VIDEO: Podnikanie je stav mysle. Využite vhodné výzvy!

Podnikanie je stav mysle.Podnikanie je stav mysle. Zdroj: photl.com

Vo svojom živote sa snažte využiť všetky príležitosti, ktoré vám život nahrá. Niektoré príležitosti však treba odmietnuť, nie všetky sú pravými príležitosťami. Z akých výziev naštartoval podnikanie Jakub Demáček sa dozviete v rámci seriálu Rozbehni sa!

Svoju prvú veľkú príležitosť využil Jakub Demáček vďaka bývalému zamestnávateľovi svojej manželky. V tej dobe plánovali odkúpenie tejto firmy. Páčil sa im produkt spoločnosti a ich vidinou bolo poskytnúť lepšie podmienky pre jej klientov. Firma však nadhodnotila cenu spoločnosti a tak sa Jakub aj s manželkou vydali vlastnou cestou. Založili si spoločnosť Relocation.

Jakub Demáček mal víziu, chcel založiť druhú firmu. Druhá príležitosť sa však naskytla až pri podnikaní, kedy zamestnancom zo zahraničných spoločností poskytovali na Slovensku servis spojený s umiestnením celej rodiny do našej vlasti. Pri komunikácii s realitnou kanceláriou a firmou, ktorá spravovala nehnuteľnosti pre zahraničných klientov na Slovensku, vznikla myšlienka na začatie ďalšieho biznisu. Jakub tu videl príležitosť, ako vykonávať túto činnosť o „kúsok“ lepšie ako ostatní. A takto vznikla firma Pergo. Zamestnanci zo zahraničia si začali kupovať nehnuteľnosti cez ich novú spoločnosť.

Neskôr prišlo opäť obdobie, kedy chcel Jakub Demáček robiť úplne niečo iné. V tom čase prišla príležitosť z firmy, ktorú vlastnil kamarátov otec.

„Nefungovala tak, aby by mala a ja som si povedal, že im pomôžem, aby fungovala lepšie,“ povedal Jakub Demáček.

Vo výrobe firmy zaviedli informačné systémy a viac sa venovali ľudským zdrojom. Do firmy priniesli nový vietor. Nakoniec sa im podarilo urobiť z niektorých divízií, ktoré boli stratové, jedni z najziskovejších.

„Aj malé zmeny dokážu priniesť veľký výsledok,“ odporúča Demáček.

Pri poslednej práci prišiel ďalší biznis. Firma potrebovala počítačový informačný systém, ktorý bol však veľmi drahý.

„My sme ho vyvinuli so študentmi Žilinskej univerzity. Tak vznikla ďalšia firma Reply to all, ktorá do dnešného dňa vyvíja nové veci vo svojom programe,“ hovorí Jakub.

Rady Jakuba Demáčka:

„Buďte zdravo sebavedomý.“

„Zistite si, ako veľký je trh, na ktorom chcete podnikať.“

„Využite príležitosti, ktoré sa vám naskytnú. Rozlišujte príležitosti na zarobenie a príležitosti, ktoré vás môžu stiahnuť k zemi.“

„Peniaze na rozbeh sa nájdu vždy. Zožeňte si toľko peňazí, ktoré môžete stratiť.“

„Prvý klient je najdôležitejší.“

Ako byť spokojný v podnikaní?

„Podnikanie má veľa výhod, ale prináša aj veľa zodpovednosti.“

„Pozor na dlhodobú perspektívu. V podnikaní rýchlo zistíte, že nemáte možno čas na to, čomu ste sa chceli venovať a prácu budeme musieť delegovať na niekoho iného.“

„Ak podnikáte s partnerom, môže sa stať, že jeden má nápad a druhý to odpracuje. Takto to však nefunguje a druhý môže nakoniec vycúvať zo spoločného biznisu.“

„Držte sa svojich zásad a hodnôt. V podnikaní budete mať viac príležitostí, ako získať viac peňazí na klientovi alebo ako obísť zákon, ale v dlhodobom horizonte to nefunguje.“

„Nepretrhnite sa. Nepracujte 16 hodín denne. Život a zábava je dôležitá.“

Rada na záver od Jakuba Demáčka

„Veľa šťastia v podnikaní.“

Jakub Demáček
Jakub Demáček vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislava, na Fakulte manažmentu. Počas štvrtého ročníka sa pustil aj s terajšou manželkou do podnikania. Podnikateľský životopis sa začal písať od firmy Relocation. Je to biznis, v ktorom poskytujú služby nadnárodným spoločnostiam. Starajú sa o ich zahraničných zamestnancov, ktorým zháňajú ubytovanie, pracovné povolenie, povolenie na prechodný pobyt, či poskytnú pomocný servis. Druhá firma realitná kancelária Pergo, ktorú založili neskôr sa venuje nehnuteľnostiam. Tretia spoločnosť Replay to all vyvinula a vyvíja IT softvér.

Pozrite si video z prednášky Jakuba Demáčka v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Jakub Demáček - Podnikanie je stav mysle // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Jakub Podnikanie Podnikať Rozbehni Demáček
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy