Pracovná agentúra

poradňaporadňa

Syn nastúpil pred mesiacom do automobilového podniku v Bratislave, pracuje cez pracovnú agentúru. V inzeráte na ktorý reagoval , bola hodinová mzda 3,33 eura na hodinu a v pracovnej zmluve má uvedenú hodinovú mzdu 1,83 eura za hodinu. Koľko si môže agentúra stiahnuť z jeho mzdy? Mohli by ste mi poradiť, v ktorom zákone by som našla všetko o pracovných agentúrach?

Poradňa: Výška mzdy je vecou dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom a Nariadením vlády č. 441/2009 Z.z. sa stanovila suma minimálnej mzdy na 307,70 eura za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou a 1,768 eura za každú hodinu odpracovanú zamestnancom.
Činnosť agentúr a zamestnávanie zamestnancov prostredníctvom agentúr dočasného zamestnávania je v prvom rade upravená v zákone č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmenách a doplnení niektorých zákonov.

Zákon rozlišuje dve kategórie:

- sprostredkovanie zamestnania za úhradu

- agentúry dočasného zamestnávania.

Sprostredkovanie zamestnania za úhradu môže vykonávať právnická osoba alebo fyzická osoba za podmienok ustanovených týmto zákonom, ak má na túto činnosť oprávnenie. Zoznam fyzických a právnických osôb s platným povolením je pre informačné účely zverejnený na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Výšku úhrady za sprostredkovanie zamestnania za úhradu dojednáva sprostredkovateľ s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca, t.j. budúcim zamestnávateľom a nie so zamestnancom. Sprostredkovateľ môže vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania do určenej sumy len od fyzickej osoby, ktorá nie je uchádzačom o zamestnanie ku dňu podania žiadosti o sprostredkovanie zamestnania za úhradu a to až po jej prijatí do sprostredkovaného zamestnania.

Agentúra dočasného zamestnávania prácu nesprostredkuje, ale priamo zamestnáva občana v pracovnom pomere na účel jeho dočasného pridelenia k inému zamestnávateľovi. Zoznam fyzických a právnických osôb s platným povolením je pre informačné účely zverejnený na stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V tomto prípade zamestnanec sa označuje ako dočasne pridelený zamestnanec alebo dočasný zamestnanec a zamestnávateľ , ku ktorému je zamestnanec pridelený, sa nazýva užívateľský zamestnávateľ. Za dočasné pridelenie dočasného zamestnanca môže agentúra dočasného zamestnávania vyberať od užívateľského zamestnávateľa úhradu v dohodnutej výške; od dočasného zamestnanca sa poplatok za dočasné pridelenie nevyberá.

Postup a podmienky dočasného pridelenia k užívateľskému zamestnávateľovi stanovuje zákon č 311/2001 Z.Z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov v ustanovení § 58,podľa ktorého zamestnávateľ alebo agentúra dočasného zamestnávania sa môže so zamestnancom písomne dohodnúť, že ho dočasne pridelí na výkon práce k užívateľskému zamestnávateľovi. V pracovnej zmluve uzatvorenej medzi agentúrou dočasného zamestnávania a zamestnancom sa agentúra dočasného zamestnávania zaviaže zabezpečiť zamestnancovi dočasný výkon práce u užívateľského zamestnávateľa a dohodnú sa podmienky zamestnania.

Písomná dohoda o dočasnom pridelení uzatvorená medzi zamestnávateľom a zamestnancom musí obsahovať najmä názov a sídlo užívateľského zamestnávateľa, deň, keď dočasné pridelenie vznikne, a dobu, na ktorú sa dočasné pridelenie dohodlo, druh práce a miesto výkonu práce, mzdové podmienky a podmienky jednostranného ukončenia výkonu práce pred uplynutím doby dočasného pridelenia. Tieto náležitosti musí obsahovať aj pracovná zmluva uzatvorená medzi agentúrou dočasného zamestnávania a zamestnancom, ak sa táto pracovná zmluva uzatvára na určitú dobu. Dočasné pridelenie sa skončí uplynutím času, na ktorom sa dohodlo. Pred uplynutím tohto času sa končí dočasné pridelenie dohodou účastníkov pracovného pomeru alebo jednostranným skončením účastníkov na základe dohodnutých podmienok.

27.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy