Mám nárok na dovolenku počas materskej?

Obdobie materskej dovolenky sa pri posudzovaní nároku na dovolenku považuje za výkon práce, takže z dôvodu  materskej dovolenky sa nárok na dovolenku nekráti.Obdobie materskej dovolenky sa pri posudzovaní nároku na dovolenku považuje za výkon práce, takže z dôvodu materskej dovolenky sa nárok na dovolenku nekráti. Zdroj: thinkstock.com

V decembri 2013 som nastúpila na materskú, ešte mi preplatili za celý rok 2013, mám nejaký nárok za rok 2014?

 

Poradňa:  Obdobie materskej dovolenky sa pri posudzovaní nároku na dovolenku považuje za výkon práce, takže z dôvodu  materskej dovolenky sa nárok na dovolenku nekráti.

Ak trvanie materskej dovolenky zasahuje aj do roka 2014, bude sa tiež považovať za výkon práce, a to až do času kým zamestnankyňa nenastúpi na rodičovskú dovolenku. Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu  trvania rodičovskej dovolenky. 

Z uvedeného vyplýva, že nárok na dovolenku sa kráti len z dôvodu trvania rodičovskej dovolenky. Dovolenku však nie je možné v takomto prípade preplatiť, ale zamestnávateľ musí umožniť jej dočerpanie po návrate do práce z materskej alebo z rodičovskej dovolenky.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Materská dovolenka Rodičovská dovolenka Čerpanie dovolenky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy