VIDEO: Kto je ''mozgolovec'' a čo je jeho prácou?

Dalibor Slávik, headhunterDalibor Slávik, headhunter Zdroj: Print Screen/Vimeo.com

Mozgolovec je headhunter, ktorý sa živí vyhľadávaním manažérov a expertov a oslovuje ich s ponukou na prácu. Ponúka im prácu šitú na mieru a jeho odmenou je provízia z platu kandidátov.

Rozhodujete sa zmeniť povolanie, alebo rozmýšľate nad divnými názvami novovzniknutých povolaní, ktoré vám  nič nehovoria? Môže sa stať, že sa nad pozíciou ani nezastavíte, iba preto, že jej nerozumiete, pričom je to pozícia, ktorú by ste hravo vedeli vykonávať. Často sú nové názvy pozícií prevzaté z anglického jazyka, ktoré sa u nás udomácnili aj vďaka zahraničným spoločnostiam, ako napríklad managing director, social media specialist, copywriter, e-commerce manager alebo headhunter.

Dnes vám preto predstavíme prácu Dalibora Slávika, ktorý pôsobí na pozícii headhuntera už od roku 2004. Jeho úlohou je vyhľadávať manažérov a expertov pre klientov. Práca „mozgolovca“ sa dá prirovnať ku kostre človeka. Je nemenná a často ide o stereotypnú prácu, ktorá hlavne pozostáva zo správnej identifikácie človeka. Na druhej strane je to kreatívna práca. Headhunter musí nájsť mnoho zaujímavých aspektov, prečo je daná práca zaujímavá pre konkrétneho človeka a ponúknuť mu ju.

Dalibor Slávik, headhunter Galéria fotiek (2) Zdroj: Print Screen/Vimeo.com

9 faktov o práci headhuntera

  1. Headhunting je o oslovovaní ľudí, ktorí sú zamestnaní, ale sú otvorení novým pracovným príležitostiam. Mozgolovec im potom ponúkne pracovnú pozíciu klienta, ktorú im však musí zatraktívniť. Cieľom služby executive search (headhunting) je identifikovať vhodných kandidátov, ktorí spĺňajú všetky kritéria klienta.
     
  2. Headhunter mení ľuďom život.
     
  3. Ide o stereotypnú, pretože proces práce je identický. Vstupujú však do neho vždy iní ľudia a človek sa môže dozvedieť mnohé informácie, ktoré bežný človek nemá možnosť získať.
     
  4. Headhunter sa stretáva s ľuďmi, ktorí sú vyťažení a sú zamestnaní. Na stretnutia využívajú všetci kandidáti "logické časy" - z rána, v čase obeda alebo podvečer.
     
  5. Headhunter musí z času na čas uprednostniť prácu nad voľným časom.       
          
  6. Päťdesiat percent práce headhunter vykonáva z pracoviska a 50 percent času je práca v teréne.
     
  7. Headhunter pracuje 4 hodiny, 8 hodín alebo 12 hodín denne. Práca je závislá na klientovi a dostupnosti kandidátov.
     
  8. Headhunting alebo executive search (služba zameraná na priame vyhľadávanie pracovníkov) je robená za odmenu. Odmena odráža plat kandidáta a často ide o sumu 25 až 33 percent z ročného platu.
     
  9. Dôležitá je osobnosť človeka. Mal by to byť človek, ktorý je vždy nespokojný, v dobrom slova zmysle. Človek, ktorý vždy vie a hľadá riešenia, nevzdáva sa. Musí byť vytrvalý a mať prehľad o biznis prostredí.

Aké ďalšie vlastnosti musí mať dobrý headhunter, vypočujte si vo video popise pracovnej pozície projektu Addwork.eu.

Headhunter/ExecutiveSearch_addwork.eu from addwork.eu on Vimeo.

Viac o téme: Video Slávik Andrej Práce Dalibor Pozície Opis Pracovná Pozícia Solár Addwork Headhunter Rozpis Mozholovec
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Video: Vimeo.com, Zdroj: Addwork.eu

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy