živote cieľ, sú zďaleka najbohatší a najšťastnejší. Pretože milujú to, čo robia, žijú s radosťou a venujú svoj každodenný čas práve sebe.
Viac o téme: Peniaze Inšpirácia Práca Úspech Ciele Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bestlifeonline Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy