VIDEO: Upútajte a šokujte! Tak sa robí biznis

Zamestnanci by mali mať svoju prácu ako hobby.Zamestnanci by mali mať svoju prácu ako hobby. Zdroj: photl.com

Nikdy nechcel podnikať, ale stalo sa. Jedného dňa si povedal, že by bolo zaujímavé spraviť jednoduchý informačný systém, ktorý by nebol veľmi sofistikovaný a bol by zrozumiteľný pre všetkých zákazníkov. V rámci seriálu Rozbehni sa! vám prinášame tipy na podnikanie, vďaka ktorým prepojil Alexander Cimbalák IT svet s laikmi.

Vo firme, v ktorej pracoval po vysokej škole vypracoval projekt, prišiel za šéfom a on mu povedal, že to nie je náplňou jeho práce. V danej spoločnosti pracoval sedem rokov, kedy ho prestalo baviť počúvať, čo môže a čo nemôže. Alexander Cimbalák v roku 2004 založil vlastnú spoločnosť ACE enterprise Slovakia.

Cimbalák zastáva názor, že väčšina mladých ľudí sú schopnejší a plní energie oproti ľuďom s 30-ročnou praxou. Mladí ľudia majú ambície a ciele, chcú cestovať, mať peniaze a byť pánmi sami sebe. Nie všetci však môžu podnikať.

„Je potrebné mať aj nejakých zamestnancov v podnikaní,“ hovorí Cimbalák. Všetko je však o osobnej zodpovednosti.

Tí, ktorí sa rozhodnú naštartovať podnikateľskú dráhu, odporúča, aby sa držali 4 bodov:

  1. Výzvy
    „Mal som víziu. Povedal som si, že nebudem zakladať firmu kvôli zisku. Zisk príde. Je to vedľajší efekt. Vytvorím prostredie, ktoré bude ľudí motivovať k práci,“ hovorí Alexander Cimbalák.

  2. Zmena
    „Vo firme sme chceli vyskúšať zmeniť pohľad na myslenie ľudí. Na konferencii v Miami sme začali prednášať v slovenčine. Keď nám nikto nerozumel, opýtal som sa ich, prečo mi nerozumejú a dostal som odpoveď, že potrebujú tlmočníka. A to je presne to, čo naša firma vyrába -softvérového tlmočníka,“ uvádza príklad Cimbalák.

  3. Odvaha
    „Snažíme sa budovať firmu, kde pracujú ľudia, ktorí majú svoje zamestnanie ako hobby a ktorí chcú niečo po sebe zanechať. Ľuďom dávame voľnú ruku a volíme demokratický systém rozhodovania,“ hovorí Alexander Cimbalák.

    „Nebojte sa slepých uličiek. Stačí, ak sa vyhnete tým uličkám, ktoré už niekto urobil. Slepé uličky v biznise sú dobrá vec. Nenechajte sa demotivovať, keď sa vám nedarí a keď vám neprajú.“

  4. Odlišnosti
    „Ak sa snažíte urobiť niečo vo svojom biznise, nechoďte starými koľajami. Možno to stačí obrátiť na hlavu a urobiť to naopak,“ radí Cimbalák.

    „Ľudí treba nechať kreovať biznis, dať im voľnú ruku. Sila kolektívu a tímu funguje, posúva firmu dopredu.“

Alexander Cimbalák
Vyštudoval hardvérovo-softvérové inžinierstvo na STU. Od roku 2004 stojí na čele spoločnosti ACE enterprise Slovakia, ktorá sa venuje prepájaniu informačných systémov. Jeho firma žne úspechy na medzinárodnej úrovni vďaka rapídnemu a inovatívnemu rastu a vďaka používaniu jednoduchého jazyka pri zložitých veciach. Úspech získal aj vďaka odlišnosti od konkurencie. Svojich klientov má na štyroch kontinentov a pobočky firmy sa nachádzajú v Austrálii a v USA. Alexander Cimbalák sa zúčastňuje viacerých medzinárodných konferencií a založil predmet kreatívne podnikanie, ktorý prednáša na niektorých vysokých školách.

Pozrite si video z prednášky Alexandra Cimbaláka v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Viac o téme: Video Sa Alexander Rozbehni Rozbehnisa Cimbalak
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy