Pozor na povinnosti voči štátu: Takto ľahko môžu absolventi prísť o peniaze

Zdroj: thinkstockphotos.com

Pokiaľ v dohľadnej dobe končíte strednú či vysokú školu a ešte netušíte, čo presne potrebujete vybaviť, nezúfajte. Tento článok vám pomôže sa zorientovať.

Ak sa vám už podarilo nájsť zamestnanie, máte po starostiach. Ak nie, v prvom rade by sme mali navštíviť úrad práce v obvode, ktorého máte nahlásený trvalý pobyt, kde dostanete žiadosť o zaradenie do evidencie. Tú je potrebné vyplniť a odovzdať. Zo zákona nevyplýva povinnosť zapísať sa na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, no pokiaľ chcete byť dobrovoľne nezamestnaný, budete si musieť platiť povinné zdravotné poistenie z vlastného vrecka.

 

Ukončenie štúdia

Ak ste ukončili stredoškolské štúdium a nechcete pokračovať na vysokej škole, máte nárok na posledné prázdniny, pretože na úrade práce sa nemusíte zapísať až do konca augusta. Ak si žiadosť o evidenciu na úrade nepodáte až do tohto termínu, môžu vaši rodičia poberať prídavok na dieťa.

Vysokoškoláci štúdium oficiálne končia v deň štátnej skúšky. Znamená to, že ako jeden z nich v spomínaný deň prichádzate aj o status nezaopatreného dieťaťa a vaši rodičia o nárok na prídavok.

 

Evidencia na úrade práce

Na úrade sa práce je potrebné sa zaevidovať do siedmich dní od ukončenia štúdia. Ak tak urobíte, do evidencie vás zaradia už odo dňa ukončenia štúdia, a teda nebudete musieť uhrádzať nijaké poplatky. Dajte si pozor, aby ste to stihli, pretože ak o zaradenie požiadate neskôr ako je predpísané, budete evidovaný až odo dňa podania žiadosti, a teda vám vyplynie povinnosť zaplatiť si zdravotné poistenie za dni, počas ktorých za vás neplatil štát.

Môžete sa stať aj dobrovoľne nezamestnaným, čo vám ušetrí návštevu úradu práce, ale zároveň vám zo situácie vyplynie povinnosť platiť si poistné v zdravotnej poisťovni. Do ôsmich dní od absolvovania štúdia by ste povinný doručiť potvrdenie o ukončení školy a Oznámenie poistenca/platiteľa o zmenách do ktorejkoľvek pobočky zdravotnej poisťovne.

Pozor na povinnosti voči Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

 

Doklady a dokumenty, ktoré budete potrebovať

Na úrade práce budete okrem vyplnenej písomnej žiadosti osobne doniesť aj občiansky preukaz, vyhlásenie o podaní (nepodaní) prihlášky na vysokoškolské štúdium akéhokoľvek stupňa, potvrdenie o dobe štúdia vydané školou po jeho absolvovaníkópiu diplomu, maturitného vysvedčenia alebo výučný list, podľa toho aké je vaše najvyššie dosiahnuté vzdelanie.

 

Ďalšie štúdium a zamestnanie

Ak ste sa už na úrade práce zaevidovali, no nakoniec sa vám podarilo nájsť si prácu, postačí keď ho do ôsmich dní o tejto skutočnosti informujete. Pokiaľ sa chystáte v štúdiu plynule pokračovať, respektíve ste si už podali prihlášku, vašu žiadosť úrad prevezme, no do evidencie vás prípadne zaradí až po doručení rozhodnutia o prípadnom neprijatí.

Viac o téme: Poistenie Pomoc Škola Zdravotné Vysoká Absolvent Úrad práce Povinnosť Čo Robiť Ukončiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy