VIDEO: Poradca a predajca v jednej osobe. Zamestnajte sa aj vy!

Ivana, predajca a poradcaIvana, predajca a poradca Zdroj: Print Screen/Addwork.eu

Každý predajca musí byť dobrý obchodník a vedieť správne komunikovať so zákazníkmi. To je základ jeho práce. Ako aj každá práca, tak aj táto má svoje negatíva a po istej dobe môže každý obchodník upadnúť do stereotypu.

Ivana pracuje ako poradca a predajca bielej techniky štyri roky. Neustále je v kontakte so zákazníkmi, čo na jednej strane patrí medzi plusy jej práce a na druhej strane mínusy, keďže často dochádza ku konfliktným situáciám. Jej každodenná práca zahŕňa styk so zákazníkmi, výber správneho produktu, navrhnutia financovania produktu so zákazníkom, ako aj starostlivosť o chod samotnej predajne.

Pracovná doba Ivany nie je presne daná, niekedy pracuje 8 hodín denne, inokedy 11 hodín a občas cez víkendy, s nárokom na poskytnutie náhradného voľna. Avšak to, čo má Ivana na svojej práci rada a zároveň je vyčerpávajúce, je kontakt so zákazníkmi a informácie o novinkách, ktoré prichádzajú na trh a ich možné testovanie.

„Každý deň v práci je iný, každý jeden odpracovaný deň má posúva ďalej. Vždy sa niečo nové dozviem o elektronike alebo o situáciách, ktoré zažili spotrebitelia,“ hovorí poradkyňa a zároveň predajca v jednej osobe Ivana.

Ak by ste sa jej spýtali na stereotyp v práci, odpovedala by kladne.

„Po rokoch už má každý predajca svoj štýl, akým predáva. To sa už môže zdať ako stereotyp,“ vysvetľuje.

Všetci predajcovia však majú viaceré spoločné črty. Mali by byť komunikatívni, odolní voči stresu, mali by byť ochotní pracovať viac hodín denne a mali by mať chuť vzdelávať sa. Takto hodnotí Ivana dobrého poradcu/predajcu.

„Vysoká škola nie je na túto pozíciu dôležitá. Ja osobne ju mám. Pomáha mi k práci, ale najdôležitejšie je, aký je samotný človek, či sa vie presadiť na danej pozícii. V spoločnosti je možné sa vypracovať aj na vyššie pozície a to ma vždy viac motivuje, aby som tu bola a snažila sa,“ hovorí Ivana.

Ak aj vy túžite pracovať na podobnej pozícii v oblasti obchodu, máme pre vás zaujímavé pracovné ponuky z pracovného portálu Kariéra.sk:
 

  1. Asistent predaja MT (Exisport)
    Hlavnou náplňou práce asistenta predaja je komunikácia so zákazníkmi, predaj, preberanie a vystavenie tovaru (merchandising) a plnenie cieľových ukazovateľov.
     
  2. Odborný koordinátor predaja
    Odborný koordinátor bude okrem samotného predaja obchodného sortimentu firmy vypracovávať a predkladať cenové ponuky zákazníkom a zároveň pre nich zabezpečovať poradenskú činnosť.
     
  3. Department Manager
    Vedúci oddelenia pre čerstvý sortiment je zodpovedný za plynulý chod zvereného oddelenia, za výber a motiváciu zamestnancov, ako aj za objednávky tovaru, doloženosť a komunikuje s nákupcami a dodávateľmi. Ďalej intenzívne komunikuje so zákazníkmi na predajnej ploche a aktívnym prístupom sa podieľa na zvyšovaní predaja.
     
  4. Špecialista kúpeľnového štúdia
    Špecialista vykonáva poradenskú a predajnú činnosť a riadi kompletný proces obsluhy zákazníka, od návrhu, objednávky, dodanie tovaru, až po reklamácie.
     
  5. Predavač – pokladník
    Zamestnanec bude zodpovedný za vedenie pokladne, ako aj starostlivosť o zverený úsek tovarov – kontrolu doby spotreby, kontrolu cenoviek a starostlivosť o zákazníka.

Pozrite si rozhovor s predajkyňou Ivanou, ktorý vám prináša AddWork.eu - video popisy pracovných pozícii.

ivana@NAY from addwork_eu on Vimeo.

Viac o téme: Video Predajca Poradca Ivana Kariera.sk Pracovné ponuky Kariera Pracovná pozícia Addwork Addwork.eu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Addwork.eu, Foto: Print Screen/Addwork.eu

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy