5 vecí, ktoré treba mať na pamäti, keď sa vám nič nedarí

Zdroj: thinkstockphotos.com

Či už vás presunuli na nové oddelenie alebo máte nezhody so svojim šéfom, problémom na pracovisku sa niekedy vyhnúť nedá. Najväčšie výzvy sú tie, nad ktorými nemáte veľkú kontrolu. Jedinú vec ktorú však pod kontrolou môžete mať vždy, je to, ako na tieto výzvy budete reagovať. Spôsob, akým nad udalosťami premýšľate ovplyvňuje váš stav. Ak si vopred poviete, že nedokážete niečo zvládnuť, alebo priveľa premýšľate nad stresujúcimi situáciami, určite vám to neprospeje. Ak budete komunikovať zdravým spôsobom, zistíte, že ste v skutočnosti oveľa silnejší ako si myslíte.

  1. Prežil som aj horšie situácie
    Nech je daná výzva akokoľvek náročná, v minulosti ste pravdepodobne prežili niečo zložitejšie. Či už ste prekonali stratu milovanej osoby alebo prešli náročným rozchodom, nepodceňujte sa svoju schopnosť odraziť sa od dna. Pripomeňte si svoje minulé úspechy a spomeniete aký ste v skutočnosti silný. Práve takýto prístup vám pomôže čeliť veľkým výzvam.
  2. Zvládnem to
    Keď prežívate ťažké obdobie, stresu sa nevyhnete. Takže mať na vedomí, že viete prežiť aj náročné chvíle sú kľúčom k ich prekonaniu. Aj keď pocity sklamania, smútku, hnevu a úzkosti nie sú príjemné, tieto emócie viete tolerovať. Myslite na to, že máte schopnosť vyrovnať sa s nepohodlím, a budete schopný zvládnuť každú ťažkú situáciu, ktorá sa vyskytne.
  3. Ani zlé časy netrvajú večne
    Je jednoduché nadobudnúť pocit, že sa zlé časy nikdy neskončia. Predtým ako sami seba presvedčíte o tom, že vaša kariéra sa skončila a nikdy nebudete úspešný, si pripomeňte, že nič netrvá večne. Iba zopár problému je skutočne neriešiteľných. A aj keď nejaký problém vyriešiť neviete, neznamená to, že sa navždy budete cítiť zle. Myslite na svetlo na konci tunela, a dokážete tak prejsť oveľa ďalej.
  4. Existujú aj veci, v ktorých sa mi darí
    V ťažkých časoch je normálne sa necítiť práve pohodlne. Ale ak sa v takom stave budete udržovať, začnete si myslieť, že všetko vo vašom živote je zlé. Budete ignorovať všetko dobré, pretože sa zameriate len na to zlé. Snažte sa v práci sústrediť na pozitívne veci, bez ohľadu na to, aké sú veľké. Či už to znamená, že sa porozprávate s kolegom ktorého máte radi, alebo sa sústredíte na tie časti práce ktoré vás skutočne bavia.
  5. Je v poriadku požiadať o pomoc
    Požiadať o pomoc nie je jednoduché. Pomocná ruka však môže byť práve to, čo potrebujete, aby ste ťažkosti prekonali. Nehanbite sa obrátiť na kolegov, priateľov alebo rodinu ak potrebujete radu alebo podporu. Zdôverte sa im o tom, čím práve prechádzate. Môžu vám poskytnúť práve tie rady, ktoré vás vytiahnu z problémov.

Viac o téme: Nehoda Riešenie Práca Nešťastie Smútok Problém Deň Zlý
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, livingthelife

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy