Skončenie pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke

poradnaporadna

Chcem sa spýtať, či dostanem dávky v nezamestnanosti, keď dám výpoveď sama. Mám nastúpiť po rodičovskej dovolenke do práce, chcú mi dať výpoveď, ale kvôli tomu, že na úrade práce majú nahlásene hromadne prepúšťanie (menovitý zoznam) a mňa tam neuviedli chcú po mne, aby som si dala výpoveď sama( s tým, že dostanem odstupné, som vo firme od 1999). Čo mám spraviť? Mám to podpísať alebo trvať na tom aby mi dali oni výpoveď, keďže na moje miesto ma nechcú a iné voľné asi nemajú.

Poradňa: Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce ( t.j. až do troch rokov veku dieťaťa), zamestnávateľ je povinný ju zaradiť na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Viac k pojmom pôvodná práca a pracovisko sme písali v článku „Návrat do práce po rodičovskej dovolenke“.

 

Zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa

Počas trvania rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede zo strany zamestnávateľa . Až po skončení ochrannej lehoty môže dať zamestnávateľ zamestnankyni výpoveď z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. b) ( t.j. z dôvodu nadbytočnosti), za predpokladu, že zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Zákaz výpovede počas trvania rodičovskej dovolenky neplatí, ak je dôvodom výpovede skutočnosť podľa 63 ods. 1 písm a) Zákonníka práce, t.j skutočnosť, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ.

 

Organizačné zmeny a nadbytočnosť zamestnanca

Ak by po návrate z rodičovskej dovolenky došlo k organizačným zmenám v dôsledku ktorých by sa zamestnankyňa stala nadbytočnou a ak budú splnené aj predpoklady uvedené v predchádzajúcom odseku, bude daný dôvod výpovede.

 

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Podľa právnej úpravy platnej od 1.9.2011, ak je daná zamestnancovi výpoveď z dôvodu podľa §63 ods. 1 písm.a ) alebo b) a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba.

 

Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace. Počas materskej a rodičovskej dovolenky Váš pracovný pomer stále trvá, preto aj tento čas sa počíta do doby trvania pracovného pomeru.

 

Nárok na odstupné

Takže ak zamestnanec počas výpovednej doby nechce zostať pracovať u zamestnávateľa a požiada o skončenie dohodou, má nárok na odstupné. Dôležité je, aby zamestnanec požiadal zamestnávateľa o skončenie pracovného pomeru ešte pred začatím plynutia výpovednej lehoty. Ak zamestnanec odpracuje celú výpovednú dobu, pri skončení pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Upozorňujeme, že ak dá výpoveď zamestnanec, zamestnávateľ nemá povinnosť vyplatiť mu odstupné. Pre nárok na podporu v nezamestnanosti nie je rozhodujúci spôsob skončenia pracovného pomeru, ale dĺžka trvania poistenia v nezamestnanosti.

26.03.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Rodičovská skončenie
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy