Ako získať vdovský dôchodok. Poradíme vám

Na získanie vdovského dôchodku je nevyhnutné podať žiadosť a splniť podmienky.Na získanie vdovského dôchodku je nevyhnutné podať žiadosť a splniť podmienky. Zdroj: photl.com

Na to, aby manželka po zomretom manželovi získala vdovský dôchodok, musia byť splnené podmienky nielen u vdovy, ale aj u zomretého manžela. Nestačí, aby boli manželia.

Zomretý manžel ku dňu smrti musí byť poberateľom starobného alebo invalidného dôchodku a zároveň mať nárok na predčasný starobný dôchodok, ako aj splniť podmienky nároku na starobný dôchodok alebo získať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok. Ak nie je splnená niektorá z uvedených podmienok, vdova nemá nárok na vdovský dôchodok. Podobne je to aj v prípade siroty, ktorá je nezaopatreným dieťaťom.

Potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok zomretého manžela je odstupňovaný podľa veku. Napr. zomretý manžel vo veku nad 45 rokov, ktorý nebol poberateľom žiadneho dôchodku a nezomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, musel do dňa smrti získať najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia, aby mu vznikol nárok na invalidný dôchodok, z ktorého sa následne vypočíta vdovský dôchodok. Žiadosť o poskytnutie vdovského dôchodku sa podáva v pobočke Sociálnej poisťovne.

Nárok vdovca na vdovecký dôchodok po manželke sa posudzuje rovnako. Treba zdôrazniť, že nárok na vdovský dôchodok nemá ani družka po druhovi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dôchodok Družka Druh Vdovský
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy