Od 1. júla sa menia podmienky práce pre dohodárov

Od 1. júla sa menia podmienky práce pre dohodárov.Od 1. júla sa menia podmienky práce pre dohodárov. Zdroj: thinkstock.com

Dohodári boli kedysi pre firmu výhodnejší, teraz však už tomu tak nie je. Zamestnávateľ musí za dohodára platiť zdravotné aj sociálne poistenie. Nové zmeny platia od prvého júla.

 

Práca na dohodu prešla za posledné roky viacerými zmenami. Štát pripomína, že by sa dohody mali na základe Zákonníka práce uzatvárať iba výnimočne a pracovať by tak mali osoby mimo pracovného pomeru. Na základe posledných legislatívnych zmien, kedy sa zaviedlo platenie odvodov za dohodárov, klesol ich počet. Avšak naďalej je ich počet vysoký a vláda pripravila od prvého júla ďalšie zmeny.

Dohodárov pracuje v spoločnostiach viac ako 300-tisíc (ku koncu februáru). Často vykonávajú rovnakú prácu, ako ich kolegovia na trvalý pracovný pomer, ale pracujú za odlišných pracovných podmienok. Napríklad, nemajú nárok na stravné lístky, pokiaľ nie je uvedené inak v kolektívnej zmluve alebo internej smernici. Dohodári nemajú nárok na dovolenku, ani  na odstupné a ich výpovedná doba je v prípade dohody iba 15 dní. Pri ukončení nemusia uvádzať jeden z výpovedných dôvodov. Na základe § 76  ods. 7 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi odstupné aj v iných prípadoch, ale nie je to jeho povinnosť.

Ďalšie obmedzenia prichádzajú od 1. júla 2014. Po novom bude možné dohodu uzatvoriť maximálne na 12 mesiacov. Dohody, ktoré boli podpísané pred 1. júlom, budú môcť trvať maximálne do 30. júna budúceho roka. Druhou novinkou je vyplácanie odmien z dohôd s nepravidelným príjmom. Spoločnosti ich musia vyplácať každý mesiac, namiesto až po skončení pracovného vzťahu.

Odvody dohodárov:
 

  1. Študent
    Maximálny možný mesačný zárobok stredoškoláka, pri ktorom nemusí platiť odvody je 68 eur, pri vysokoškolákoch je to maximálna hranica 159 eur. V takomto prípade platí firma za študenta iba 1,05 % na garančné a úrazové poistenie. Ak študent prekročí túto hranicu, platí z príjmu 7 % a zamestnávateľ za neho 22,8 %.
     
  2. Starobný dôchodca
    Brigádnik platí zo svojho príjmu 4 % a firma za neho platí 19,8 %.
     
  3. Invalidný dôchodca
    Brigádnik je povinný platiť 7 % a firma 22,8 %.
     
  4. Dohodár s pravidelným príjmom
    Brigádnik platí 13,4 % a spoločnosť 35,2 %.
     
  5. Dohodár s nepravidelným príjmom
    Brigádnik má povinnosť odvádzať 11 % a zamestnávateľ za neho 32,8 %.
     
Viac o téme: Zmeny Podmienky Dohodári Dohodár 1. júla
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy