VIDEO: Alchýmia úspešného podnikateľa. Krok za krokom

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Ak sa pustíte do podnikania, mali by ste spraviť dieru do sveta biznisu. Ako však funguje biznis svet, aké podmienky v ňom platia, a čím musíte byť vyzbrojení, poradí vám podnikateľ a súkromný investor Michael Rostock v rámci seriálu „Rozbehni sa“.

Biznis svet je taký, v ktorom sa platí v hotovosti. Nie je to o klikoch na internete, o unikátnych návštevníkoch, nie je to o podieloch na trhu alebo o veciach, ktoré nie ste schopný premeniť na hotovosť.

Aby ste mohli vytvoriť malú globálnu firmu, potrebujete mať obrat 30 mil. eur, 90 percentný predaj mimo Slovenska a Česka, 50 percentný rast v najbližších 5-tich rokoch a 50 percentný zisk navyše.

Spravte si malú štúdiu a odpovedajte na nasledujúce otázky:

S čím môžete podnikať?

  1. Produkt komodita
    Definícia – všadeprítomný, nahraditeľný, často predmet cenového boja, marža 0-15 percent

  2. Produkt „unikát“
    Definícia – marža 60 percent a viac, zákazník vníma produkt ako nenahraditeľný

  3. Služba komodita
    Definícia – podobne ako pri produkte komodita, nie je možné expandovať za hranice

  4. Služba „unikát“
    Definícia – marža viac ako 50 percent alebo 25 percent a viac, zákazník je závislý na službe, vzťah so zákazníkom je komplikovaný a náročný

Rada od podnikateľa a investora Michaela Rostocka: „Ako investora má zaujíma, či má produkt určitú udržateľnosť a chráni sa pred konkurenciou (napríklad z Číny).“

Aký je váš trh?

  1. Vysoké IQ/nízky vplyv regulátorov
    Oblasti pôsobenia – consulting, IT, investment banking, nové média, reklama, atď.

  2. Vysoké IQ/veľký vplyv regulátorov
    Oblasti pôsobenia – armáda, starostlivosť o zdravie, retail banking, sektory s veľkým presahom na štátnu správu, staré média, EUrokracia, dotácie, atď.

  3. Nízke IQ/nízky vplyv štátu
    Oblasti pôsobenia – výroba, stavebníctvo, pohostinstvo, logistika a doprava, drevársky priemysel, maloobchod, gastronómia a hotelierstvo

  4. Nízke IQ/veľký vplyv štátu
    Oblasti pôsobenia – odvoz odpadu, verejná doprava, verejnoprospešné služby, stavebníctvo pre verejný sektor, staré média, súkromné väzenie, solárna elektráreň, atď.

Rada od Michaela Rostocka: „Ak by som mal byť investor, hľadám vysokú inteligenciu a nízky vplyv štátu.“

Akú máte povahu?

  1. Extrovert s vôľou uspieť
    Charakteristika: vedie ľudí, komunikuje, predáva, v problémoch vidí príležitosti, deleguje, premýšľa, riziko je pre neho šport...je víťaz

  2. Extrovert s vôľou veci neriešiť
    Charakteristika: problémy rád hádže na druhých ľudí, fláka podstatné veci a verí vo svoje vlastné šťastie viac ako v schopnosti, obklopuje sa ľuďmi, ktorým môže dokazovať, že on je lepší, v kritických situáciách sa veľmi ľahko zľakne...je porazený

  3. Introvert s vôľou uspieť
    Charakteristika: obklopuje sa extrovertmi, analyzuje, rieši, premýšľa, testuje, učí sa delegovať, učí sa byť nad vecou, riziko opatrne analyzuje a potom do neho skočí...je víťaz

  4. Introvert s vôľou veci neriešiť
    Charakteristika: ubíjajú ho okolnosti, hlúposť ľudí okolo neho, neschopnosť preskočiť svoj tieň, nie je hlúpy, ale riziko pre neho nie je...je porazený

Rada od Michaela Rostocka: Z hľadiska investovania mám rád ľudí – introvertov s vôľou uspieť. Zásadne je to jedno o aký typ človeka ide, hlavne, aby mal vôľu uspieť.

Prv než sa pustíte do podnikania....

Urobte si stručnú analýzu nasledujúcich bodov:

  • trh, zákazníci, marža, konkurencia
  • peniaze
  • definícia vášho produktu alebo služby

„Alebo sa na to vykašlite a jednoducho skočte hlavou do vody...racionalita v podnikaní je veľmi racionalizovaná,“ radí Michael Rostosk.

„Ľudia majú tendenciu robiť veľa vecí priemerne, namiesto jednej veci, ktorú by robili dobre. Pokiaľ chcete globálne uspieť, snažte sa robiť jednu vec dobre a ďalšie veci outsourcovať na niekoho iného,“ hovorí Rostock. A ďalej dodáva: „Vy nemáte čas rozbehnúť priemernú firmu alebo ponúkať priemerné služby, vy musíte byť najlepší.“

Aká musí byť vaša cenová politika?

  • nedávajte zľavy – pokazíte si tým zákazníkov
  • definujte si svoju cenovú politiku a tej sa držte
  • definujte si svoju maržu a tej sa držte (alebo ju zvyšujte)
  • rozmýšľanie, čo najlacnejšie je najlepšie, je zlé

Máte na to?

  1. Viete viesť ľudí?
  2. Máte charizmu?
  3. Zvládate stres?
  4. Orientujete sa rýchlo v nových situáciách?
  5. Zvládate nepredvídateľnosť ľudí, situácie zákazníkov, konkurencie, počasia, úrokových mier, zamestnancov, rodinných príslušníkov, politikov, atď.
  6. Vidíte dopredu? Máte víziu?

„Až 90 percent podnikateľov nie je schopných definovať ich cieľ/stratégiu/víziu, kde budú o päť rokov,“ hovorí Michael Rostock.

„Ja som zástancom, že majiteľ firmy má byť ten najväčší debil. Všetci ostatní by mali byť chytrejší než on, pretože pokiaľ to tak nie je, firma je založená na kulte osobnosti,“ zdieľa názor.

Akými ľuďmi sa obklopujete?

  1. Mali by byť chytrejší než vy.
  2. Lojálni
  3. Pracovití
  4. Schopní sami premýšľať
  5. Motivovaní

„Ak jedna z uvedených vlastností vám bude chýbať, firma vám skolabuje a nebude fungovať.“

Chcete sa dozvedieť viac o prednáške Michaela Rostocka, z akých webstránok čerpá inšpiráciu na podnikanie, aké musí mať predpoklady podnikateľ, ako aj najčastejšie kladené otázky, pozrite si video.

Michael Poplar Rostock
Je zakladajúcim partnerom VI CF (Venture Investors Corporate Finance). Je zodpovedný predovšetkým za stratégiu, vedenie spoločnosti a biznis development.

Pozrite si video z prednášky Michaela Rostocka v rámci projektu Rozbehni Sa!TV.

Michael Roctock - "Alchýmia úspechu podnikania" // Prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Michael Podnikateľ Investor Podnikanie Rostock Rozbehni Sa!tv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy