Príjem na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

poradňaporadňa

Aký príjem môže mať evidovaný nezamestnaný a na základe akých dohôd môže pracovať? Som evidovaný na úrade práce a mam občas príležitosť pracovať na dohodu o vykonaní práce. Platia v prípade dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru predpisy o minimálnej mzde a príplatky za nočnú prácu?

Poradňa: Zákonník práce upravuje okrem pracovného pomeru aj vzťahy vznikajúce medzi zamestnancom a zamestnávateľom pri prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a to na základe niektorej z dohôd, o ktorých sme písali v článku Dohoda o vykonaní práce vs. evidovaný nezamestnaný.
V krátkosti zopakujeme, že sa jedná o nasledovné druhy dohôd: - ak ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom , je možné uzatvoriť dohodu o vykonaní práce, a to ak predpokladaný rozsah práce, na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Uvedený limit pracovného času sa vzťahuje iba na právny vzťah založený dohodou o vykonaní práce medzi zamestnancom a tým istým zamestnávateľom, preto nie je vylúčené aby zamestnávateľ použil na plnenie úloh viacerých zamestnancov, s ktorými uzavrie dohodu o vykonaní práce a súčasne zamestnanec môže uzatvárať dohody o vykonaní práce s viacerými zamestnávateľmi.
- ak ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce, je možné uzatvoriť dohodu o pracovnej činnosti na základe ktorej možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne
- dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta, pričom nemožno vykonávať prácu v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času.Dodržiavanie dohodnutého a najviac prípustného rozsahu pracovného času sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov.

Vzťah medzi zamestnancom - dohodárom a zamestnávateľom nie je pracovným pomerom, preto ani nie je možné aplikovať naň ustanovenia zákona č. 663/2007 Z.z. o minimálnej mzde v znení neskorších predpisov. Zákon o minimálnej mzde upravuje poskytovanie minimálnej mzdy zamestnancovi v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu (napr. profesionálni vojaci, hasiči a pod.)

Na druhej strane je potrebné zdôrazniť charakter dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, ktoré slúžia len na pokrytie dočasných a krátkodobých potrieb zamestnávateľov.
Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti Zákonníka práce, preto sa povinne nepoužijú ustanovenia o priemernom zárobku, práci nadčas ani o mzdovom zvýhodnení za nočnú prácu.
29.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy