VIDEO: Nezabíjajte čas hlúposťami!

Ak na niečom robíte, snažte tomu venovať maximálny čas. Pokiaľ budete behať po internete a nebudete venovať čas tomu, čo máte robíte, je to zabitý čas.Ak na niečom robíte, snažte tomu venovať maximálny čas. Pokiaľ budete behať po internete a nebudete venovať čas tomu, čo máte robíte, je to zabitý čas. Zdroj: photl.com

V čase tvorenia prvých hier nebol internet ani sociálne siete. Na ich tvorení „makali“ od deviatej do jedenástej hodiny. Pracovali však na tom, čo ich baví. A preto, ak na niečom robíte, snažte tomu venovať maximálny čas, radí Marián Ferko, zakladateľ spoločnosti, ktorá už sedemnásť rokov vytvára hry.

Marián Ferko je spolumajiteľom spoločnosti Cauldron, ktorá funguje 17 rokov. Za tento čas vytvorili 18 hier postavených na rôznych platformách. Marián dostal svoj prvú prácu v Rakúsku. Neskôr prešiel do spoločnosti, ktorá vyrábala znelky, animácie a televízne grafiky. S kamarátmi však chceli zájsť ďalej. Začali vytvárať počítačové hry na platforme PC.

„Neskôr sa k nám pripojil ďalší kamarát a založili sme firmu,“ hovorí Marián. Stalo sa tak v roku 1996. Boli prvá česko-slovenská firma založená za účelom počítačových hier.  Nikto pred nimi nezaložil podobnú firmu.

Ak už túžite založiť si vlastný biznis alebo ho máte rozbehnutí, inšpirujte sa skúsenosťami dnes už úspešného podnikateľa Mariána Ferka.

Dôležitý je počiatočný úspech

Hra Kvadrax pre PC sa ľuďom veľmi páčila. Veľmi dôležité je, že hneď prvý produkt zožal úspech.

Nastal čas plánovania

Neskôr sme sa zamýšľali uskutočniť veľký projekt. Vedeli sme, že zo slovenského ani z českého trhu nemáme šancu prežiť. Uvedomili sme si, že  musíme ísť do zahraničia.

Spravte si prieskum trhu

Keď sme sa pustili do projektu, vedeli sme, že nemôže byť riadený iba obyčajným popudom, ale musíme mať postavený biznis na precíznom základe. Spravili sme si preto prieskum, trhu. Zisťovali sme aj tieto informácie:

Aké hry sú najúspešnejšie vo svete?

Ktoré hry sa predávajú v akých regiónoch?

Čo bude vznikať za rok, za dva roky?

Aké nápady tu budú?

Čo robiť, aby sme boli unikátni?
 

Hľadajte voľné miesto na trhu

Keďže sme nechceli kopírovať, snažili sme sa nájsť a vytvoriť niečo unikátne.

Finančné hľadisko je dôležité

Vedeli, že firma nezačne zarábať za týždeň, ani za mesiac, dokonca nie ani za šesť mesiacov alebo rok. Mali sme finančný rozpočet, ktorý sme museli rozložiť na pomerne veľké obdobie. V našom prípade bol rozpočet veľmi dôležitý.

Mali sme všetko

Prenajali sme si kanceláriu, kúpili počítač (Pentium 90) a začali sme vyrábať hru. Boli sme prvá firma, ktorá začala vytvárať hry. Nebol tu nikto, kto by nám mohol pomôcť. Nevedeli sme, ako robiť dramatizáciu, ako postaviť príbeh, ako robiť veci, aby boli pre hráčov zaujímavé, alebo ako spraviť dobrý hrací dizajn. Jednoducho všetko vychádzalo z našich skúseností. Riadili sme sa svojim vlastným rozumom. V tom čase nebol internet zabehnutý, preto, ak sme sa do niečoho pustili, museli sme si päťkrát premyslieť, čo spravíme, aby to bolo efektívne.

Do podnikania vložte svoj čas

Všetko čo sme mali bol náš čas. Mali sme voľno od rána do večera, každý deň v roku. Venovali sme sa niečomu, čo nás baví. Neskôr to prinieslo svoje ovocie.

Disciplína pri práci

Zo začiatku tvorenia hier sme nezabíjali čas na internete, neboli sociálne siete. Nezabíjali sme čas hlúposťami. Pracovali sme od deviatej hodiny ráno do jedenástej hodiny večer. Makali sme na práci a na ničom inom. Dali sme si  iba polhodinovú prestávku na obed. Pokiaľ by sme sa zaoberali aj niečím iným ako pracovným, úspech by sa nedostavil.

Ak na niečom robíte, snažte tomu venovať maximálny čas. Pokiaľ budete behať po internete a nebudete venovať čas tomu, čo máte robíte, je to zabitý čas.

Nerobte veci nasilu

Ak sme mali niečo v pláne, čo malo byť stihnuté do presného interného času a vedeli sme, že to nestihneme, jednoducho sme to vyškrtli.  Nerobili sme veci nasilu.  

Pozerajte sa na dielo s nadhľadom

Dôležité je, vedieť sa pozrieť na spravené veci s nadhľadom. Ak tieto veci nie sú dobré, jednoducho ich chyťte, zmažte a spravte odznova a lepšie. My sme to spravili niekoľkokrát. Nie je to zahodená práca, ak sa niečo spraví ešte raz a lepšie.

Prerazte v zahraničí

Vedeli sme, že hry musia ísť do zahraničia. V roku 1998 sme sa ich snažili pretlačiť, ale zahraničie sa k nám stavalo veľmi zle. Považovali nás za podľudí. Pretlačiť hru do zahraničia bol veľký problém. Dali sme sa preto dokopy s firmou, ktorá nás s tým pomohla. Po anglickej mutácii hry vznikali hry v talianskom jazyku, nemeckom a francúzskom.

Momentálne vytvárame ročne jednu až dve hry. Momentálne ich predávame na rôznych platformách.

„My máme z našej práce radosť. Človek však tomu musí venovať svoj voľný čas. Ak ide človek do biznisu kvôli peniazom a chce mať rýchle zisky, nebude mať pravdepodobne dlhú budúcnosť. Treba do toho vložiť srdce, ako do každého biznisu,“ radí Marián Ferko.

Marián Ferko - ,,Rob to, čo ťa baví." // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Pc Hry Ferko Podnikanie Marián Rozbehni Sa!tv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy