8 pravidiel úspešných ľudí, ktoré vám pomôžu v práci i doma

Zdroj: thinkstockphotos.com

Chcete byť úspešný? To asi každý z nás. Možno si povzdychnete, že si všetko musíte vydrieť a nikto vám zadarmo nič nedal. Možno je na čase mierne zmeniť prístup a inšpirovať sa u tých, ktorí už úspešní sú. A s tým vám radi pomôžeme. Tak aké sú zvyky úspešných ľudí?

 

 

 

 

  1. Sústredia sa na minúty, nie hodiny
    Mnoho ľudí si svoj deň neplánuje vôbec, tí úspešnejší si plánujú jednotlivé hodiny a tí najúspešnejší na minúty. Elon Musk alebo Bill Gates majú rozdelený pracovný deň na päťminútové bloky. Obaja si svoj čas nesmierne vážia a vedia, že na rozdiel od peňazí sa premrhaný čas už nikdy nevráti. Obaja zároveň súhlasia s tým, že zvyknúť si na takýto systém nie je jednoduché, pretože to vyžaduje obrovské odhodlanie. Ten, kto to zvládne, má ale absolútnu kontrolu nad svojím časom a zvládne toho oveľa viac.
  2. Život nie je iba o práci
    Nikdy nestrácajte kontakt s priateľmi a rodinou, venujte sa koníčkom a športu. Práca totiž nikdy nebude hotová, vždy bude existovať úloha, ktorú je potrebné dokončiť, prezentácia, ktorá by mohla vyzerať lepšie. S čistou hlavou sa vám ale bude pracovať lepšie. Snažte sa však investovať svoj čas múdro. Zbavte sa negatívnych a toxických ľudí, ktorí vás nikam neposúvajú a len vás zdržujú.
  3. Kúpte si papierový blok
    Každý deň nám hlavou preletia desaťtisíce myšlienok a niektoré z nich môžu byť naozaj prelomové alebo dokonca geniálne. Richard Branson, britský podnikateľ a majiteľ spoločnosti Virgin, raz vyhlásil, že bez bežného papierového bloku by žiadnu spoločnosť nevytvoril. Grécky miliardár a lodiar Aristoteles Onassis mal rovnaký názor: "Kúpte si papierový blok, napríklad taký, aký majú vyšetrovatelia. Ľahko ho schováte do vrecka. Zapisujte si svoje nápady a myšlienky. Toto je rada za milión dolárov, ktorú vás v žiadnej obchodnej škole nenaučia."
  4. Riešte e-maily niekoľkokrát denne
    Ak vás to zvádza k neustálemu kontrolovaniu e-mailovej schránky, vymažte si ju z telefónu. Úspešní ľudia totiž na čítanie a odpisovanie na e-maily sadajú maximálne dvakrát denne, ale skôr len raz. Pokiaľ má totiž niekto dostatok času napísať e-mail, potom odpoveď nepotrebuje okamžite, inak by radšej zavolal.
  5. Schôdzky radšej len online
    Cestovanie na osobné stretnutia je strata času. Ak si s niekým potrebujete o niečom pohovoriť, vyskúšajte moderné technológie a dajte si spoločný skype call, hangout alebo využite ďalšie aplikácie, ktoré umožňujú online volanie so zdieľaním obrazovky. Ak je ale schôdzka nevyhnutná, pripravte si jasný plán, držte sa ho a meeting zbytočne nepreťahujte. Ak potrebujete pracovať dlhšie pri počítači a nechcete si pri tom ničiť zdravie, moderné stoličky od Spinergo vám zaručia komfort pri sedení. 
  6. Nepreskakujte medzi úlohami
    Koľkokrát ste si otvorili a prečítali e-mail, na ktorý ste nakoniec odpovedali až neskôr? Ak niečo začnete robiť, dokončite to. Úspešní ľudia sa úloh "dotknú" len raz. Najmä ak sú to veci, ktoré môžu vyriešiť do pár minút. Ak si odpoveď alebo riešenie vyžaduje prípravu či viac času, odložia úlohu až na ďalší deň. Je to však prvá vec, ktorej sa venujú pre príchode do práce.
  7. Ranné rituály
    Každý z nás potrebuje ráno niečo iné, niekto šport, iný hudbu či meditáciu alebo poriadne raňajky v kaviarni. Zistite, čo vás ráno najlepšie pozitívne nakopne, a to dodržujte. Nebojte si trochu privstať a urobiť si pohodové ráno. Naladí vás to na celý deň.
  8. Nezabúdajte dobíjať energiu
    Chce sa vám každé popoludnie okolo štvrtej spať? Jedným z dôvodov môže byť vydýchaný vzduch v kancelárii, ale hlavne nedostatok energie. Pripravte si olovrant, vďaka ktorému sa budete vedieť lepšie sústrediť. Jedlo je palivo, a jete nesprávne alebo vynechávate obedy, nemáte potom dostatok síl na prácu. Tá vám nakoniec trvá dlhšie, pretože ste roztržitý a prokrastinujete, kvôli tomu nestíhate a nakoniec nemáte čas na seba, na šport alebo rodinu. Odíďte z tohto začarovaného kruhu a myslite na to, že vaše telo potrebuje živiny. Samozrejme nezabúdajte dodržiavať pitný režim. Nemyslí sa tým päť káv denne ale pramenitá voda, bylinkové alebo ovocné čaje a podobne.
Viac o téme: Peniaze Rady Triky Tipy Čas Práca Život Úspech Gates E-maily
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, successnow

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy