Základné zásady Zákonníka práce: 3. časť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zásada rovného zaobchádzania, ochrana mladistvých, ochrana života a zdravia. Prinášame vám prehľad jednotlivých základných princípov, ktorými sa riadia pracovnoprávne vzťahy. Zákonník práce obsahuje v úvode jedenásť článkov, v ktorých sú premietnuté hlavné práva osôb v pracovnoprávnych vzťahoch a limity výkonu týchto práv.

 

Čl.6

Zásada rovnakého zaobchádzania

Ženy a muži majú právo na rovnaké zaobchádzanie, ak ide o prístup k zamestnaniu, odmeňovanie a pracovný postup, odborné vzdelávanie a o pracovné podmienky. Tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám sa zabezpečujú pracovné podmienky, ktoré chránia ich biologický stav v súvislosti s tehotenstvom, narodením dieťaťa, starostlivosťou o dieťa po pôrode a ich osobitný vzťah s dieťaťom po jeho narodení. Ženám a mužom sa zabezpečujú pracovné podmienky, ktoré im umožňujú vykonávať spoločenskú funkciu pri výchove detí a pri starostlivosti o ne.

Zamestnávateľ je povinný vytvárať rovnaké podmienky zamestnávania pre mužov i ženy,  najmä v prístupe k zamestnaniu, možnostiach pracovného  postupu, v otázkach odmeňovania či vo veciach pracovných podmienok.  V niektorých otázkach zákon pripúšťa pozitívnu diskrimináciu v špecifických prípadoch súvisiacich s otázkami materstva a rodičovstva . 

V rámci uplatňovania zásady rovnakého prístupu sú už pri vstupných pohovoroch a nástupe do zamestnania zakázané otázky ohľadom rodinného stavu , počtu detí , tehotenstva a pod. do zákazu otázok na rodinný stav, počet detí alebo tehotenstvo v predzmluvných vzťahoch. Z praxe Uvedené otázky sú nielen v rozpore s touto zásadou ale aj  v rozpore s dobrými mravmi . 

Čl.7

Ochrana mladistvých

Mladiství majú právo na prípravu na povolanie a zabezpečenie pracovných podmienok umožňujúcich rozvoj ich telesných a duševných schopností.

Za mladistvého zamestnanca sa považuje osoba od dovŕšenia pätnásteho roku života až do osemnástich rokov. Mladistvým  sú zakázané práce neprimeraná vzhľadom na ich fyzický alebo rozumový rozvoj a tiež práce, ktoré ohrozujú ich mravnosť.

Mladiství požívajú na základe Zákonníka práce zvýšenú ochranu formou pozitívnej diskriminácie, ktorá vyplýva priamo z Ústavy SR „ženy, mladiství a osoby zdravotne postihnuté majú právo na zvýšenú ochranu zdravia pri práci a osobitné pracovné podmienky.“

Čl.8

Ochrana života a zdravia

Zamestnávatelia sú povinní robiť opatrenia v záujme ochrany života a zdravia zamestnancov pri práci a zodpovedajú podľa tohto zákona za škody spôsobené zamestnancom pracovným úrazom alebo chorobou z povolania. Zamestnanci majú právo na hmotné zabezpečenie pri neschopnosti na prácu, v starobe a v súvislosti s tehotenstvom a rodičovstvom na základe predpisov o sociálnom zabezpečení. Zamestnancom so zdravotným postihnutím zamestnávateľ zabezpečuje pracovné podmienky umožňujúce im uplatniť a rozvíjať ich schopnosti na prácu s ohľadom na ich zdravotný stav. Pracovnoprávne vzťahy sú v čase neschopnosti zamestnancov na prácu z dôvodov choroby, úrazu, tehotenstva alebo materstva a rodičovstva vo zvýšenej miere chránené zákonom.

Zamestnanci majú právo na hmotné zabezpečenie pri pracovnej neschopnosti, v starobe, v súvislosti s tehotenstvom a rodičovstvom či pri zmenenej pracovnej schopnosti.

Viac o téme: Poradňa Zákonník práce Zákonník Základné zásady
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy