Základné zásady Zákonníka práce: 2. časť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zásada odplatnosti, právo na informácie, dodržiavanie povinností. Prinášame vám prehľad jednotlivých základných princípov, ktorými sa riadia pracovnoprávne vzťahy. Zákonník práce obsahuje v úvode jedenásť článkov, v ktorých sú premietnuté hlavné práva osôb v pracovnoprávnych vzťahoch a limity výkonu týchto práv.

 

 

Čl.3

Zásada odplatnosti

Zamestnanci majú právo na mzdu za vykonanú prácu, na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, na odpočinok a zotavenie po práci. Zamestnávatelia sú povinní poskytovať zamestnancom mzdu a utvárať pracovné podmienky, ktoré zamestnancom umožňujú čo najlepší výkon práce podľa ich schopností a vedomostí, rozvoj tvorivej iniciatívy a prehlbovanie kvalifikácie.

V zmysle Ústavy SR, každý má právo na odmenu za prácu a odpočinok po práci. Pracovný pomer jer odplatný a právu zamestnanca na mzdu zodpovedá povinnosť zamestnávateľa poskytovať zamestnancovi mzdu za vykonanú prácu. Otázky bezpečnosti na pracovisku so rozpracované vo viacerých všeobecných zákonných predpisov, ktoré sú univerzálne aplikovateľné pre všetky pracovné odvetvia, naviac pre špecifické činnosti spojené so zvýšeným rizikom pri práci, platia konkrétne podzákonné normy a zamestnávateľom prijaté interné predpisy .Zamestnanci sú povinní sústavne si prehlbovať  ( udržiavať a obnovovať) kvalifikáciu na výkon práce a zamestnávatelia sú povinní prehlbovanie kvalifikácie zamestnanca umožniť.  Povinnosť zamestnávateľa voči zamestnancovi sa nevzťahuje na zvýšenie kvalifikácie ale len na jej prehĺbenie. O prehlbovanie kvalifikácie sa jedná v prípade udržiavania a zdokonaľovania kvalifikácie na rovnakej  úrovni vzdelania s cieľom udržiavať, zdokonaliť či doplniť nadobudnuté schopnosti a zručnosti, ktoré zamestnanec potrebuje a využíva  na výkon konkrétnej práce, v rámci toho istého kvalifikačného stupňa. Oproti tomu o zvyšovaní kvalifikácie sa jedná pri absolvovaní procesu, ktorého zavŕšením je získanie vyššieho  stupňa vzdelania.   Ohľadom  zvýšenia kvalifikácie je možné so  súhlasom zamestnávateľa uzatvoriť dohodu, na základe ktorej sa zamestnávateľ zaviaže poskytovať mu pracovné voľno s náhradou mzdy, prípadne hradiť mu ďalšie náklady spojené so štúdiom, napr. cestovné do školy, ubytovanie, stravovanie v škole a zamestnanec sa zaviaže odpracovať určený počet rokov u zamestnávateľa.

                            Čl.4

                            Právo na informácie

Zamestnanci alebo zástupcovia zamestnancov majú právo na poskytovanie informácií o hospodárskej a finančnej situácii zamestnávateľa a o predpokladanom vývoji jeho činnosti, a to zrozumiteľným spôsobom a vo vhodnom čase. Zamestnanci sa môžu vyjadrovať a predkladať svoje návrhy k pripravovaným rozhodnutiam zamestnávateľa, ktoré môžu ovplyvniť ich postavenie v pracovnoprávnych vzťahoch.

Právo na informácie majú priamo zamestnanci  a nie iba ich zástupcovia  ( zamestnanecký dôverník, zamestnanecká rada, odborová organizácia. Informácie majú byť poskytnuté jasne, zrozumiteľne, zreteľne a vo  vhodnom čase.  Zamestnávateľ môže odmietnuť poskytnutie informácií dôverného charakteru, chránených ako obchodné, bankové telekomunikačné tajomstvo a pod,, prípadne ktorých sprístupnenie je zakázané na základe iných právnych predpisov( napr. zákon o ochrane osobných údajov).

Čl.5

Dodržiavanie povinností

Zamestnanci a zamestnávatelia sú povinní riadne plniť svoje povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov.

Jednotlivé práva a povinnosti sú konkretizované v ustanovenia Zákonníka práce. Povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca sú obsiahnuté v Zákonníku práce v § 47 povinnosti vyplývajúce z pracovného pomeru, § 81 základné povinnosti zamestnanca a § 82 základné povinnosti vedúcich zamestnancov.

Viac o téme: Poradňa Zákonník práce Zákonník Základné zásady
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy