Práca recepčnej na živnosť

poradnaporadna

Pracujem vo fitku ako recepčná na živnosť. Počas pracovných dni máme 8 hod. zmeny a počas víkendu 11 hod. Pracuje so mnou aj interný tréner, ktorý mi je k dispozícii počas mojej neprítomnosti, t.j. že ma zastupuje počas jedenia ( pretože jedlo môžme konzumovať len mimo recepcie). Keď som sa našej managerky pýtala, či počas tej 11 hod. zmeny nemôžem využiť prestávku na tréning u nás vo fitku s tým, že by ma kolega zastúpil, tak ako keby som šla na obed, úplne mi to zatrhla.

Poradňa: Ak pracujete na živnosť, znamená to, že vy sama ste fyzická osoba podnikateľ, t.j. živnostníčka, ktorá poskytuje služby pre iného podnikateľa, vlastníka alebo prevádzkovateľa fitnes centra. V takomto prípade, t.j. na právne vzťahy medzi dvoma podnikateľmi, nie je možné použiť ustanovenia Zákonníka práce, t.j. nebudú sa na vás vzťahovať ustanovenia o prestávkach v práci a pod.

Všetky podmienky vykonávania práce pre fitnes centrum musíte mať uvedené v zmluve, ktorú ste uzatvorili, t.j. je potrebné dohodnúť najmä aké práce alebo služby budete vykonávať, odkedy dokedy, za koľko, dokedy je splatná vaša odmena a pod.

 

Ak ste si dojednali výkon prác alebo služieb pre fitnes centrum v dvoch zmenách napr. od 10.00 do 12.00 a 13.00 do 21.00, v čase, v ktorom nemáte vykonávať prácu, by vám v zásade managerka vo fitnes centre nemala brániť, aby ste využívali služby fitnes centra ako každý iný zákazník, t.j. vrátane úhrady za fitnes služby. Pokiaľ nemáte zmluvne dojednané, že počas práce pre fitnes centrum máte určitý časový úsek ako prestávku a pokiaľ ste si nedohodli podmienky, za ktorých by ste mohli využívať služby fitnes centra bezplatne alebo s určitou zľavou, managerka nie je povinná Vám umožniť, aby ste v centre bezplatne cvičili.

 

04.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Zivnost
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy