Trápia vás pocity smútku? Začnite robiť toto, aby ste sa dostali opäť do svojej kože

Už dlhšiu dobu pociťujete, že nie ste úplne vo svojej koži, možno by ste z nej dokonca najradšej vyskočili? Zdá sa vám, že ste zablúdili v blatistom močiari a každým krokom sa blížite viac a viac ku dnu? Možno sú také pocity výsledkom nevyrovnanosti vášho šéfa, ktorý dostal neodolateľnú chuť premeniť sa na komára, a tak vám slušne pije krv. Že sa s takýmto stavom stretávate už niekoľko mesiacov? V tom prípade zbystrite.

Mohlo by totiž ísť o viac ako obyčajný smútok, ale klinickú depresiu, ktorú väčšinou neprekonáte inak, než konzultácií s odborníkom. Ako na sebe pri depresii pracovať a posunúť sa aspoň o malý krok vpred?

Motivujte sa príbehmi úspešných

Čítajte. Kniha je totiž zrkadlom, v ktorom uvidíme to, čo v sebe nosíme. V knihách často nájdete odpovede, ktoré hľadáte. Inšpirujte sa príbehmi o úspešných. Zistíte, že život nekladie polená pod nohy len vám, ale aj všetkým ostatným. Prečítajte si príbehy o ľuďoch, ktorí trpeli depresiou, a napriek tomu sa so svojím životom vysporiadali so cťou a veľa toho dokázali.

Napíšte si zoznam úspechov

Na čo ste vo svojom živote hrdý? Čo všetko ste dokázali? Komu ste pomohli? Vezmite si kus nepopísaného listu a premeňte ho v obraz svojho úspešného ja. Na jednej strane sa zamerajte na dlhodobý horizont, na tú druhú popíšte úspechy za posledný mesiac či týždeň. Nezatracujte maličkosti. Ako sa hovorí - maličkosť často prezradí o charaktere človeka viac než veľký skutok.

Vyrazte do spoločnosti a buďte aktívni

Je pochopiteľné, že by ste najradšej preležali celý deň v posteli a premýšľali nad svojím osudom. Tu však platí "Kto sa bojí, musí do lesa." Vyrazte na prechádzku, do obchodného centra, s kamarátmi "na jedno". Rozptýlite svoje myšlienky a úvahami, ako sa vám momentálne život sype pod rukami, nebude aspoň na chvíľu stredobodom vášho záujmu

Obohaťte sa o nové vedomosti

Urobte si online kurz, prečítajte si odborné články, pustite sa do drobného pracovnej úlohy. Najlepším liekom proti depresii je hrdosť. Hrdosť, že ste sa posunuli vo svojom živote ďalej, hoci o malý krôčik. Pamätajte, že malé kroky predchádzajú tým veľkým.

Vyskúšajte prírodnú medicínu

Už ste niekedy počuli o Bachových kvapkách? Ide o čisto prírodný prípravok obsahujúci 5 druhov byliniek, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s úzkosťami, odstraňujú negatívne emócie a navodzujú pocit pokoja a šťastia. Rovnako tak dobre poslúži aj iné upokojujúce kvapky na prírodnej báze alebo špeciálne bylinné čaje. Nebojte, váš pracovný výkon to neovplyvní - väčšina týchto prípravkov nemá vplyv na schopnosť vnímať.

Porozprávajte sa s odborníkom

Ak vaše depresívne stavy trvajú na váš vkus príliš dlho, zvážte návštevu psychológa. Odporúčanie získate od svojho obvodného lekára. Psychológ s vami nájde spúšťač vašich problémy a postupne zapracujete na tom, aby ste túto príčinu úplne odstránili alebo aspoň eliminovali. Minimálne za pokus to stojí, no nie?

Či už sa rozhodnete bojovať s depresiou na vlastnú päsť alebo vyhľadáte odbornú pomoc, myslite na to, že nech sa vám váš stav zdá akokoľvek vážny a neprekonateľný, nie je vec, ktorá by trvala večne. Je len otázkou času, kedy sa zase budete cítiť dobre a na tvári sa vám opäť objaví úsmev. A kto vie, možno dokonca sa budete smiať viac ako kedykoľvek predtým.

 

Viac o téme: Smútok Šťastie Radosť Depresia Život Nálada Zlý deň
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, motivationguys

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy