VIDEO: Návod, ako postupne zbohatnúť

Ľudia, ktorí majú veľa peňazí, nevymysleli nič nové, iba zobrali vec, ktorá tu už bola a začali ju dobre robiť.Ľudia, ktorí majú veľa peňazí, nevymysleli nič nové, iba zobrali vec, ktorá tu už bola a začali ju dobre robiť. Zdroj: photl.com

Nepoviem vám, ako zarobiť milión eur za tri dni. Nie preto, že by som o tom nevedel rozprávať, ale pretože som ich za tri dni nezarobil. Takto začínal svoju prednášku Adam Znášik. Ak však chcete pokúšať šťastie postupne, nechajte si poradiť od spolumajiteľa agentúry Kompót v rámci seriálu Rozbehni sa.

Nezávislosť bola hnacím mechanizmom pre Adama Znášika. V roku 1989 sa rozhodol, že bude politológ. Na školu ho však neprijali kvôli angličtine a riadenie osudu ho zavialo na Fakultu masmediálnej komunikácie v Trnave.

„Škola ma zhodou okolností priviedla k mojej prvej zastávke – k agentúre, kde ma ľudia z agentúry oslovili, aby som im pomohol s projektom,“ hovorí Adam Znášik.

Adamova nezávislosť ho dohnala k tomu, že musel pracovať. Čo však nebol problém. Vyskúšal si rôzne povolania. Počas tohto obdobia však mal jeden inšpirujúci zážitok. Bizarná brigáda a zároveň najšpinavšia brigáda, ktorá vôbec existovala – umývanie okien na Patrónke v Bratislava.

„Na konci dňa som si uvedomil limit, ktorý sa dá zarobiť. Koľko robíte, toľko máte,“ hovorí Adam.

Brigáda trvala iba päť dní. Potom vyšiel článok v novinách, že narkomani zarábajú veľmi veľa peňazí na Patrónke a vodiči im prestali dávať peniaze alebo dávali iba almužnu.

Zastávka v agentúre

Po dvoch rokoch práce v agentúre sa jej majitelia nepohodli. A tak agentúre zostalo iba dobré meno. V tej dobe mal Adam Znášik veľa lukratívnych ponúk na prácu z rôznych agentúr. Zároveň ho však oslovil aj spolumajiteľ agentúry Peter, či nechce pokračovať v práci.

„Rozhodol som sa, že budem naďalej pokračovať. Nakoniec som sa stal spolumajiteľom firmy,“ vysvetľuje Znášik.

Za 10 rokov podnikania sa Adam Znášik naučil, že nemusí ľuďom hovoriť, čím sa chce stať.

„Veľa ľudí to nevie, ja to neviem doteraz,“ vyznáva sa.

Keď sa rozhodnete pustiť do podnikania, zamyslite sa:

  1. Čo vlastne chcete?
    Chcete zarobiť, chcete slobodu, chcete pomáhať, chcete sa hrať alebo chcete vykazovať činnosť?
     
  2. Čo viete najlepšie?
    Ak ste dobrí manažéri, nevynachádzajte drevené želiezko. Ak ste nepraktickí inovátori, nemanažujte. V poslednej dobe sa rozbieha veľmi veľa start-up projektov, na ktorých môžu ľudia vidieť, že takýto biznis model funguje.

    Veľa ľudí sa však zbytočne zapodieva tým, aby vymysleli nejakú extra dobrú a inovatívnu vec. Je to motivácia, ale príklady na Slovensku sú takéto: ľudia, ktorí majú veľa peňazí, nevymysleli nič nové, iba zobrali vec, ktorá tu už bola a začali ju dobre robiť.
     
  3. Keď sa už rozhodnete, nešpekulujte dlho
    Nenechajte váš nápad zrealizovať niekoho iného. Často sa stáva, že vás napadne rovnaká myšlienka, ako ďalších 350 ľudí. Vyhráva však ten, kto je prvý. Treba sa do toho pustiť a zistite, či to pôjde alebo nie. Výhoda ľudí, ktorí veľmi veľa špekulujú je tá, že sa môže stať, že niečo vymyslia, niekto druhý to zrealizuje, ale nakoniec zistí, že to nefunguje.

    „Moja štatistika je taká: tri z veci, ktoré neurobím, niekto urobí dobre, ale jedna z nich nefunguje. Ak už ten nápad máte radšej ho urobte ako neurobte,“ radí Adam.
     
  4. Počítajte
    Hovorí sa, že pri podnikaní netreba mať biznis model. Adam Znášik si to však nemyslí. To

    „Komplot je obchod s tričkami, ktorý funguje skoro 9 rokov. Sedem rokov fungoval na základe nepresného modelu. Predávali sme veľmi veľa, zákazníci pribúdali, ale my sme prerábali. Niekde sa v biznis modeli stala chyba. Potom sme zistili, kam sa musíme dostať, aby sme mali ekonomický základ. Za tri roky sme sa nakoniec posunuli ďalej,“ hovorí Znášik.

    Ciele sú veľmi dôležité, hlavne pre spätnú kontrolu. Tak zistíte, čo ste si predsavzali.
     
  5. Nebojte sa
    Rátajte však s najhorším.

    Ja to robím tak, že si sadnem s triezvou hlavou a napíšem si, čo najstrašnejšie sa mi môže stať. Potom sa s danou myšlienkou zmierim a keď sa nezmierim, nejdem do toho,“ radí spolumajiteľ agentúry.
     
  6. Sústreďte sa
    Ak naraz rozbiehate viacero projektov, rozhodnite sa, ktorému budete venovať väčšiu prioritu.
     
  7. Pozerajte hore
    Keď vymýšľate nejaký biznis alebo už máte rozbehnutý biznis, zamyslíte sa nad tým, či sa nedá poskytnúť strešný servis pre službu, ktorú ste vymysleli. Tak obslúžite čo najviac ľudí.

Pozrite si video z prednášky Adama Znášika v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Adam Znášik - ,,Ako som si zaodel riť" // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Sa Podnikateľ Podnikanie Podnikatelia Rozbehni Sa!tv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj a video: Rozbehni sa!TV

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy