Prečo by ste nemali zdieľať svoje ciele: Hovoriť ostatným o svojich plánoch môže byť fatálnou chybou

Zdroj: thinkstockphotos.com

"Zhodím 10 kíl!", "Chystám sa napísať román!", "Idem sa naučiť investovať!", "Začnem podcast!", "Idem založiť vlastnú firmu!". Pravdepodobne ste už videli tieto druhy príspevkov na sociálnych médiách od priateľov a rodinných príslušníkov. Možno ste podobný príspevok pridali aj vy. Ľudia často zdieľajú svoje ciele z číreho vzrušenia a veria, že svet im ešte pridá motiváciu. Tiež pridávajú rôzne vyhlásenia o tom čo chcú dosiahnuť v nádeji, že zvýšia svoju zodpovednosť a pravdepodobnosť, že svoje ciele splnia.

Tak by to aspoň malo fungovať v teórii. Keď však niekoľko mesiacov po tom, čo oznamovali svoje dobré úmysly stretnete dané osoby, pravdepodobne zistíte, že nedosiahli veľký pokrok alebo sa úplne vzdali svojich začínajúcich projektov. Čo za tým môže stáť? Paradoxne, zdieľanie vašich cieľov s ostatnými môže zasiať semená vášho neúspechu. Lepšie by bolo, keby ste si namiesto toho nič nepovedali a ticho začali pracovať.

Keď sa delíte o svoje ciele, ešte pred tým ako ich splníte, vo vašej mysli sa udeje niečo zaujímavé. Vytvoríte si živý mentálny obraz skvelej budúcnosti. Vo vašej mysli pocítite úspech, ktorý vás čaká po uskutočnení vášho nápadu. To spôsobí vo vašom mozgu nával endorfínov. Vaše podvedomie nepozná rozdiel medzi reálnym a imaginárnym obrazom. Myslí si, že to o čom iba hovoríte, je skutočnosť a odmeňuje vás za to hormónmi šťastia.

Chcete dokaz, že vaše podvedomie si myslí, že vnútorná a vonkajšia realita sú to isté?
Vyskúšajte si toto rýchle mentálne cvičenie:

Predstavte si čerstvý citrón. Vytvorte si jeho obraz vo svojej mysli, Všimnite si lesklú kôru a predstavte si ostrý nôž, ktorý prechádza stredom citróna. Mikrokvapočky citrónovej šťavy sa striekajú na všetky strany. Cítite vôňu kôry a silnú arómu vzduchu. Zbiehajú sa vám slinky?

Vaša podvedomie nevie, že citrón nie je skutočný. Doslova pripravuje vaše ústa na intenzívnu kyslosť potiahnutím jazyka slinami. Vaše slinné žľazy (ako aj endorfíny a väčšina funkcií tela) sú úplne regulované vašim podvedomím.

Demotivačný príspevok

Keď niekomu poviete o svojom ďalšom veľkom nápade, mentálny proces vizualizácie budúceho úspechu presvedčí vašu podvedomie o tom, že sa to už stalo. Nenaplní vaše telo úzkosťou, ktorú zažívate pred bojom... Napĺňa ho radosťou po víťazstve. No následne už strácate veku časť motivácie, ktorú by ste inak mohli premeniť na výsledky.

Je prirodzené, že sa chcete podeliť o svoje ciele a ambície s ostatnými. Ste nimi nadšení, chcete sa podeliť o svoje vzrušenie s ostatnými a chcete zdieľať svoje ciele verejne, aby vás motivovali. Ale ak skutočne chcete dosiahnuť to, čo si želáte, pravdepodobne budete lepšie držať hlavu dole a ticho začať pracovať.

Zrátané a podčiarknuté: Ak zdieľate svoj cieľ s ostatnými, môže sa stať, že budete niesť zodpovednosť, ale iba vtedy, ak sú dôsledky zlyhania dostatočne závažné. Iba o tom povedať svojmu kamarátovi alebo zdieľať príspevok na sociálnej sieti nebude stačiť.

Viac o téme: Výhra Úspech Sny Ciele Motivácia Viťazstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, motivationtoday

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy