Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

poradňaporadňa

Som v pracovnom pomere na dohodu (350 hod.), ako sa ďalej postupuje keď mi vyprší stanovený čas hod. Zamestnávateľ mi môže predlžiť pracovný pomer, alebo ho so mnou ukončiť ? Koľko krát môže zamestnávateľ predlžiť pracovný pomer na dohodu?

Poradňa: Ako vyplýva aj z nadpisu, v prípade práce na základe dohody sa nejedná o pracovný pomer. Dohodou o vykonaní práce sme sa zaoberali v príspevku pod názvom Dohoda o vykonaní práce a iné práva a povinnosti pri výkone prác vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Ako sme už uvádzali, dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Z pojmu kalendárny rok vyplýva, že rozsah práce, ktorý je zákon povolený, t.j. 350 hodín, nemôže by prekročený v čase od 1.1. do 31.12. a nie v ľubovoľnom dvanásťmesačnom období. Do počtu hodín 350 sa zahŕňa aj čas potrebný na prácu vykonávanú na základe inej dohody o vykonaní práce pre toho istého zamestnávateľa počas roka. Zákon stanovuje, že predpokladaný rozsah prác nemôže prekročiť 350 hodín , preto zrejmým porušením zákona bude buď priamo dohodnutie väčšieho rozsahu prác ako 350 hodín v kalendárnom roku (vrátane uzatváranie viacerých dohôd ), alebo dohodnutie výkonu takého druhu práce, kde je zrejmé, že výkonu práce presiahne tento limit. Dohoda o vykonaní práce zaniká okamihom (dňom) splnenia pracovnej úlohy, t. j. dňom dokončenia a odovzdania práce.

12.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy