VIDEO: Talentovaní Slováci zbierali skúsenosti aj v Silicon Valley

Podmienkou štipendia je návrat a využitie skúseností doma.Podmienkou štipendia je návrat a využitie skúseností doma. Zdroj: photl.com

Prví absolventi výnimočných štipendijných programov Slovensko-americkej nadácie sú späť na Slovensku. Skúsenosti zbierali počas uplynulých 12 mesiacov vo svetoznámych spoločnostiach od Silicon Valley až po New York.

Medzi talentovanými Slovákmi, ktorí pôsobili v Amerike boli IT špecialisti, architektky, ekonómovia a imunobiológ. Do amerických firiem sa dostali vďaka finančnej podpore SAF. Ich úspešné pôsobenie v amerických firmách alebo neziskových organizáciách ocenil na špeciálnej recepcii americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick, ktorý zároveň upozorňuje na pokračovanie finančnej podpory pre ďalších mladých študentov, absolventov alebo výskumných pracovníkov.       

Slovensko-americká nadácia začala hľadať uchádzačov na dva typy štipendií do Spojených štátov amerických ešte v roku 2011. Pre študentov, čerstvých absolventov a skúsenejších výskumných pracovníkov ponúka dva typy programov. Jedným je tzv. Professional Internship Program pre študentov vysokých škôl a čerstvých absolventov, ktorý im umožňuje absolvovať stáž v renomovaných amerických firmách alebo neziskových organizáciách podľa ich výberu.

Druhou možnosťou je tzv. Research Scholar Program, ktorý je zase určený skúsenejším výskumným pracovníkom a umožňuje im pracovať na vybranom výskumnom projekte priamo s kolegami zo Spojených štátov. Na obidva programy bolo SAF vyčlenených vyše 780 tis. dolárov s predpokladom podpory na 5 rokov.

Podmienka podpory je návrat domov
Primárnym cieľom ponúkaného ročného pobytu je podľa zástupcu SAF umožniť vyťažiť z podmienok amerického trhu pre uchádzačov, ktorí by sa mali v budúcnosti vrátiť na Slovensko.

"Chceme, aby sľubní slovenskí odborníci prišli do USA podelili sa o svoj pohľad na problematiku, nabrali čo najviac skúseností, ale potom je dôležité, aby ich priniesli späť na Slovensko. A dnes tu máme ukážku, že to fantasticky funguje – títo skvelí ľudia išli do USA, získali vedomosti, stretli sa s novými kľúčovými ľuďmi a potom sa vrátili späť na Slovensko a využili to všetko užitočným spôsobom tu," vysvetlila Mary Mc Pherson, viceprezidentka Slovensko-americkej nadácie.

Nadácia zatiaľ podporila 15 štipendistov zo Slovenska na ich pracovných pobytoch v Spojených štátoch celkovou sumou skoro 350 tis. dolárov, čo je skoro polovica celkovej sumy, ktorú nadácia plánuje prerozdeliť pre slovenské talenty.

Podporu celému projektu od začiatku vyjadroval aj americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Na adresu prvých úspešných štipendistov a programu uviedol:

"Viem, že predstavitelia slovenských univerzít a spoločností, boli od začiatku týmto programom nadšení a som veľmi rád, že očakávania sa do bodky naplnili a nadšenie sa prenieslo aj na stranu amerických partnerov vo firmách, neziskových organizáciách a výskumných zariadeniach. Som rád, že majú takí výnimoční ľudia šancu sa podeliť a rozšíriť svoje skúsenosti a preniesť svoj zážitok späť domov na Slovensko."

Od Kalifornie po New York
Príbehy prvých ôsmich podporených talentov, ktorí sa už stihli vrátiť zo svojich stáží, sú rôznorodé. Napríklad Peter Fridrich študoval operačný systém, ekonometriu a informatiku na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Získal podporu SAF a odcestoval pracovať pre spoločnosť Aon do New Yorku.

Najviac ma asi zaujala možnosť vybrať si vlastnú firmu a ísť vlastnou cestou. To, že sa vás nesnažia dať do zabehaných koľají, ale vy sa môžete sami vyprofilovať tak, ako by ste chceli. To bolo pre mňa asi najzásadnejšie z toho, čo mi ponúkli,“ komentoval program Peter. Jeho pozícia sa vo firme postupom času výrazne zmenila. Opisuje to takto: „Zo začiatku to bola administratíva, učil som sa, ako funguje poisťovací biznis ako taký a potom, keď sa dozvedeli, že viem programovať a uľahčujem si veľa roboty tým, že som si naprogramoval nejaký script, začal som postupne vyvíjať viac programov po dohode s mojim nadriadeným. Teraz to používa celý náš 300-členný tím a ja pracujem pre Aon aj zo Slovenska. Portál, ktorý som pre nich robil v USA, sa teraz rozširuje do Európy a Ázie a bude používaný okolo 1000 ľuďmi. A stále je tam cieľ sa rozširovať.“

Architektka Zuzana Žúžiová najprv vyštudovala na fakulte architektúry dizajn a potom si urobila doktorandské štúdium v odbore Architektúra a urbanizmus.

Zameriavala som sa na verejné priestory. Na konci môjho doktorandského štúdia som sa rozhodovala, ako ďalej a vtedy som hľadala nejaké príležitosti, kde by som sa mohla uplatniť v tom, čo ma zaujíma a v tom ďalej pracovať. Práve vtedy som spoznala ľudí z New Yorku a okamžite som vedela, že toto je vec, ktorú by som chcela skúsiť,“ opisuje svoje rozhodnutie uchádzať sa o podporu SAF.

Zuzana pôsobila v neziskovej organizácii s názvom Project for public spaces, ktorá sa zaoberá tvorbou verejných priestorov v meste. Pôsobila tam ako dizajnér a konzultant verejných priestorov.

Bola to extrémne zaujímavá skúsenosť. Pracovali sme metódou participatívneho plánovania, čiže do procesu tvorby sme zapájali ľudí, ktorých sme považovali za dôležitých expertov na prostredie v meste. Keď som sa vrátila na Slovensko, oslovil ma starosta mestskej časti Bratislava Nové mesto s myšlienkou vyriešiť lokalitu bývalého cyklistického štadióna, ktorý je v súčasnosti nevyužívaným pozemkom a nemá prakticky žiadne využitie. Prišli s myšlienkou, že by to chceli skúsiť so zapojením verejnosti. Je to projekt, ktorý teraz začína a som zvedavá ako bude pokračovať,“ hovorí k aktuálnym plánom mladá architektka.

Prvým podporeným výskumným pracovníkom bol Marek Nemčovič. Vyštudoval Chemicko-technickej univerzite v Bratislave zameranú na biotechnológiu a biochémiu. Na Slovensku sa začal venovať analýze proteínov a tak si hľadal aj laboratórium, ktoré by sa venovalo tejto oblasti.

Mal som možnosť stráviť rok v USA v La Jolla na inštitúte imunológie a alergológie, čo je jeden z popredných inštitútov v rámci celého sveta. Prešiel som tam od izolácie proteínov cez rôzne postupy s využitím vo vysoko účinnej kvapalinovej chromatografii až po získanie proteínových krištáľov. Za ten krátky čas som mohol prejsť celú metodiku a technológiu, ktorá vyvrcholila tým, že sme získali určitú štruktúru proteínu,“ opisuje Marek svoje skúsenosti z Californie, kde bol v Inštitúte Alergológie a Imunológie.

V súčasnosti pôsobí v Chemickom ústave SAV, kde sa vybudovalo centrum glykomiky a kde môže naplno využiť svoje skúsenosti a kontakty zo zámoria.

Mal som možnosť vrátiť sa do prostredia, ktoré vyhovuje v podstate svetovému štandardu. Mojím cieľom a cieľom celého vedeckého fóra je stanoviť glykotyp človeka. Znamená to, že na základe zmeny niektorých  štruktúr sacharidov a oligosacharidov vieme detekovať, čo spôsobuje akú chorobu,“ vysvetľuje Marek.

Ostatní štipendisti majú porovnateľne zaujímavé skúsenosti napríklad z laboratórií SAP v Sillicon Valley, z architektonickej firmy vo Washingtone, DC, z medzinárodnej konzultantskej firmy v New Yorku alebo v spoločnosti American Airlines v Texase.

Praktické informácie pre nových záujemcov o štipendium 
SAF podporuje v rámci tzv. Professional Internship Program študentov vysokých škôl a čerstvých absolventov. Ročne udelí 12 štipendií, ktoré pokrývajú 6 - 12 mesačné stáže sumou 30,000 dolárov. Uzávierky na prihlasovanie do tohto programu pripadajú na Október a Apríl.

Research Scholar Program je určený skúsenejším výskumným pracovníkom. SAF udeľuje ročne 2 štipendiá až do výšky 60,000 dolárov na stáže v trvaní od 6 do 12 mesiacov.

Viac o téme: New Študenti Program York Štipendium Skúsenosti Nadácia Študijný Silicon Valley Štúdiu Slovensko-americká SAF
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Slovensko-americká nadácia, Video: Slovensko-americká nadácia

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy