V práci som dal výpoveď: Mám nárok na podporu v nezamestnanosti?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Manželka dala v práci výpoveď dohodou. Od 1.1.2016 je nezamestnaná a chcem sa spýtať, či bude mať nárok na podporu v nezamestnanosti ak u zamestnávateľa odpracovala 14 rokov bez prerušenia aj keď dala sama výpoveď. Anonymný čitateľ

Právnička radí: Nárok na dávku v nezamestnanosti,  na podporu, má poistenec, ktorý splní podmienky nároku na podporu. Zamestnanci sú povinne poistení v nezamestnanosti. Základnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní.


Prečítajte si tiež: Výsluhový dôchodok i podpora v nezamestnanosti: Na Slovensku máte nárok na oboje!​


Spôsob skončenia pracovnoprávneho vzťahu ani dôvod skončenia nemajú vplyv na nárok na dávku v nezamestnanosti, jej výšku ani na dobu jej poskytovania. Podľa informácií v čitateľskej otázke môžeme predpokladať, že nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne.

Záverom len uvádzame, že nie je možné dať výpoveď dohodou, jedná sa totiž o dva rôzne spôsoby skončenia pracovného pomeru. Viac sa dočítate v článku Výpoveď dohodou neexistuje.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Peniaze Podpora Nezamestnanosť Nezamestnaný Dávka Nárok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy