Chcete viac energie a ostrejšiu myseľ? Vyskúšajte digitálny detox

Technológie ženú svet neustále dopredu. Kladú na nás vysoké nároky a vyžadujú našu každodennú pozornosť. Opäť tu ale platí heslo - čoho máme v živote až príliš veľa, to nám neprináša prospech. Priznajme si to, telefón iba zriedkakedy pustíme z ruky. To však môže z dlhodobého hľadiska nášmu mozgu spôsobovať rôzne problémy. Dôvodom je vznikajúca závislosť na dopamíne, ktorým nám moderné technológie zásobujú mozgy. Buďte na seba prísny a doprajte svojmu telu oddych v podobe digitálneho detoxu.

Odpojenie, ako základ vyrovnaného života

Zaviesť si do každodenného života digitálny detox nie je také jednoduché. Bude to isto iste zmena, na ktorú si treba zvyknúť. Moderné obrazovky televízora a monitory počítačov, displeje mobilných telefónov - to všetko ruší a odvádza vašu pozornosť.

Modré svetlo - nepriateľ spánku

Odpojiť, zhasnúť a spať. Nie je nič horšie ako na spánok čakať s mobilom v ruke alebo pred pustenou televíziou. Obrazovky a moderné žiarovky narúšajú náš spánkový cyklus. Navodzujú vo vás pocit, že ešte nie je potrebné spať. Nanešťastie je kvôli tomu naše telo zmätené a nie a nie zaspať.

3 typy, ktoré vám pomôžu vymaniť sa zo zajatia technológii

  1. Raz týždenne buďte odpojený
    Skúste si vybrať jeden deň, kedy skúsite všetky technológie vypnúť alebo im nevenovať pozornosť. Televízia, mobilný telefón, sociálne siete - toto všetko na vás jeden deň počká. Dajte si od nich pauzu a počas toho si v pokoji sadnite k stolu. Prečítajte si noviny, rozčítajte knihu, choďte sa von prejsť, zacvičte si. Tento krok vám pomôže znovu dobiť telo a dá odpočinúť vašej mysli.
  2. Zhasnite modré svetlo
    Modré svetlo, rovnako ako slnko, v tele ovplyvňuje spánkový cyklus. Bohužiaľ vďaka umelému osvetleniu, ktorému ste denne vystavený, nemôže vaše telo dostatočne hlboko spať a odpočinúť si. Majte v spálni absolútnu tmu a neťahajte si do nej televízor.
  3. Spálňa, posvätné miesto oddychu
    Poznáte to iste sami, na nočnom stolíku mobilný telefón, tablet, čítačka. Týmto idete proti sebe. Nechajte technológie za dverami spálne. Obyčajný budík na baterky, namiesto čítačky papierová kniha. Toto vám zaistí pokojný a zaslúžený odpočinok. Ak sa telefónu nevzdáte, nastavte si aspoň režim večierky a obmedzte pripojenie.

Nebude to ľahké, ale to nie je žiaden detox. Želaný výsledok sa čoskoro dostaví.

Viac o téme: Mobil Počítač Telefón Závislosť Detox Internet Tablet
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, detoxcall

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy