VIDEO: Úspech bez vizitky a dress codu. Aj tak je to možné!

Pracuj na sebe, kým sa ostatní zabávajú, zabávať sa budeš, keď ostatní ešte len začnú pracovať.Pracuj na sebe, kým sa ostatní zabávajú, zabávať sa budeš, keď ostatní ešte len začnú pracovať. Zdroj: photl.com

Podnikať treba začať v mladom veku, kedy sa človek nebojí riskovať a o nič neprichádza. Peter Hodák presvedčil všetkých okolo seba, že šťastie mu neprinesie zamestnanie ale podnikanie. V rámci seriálu Rozbehni sa! vám prinášame tipy Petra Hodáka, ako sa pustiť správnym smerom a odkloniť sa od konvenčnosti.

„Pracuj na sebe, kým sa ostatní zabávajú. Zabávať sa budeš, keď ostatní ešte len začnú pracovať,“ hovorí majiteľ IT firmy CANDOO Peter Hodák.

  1. Nezamestnajte sa, ale podnikajte
    Rodičia učia svoje deti zaužívaným pravidlám v živote. Je potrebné študovať, aby vyštudovali vysokú školu, aby sa rrýchlejšie po škole zamestnali. Peter Hodák však napriek odhováraniu zo strany rodiny a zaužívaným konvenciám, počas štúdia na vysokej škole rozbehol podnikanie. Už v pätnástich rokoch sa začal pohrávať s myšlienkou na vlastný biznis. Pri brigáde v miestnych mraziarňach si uvedomil, že nechce skončiť ako ľudia pracujúci celý život v tomto závode, ale chce byť šťastný a do veku 28 rokov úspešne rozbehnúť biznis.

    Peter Hodák chodil na dve vysoké školy. Na začiatku štúdia skúsil rozbehnúť podnikanie s myšlienkou, že keď sa mu to nepodarí, po škole sa zamestná. Bol si však vedomí, že ho to bude stáť veľa úsilia. V čase, kedy sa jeho kamaráti zabávali, on pracoval.

  1. Nebojte sa riskovať
    Dôležité je nebáť sa riskovať a mať odvahu púšťať sa do nových vecí. Peter Hodák sa na začiatku vysokoškolského štúdia otestoval. Každý týždeň chodil na 3 až 4 pracovné pohovory. Nakoniec dostal výbornú ponuku. Vtedy si povedal, že konečne by mohol vymeniť rozhlíky z horčicou za pizzu v reštaurácii. Napriek lákavej predstave túto ponuku odmietol. Bol presvedčený, že chce podnikať.

  1. Robte to, čo vás robí šťastným
    Uvedomte si, čo vás robí šťastným. Viete si reálne predstaviť, že budete robiť tú istú prácu až do dôchodku? Ráno ísť do práce, poobede sa vrátiť, pozrieť si televíziu a opäť ísť spať?

    „Ja chcem byť osobne šťastný, mať čas na rodinu, čas na svoje koníčky, čas cestovať. Ak by som bol zamestnaný, nedá sa to,“ hovorí svoj názor Peter Hodák. Odhoďte konvencie a choďte proti múru.

  1. Začnite od nuly
    Ak ste mladí, nemáte problém začať od nuly. Peter Hodák nemal peniaze, zázemie ani kontakty. Začínal od nuly. Chcel sa vymknúť bežným veciam a odlíšiť sa od ostatných ľudí v podnikaní. V jeho spoločnosti CANDOO nemá nikto vizitky. Keď začal podnikať, všetci mu tvrdili, že bez vizitiek sa to nedá. Odvtedy si povedal, že ich nikdy nepoužije. Neskôr zaviedol ďalšie špecifiká, ktoré odlišovali jeho spoločnosť. Nemá kancelárie. Jeho zamestnanci sa volajú  aktívni dovolenkári. So svojimi zamestnancami sa však dohodol  na dodržiavaní termínov na odovzdanie práce. Ďalším jeho špecifikom v podnikaní je, že pri uzatvorení obchodu nepoužívajú zmluvy. Fungujú bez podpísania zmlúv a svojim klientom vychádzajú v ústrety a dávajú im viac ako ostatné firmy.

    Najväčším prekvapením pri jeho podnikaní je nepredpísané oblečenie, ktoré používajú pri rokovaniach s klientmi. Nazývajú ho "flip flop dress code". Ak je vonku horúčava, Petrovi zamestnanci sa na stretnutia obliekajú plážovo. Najprv si ich údajne pomýlia s brigádnikmi, až neskôr ich začnú rešpektovať na základe spolupráce.

  1. Premyslite si, čo chcete
    Predtým, než sa zamestnáte, premyslíte si, čo naozaj chcete. Zákon zachovania energie platí aj pri vynaloženej práci. Koľko energie vložíte do práce, o toľko vám vzrastie, ak dosiahnete určitý bod. Nebojte sa toho, že pohoríte, vždy sa zdvihnete naspäť.  

  1. Nevzdávajte sa svojich snov
    Každý človek má svoje sny. Hlavne mladí ľudia majú nespočetné množstvo snov, ale postupne na ne zabúdajú a opúšťajú od nich. Vždy si volia rýchlejšiu a ľahšiu cestu. Preto sa nebojte sklamaní. Aj keď ste zamestnaní, pracujte na sebe. Príďte domov a venujte sa vlastnému biznisu.

Ako rozbehnúť úspech v podnikaní?
Sú dva typy podnikaní, ktoré môžete robiť. Prvý spôsob je, keď sa pozriete okolo seba a poviete si čo už funguje, ale vy by ste to mohli urobiť lepšie. Je tak veľa priestoru, ako robiť veci lepšie, preto je tu potenciál  pri podnikaní. Druhá možnosť je vymyslieť niečo nové, inovatívne. Akokoľvek je to ťažké, dá sa to dosiahnuť. Predtým, než sa zamestnáte, zamyslite sa nad sebou.

Peter Hodák je majiteľ a zakladateľ IT firmy CANDOO. Jeho zamestnanci sú online špecialisti, ktorí sa venujú tvorbe webových stránok, kreatíve a programovaniu aplikácií.

Pozrite si video z prednášky Petra Hodáka v rámci projektu Rozbehni sa!TV.

Viac o téme: Sa Ľudia Mladí Peter Podnikanie Rozbehni Hodak
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy