Porovnávate sa neustále s ostatnými? Toto sú dôvody, prečo s tým skoncovať

Dnešná doba je pre život náročná. Aj napriek tomu, že máme zdanlivo všetko, čo by sme si mohli priať, sa nám vlastne nežije úplne jednoducho. Väčšinou nás síce netlačia existenčné potreby ako nedostatok jedla, zima alebo vojna, ale o to viac na nás dopadajú tlaky života v spoločnosti, ktorá sa stále ženie dopredu za ďalším a ďalším úspechom.

Môžu za to najmä sociálne siete. Dnes ľudia bežne zdieľa svoj život s tisíckami ďalších ľudí prostredníctvom sociálnych sietí. Lenže - skutočne títo ľudia zdieľajú svoj život? Nie je to skôr obraz nereálneho sveta, ktorý vytvorili na účely svojich fotografií a statusov? Žijeme teda v časoch, kedy je ťažké veriť aj tomu, čo vidíme na vlastné oči. Všade sa ukazuje pokrivená realita instagramových filtrov a duchaplných statusov, ktoré však nie úplne odrážajú realitu. Skúste to však vysvetliť vášmu vnútornému ja.

Susedova tráva je vždy zelenšia

Veľmi ľahko sa môžete stať obeťou pocitu, že všetci sa majú lepšie ako vy. Sused si kúpil nové auto, kamarátka má lepšiu postavu v plavkách, kolega si zaplatil exotickú dovolenku. A vy o tom všetkom samozrejme viete z prvej ruky vďaka sociálnym sieťam.

Človek má okamžite tendenciu sa s týmito ľuďmi porovnávať. Žijú predsa v podobnej sociálnej skupine ako vy, tak ako je možné, že sa majú o toľko lepšie? A začína nekonečný kolobeh smútku, hnevu, žiarlivosti a závisti, ktorá vás vnútorne ničí.

Aká je realita?

Realita je samozrejme taká, že to, čo vidíte na sociálnych sieťach je len zlomok života vašich priateľov, známych alebo kolegov. Veď sa sami zamyslite nad tým, čo dávate na tieto účty vy. Rozhodne nie to, že sedíte cez víkend doma a na obed máte polotovar zo supermarketu. Naopak sa ale určite radi pochválite, keď idete niekam na výlet alebo vám priateľ donesie kvetinu k narodeninám (síce jedinú za posledný rok, ale vyzerá to, ako by ju nosil denne).

Takže vlastne sami najlepšie vidíte, že realita je aj u ľudí, ktorých sledujete, najskôr dosť podobná. Niekedy je však napriek tomu ťažké sa cez porovnávanie preniesť. Zvlášť vtedy, keď sa vám práve nedarí a život nejde podľa vášho plánu.

Čo s tým?

Úzkosť vznikajúca z porovnávania sa s inými môže ľahko prerásť do skutočného problému, ktorý hraničí s depresiou alebo pocitmi menejcennosti. Ak teda máte pocit, že sa vás to týka, riešenie máte po ruke. Skúste sa aspoň na čas od sociálnych sietí odstrihnúť, alebo aspoň prestaňte sledovať účty a ľudí, ktorí vo vás tieto pocity vyvolávajú. Nie je to jednoduché, ale je to rýchla a účinná liečba.

  • Žiadne sociálne siete
  • Skutočný život medzi ľuďmi
  • Vlastné zážitky a skúsenosti

Namiesto sedenia pri počítači skúste tráviť viac času vonku a uvidíte, že aj vy budete mať hneď lepší pocit sami zo seba a z vlastného života. Zrazu tiež budete mať zážitky a fotky, ktoré sa dajú zdieľať a možno by ste to mohli byť teraz vy, komu druhí závidia.

Viac o téme: Závisť Sociálne siete Porovnávanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, huffpost

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy