Má dohodár nárok na stravné lístky a diéty?

Ustanovenie o stravovaní zamestnancov v pracovnom pomere sa na dohodárov nevzťahuje a preto zamestnávateľ nemá povinnosť zabezpečovať dohodárom stravovanie ani im poskytovať stravné lístky.Ustanovenie o stravovaní zamestnancov v pracovnom pomere sa na dohodárov nevzťahuje a preto zamestnávateľ nemá povinnosť zabezpečovať dohodárom stravovanie ani im poskytovať stravné lístky. Zdroj: photl.com

Som starobný dôchodca a pracujem na dohodu. Chcel by som vedieť, či mám nárok na stravné lístky a diéty. Pracujem niekoľko dní v mesiaci a moja pracovná doba je 8 hodín. Tiež som niekedy vyslaný na pracovnú cestu, ktorá trvá minimálne 6 až 8 hodín.

Poradňa:   Dohoda o vykonaní práce aj dohoda o pracovnej činnosti patria medzi dohody o právach vykonávaných mimo pracovného pomeru a na takýto pracovnoprávny vzťah sa vzťahujú len určité ustanovenia Zákonníka práce, a to ustanovenia prvej časti (všeobecné ustanovenia), § 85 ods. 1 a 2,  § 90 ods. 10 (vybrané ustanovenie týkajúce sa pracovného času a doby odpočinku ), § 91 až 95 (prestávky v práci, nepretržitý denný odpočinok, nepretržitý odpočinok v týždni, dni pracovného pokoja)  § 98 ( nočná práca), § 119 ods. 1 (minimálna mzda) a šiestej časti (ochrana práce). Ustanovenie o stravovaní zamestnancov v pracovnom pomere sa na dohodárov nevzťahuje a preto zamestnávateľ nemá povinnosť zabezpečovať dohodárom stravovanie ani im poskytovať stravné lístky.

Pojem diéty sa používa na označenie stravného poskytovaného zamestnancom počas pracovných ciest, ktorý upravuje zákon č. 283/2002 Z.z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov. Tento zákon sa v zmysle § 1 ods. 1 písm. c)  vzťahuje aj na dohodárov, ak je to v ich  dohode o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru dohodnuté.

Ak dohoda o vykonaní práce alebo o pracovnej činnosti obsahuje aj dojednanie o pracovných cestách a náhradách, ktoré sa poskytujú v súvislosti s pracovnou cestou, bude sa aj na dohodárov, tak ako na zamestnancov v pracovnom pomere, vzťahovať nasledovné: 

Zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí náhrada preukázaných cestovných výdavkov, náhrada preukázaných výdavkov za ubytovanie, stravné, náhrada preukázaných potrebných vedľajších výdavkov, a v prípade dlhších pracovných ciest aj náhrada preukázaných cestovných výdavkov za cesty na návštevu jeho rodiny.

Vyslanie na pracovnú cestu a určenie podmienok musí zamestnávateľ stanoviť písomne a určiť:

  • miesto nástupu na pracovnú cestu
  • miesto výkonu práce na pracovnej ceste
  • doba trvania pracovnej cesty
  • spôsob dopravy a miesto skončenia pracovnej cesty
  • v rámci tzv. cestovného príkazu môžu byť dohodnuté aj iné náležitosti a uvedené iné pokyny zamestnávateľa

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dôchodca Lístok Lístky Diéty Stravné Dohodári Dohodár Stravný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy