Dieťa je často choré. Môžem sa opäť vrátiť na rodičovskú dovolenku?

Zamestnanec je povinný zamestnávateľa písomne informovať o nástupe, prerušení a ukončení rodičovskej dovolenky aspoň mesiac vopred.Zamestnanec je povinný zamestnávateľa písomne informovať o nástupe, prerušení a ukončení rodičovskej dovolenky aspoň mesiac vopred. Zdroj: photl.com

Rada by som sa opätovne vrátila na rodičovskú dovolenku, keďže je moje dieťa dva týždne doma kvôli chorobe, potom tri dni v škôlke a zase je choré. V máji dovŕšila moja dcéra tri roky a zaujímalo by ma, či je možné sa vrátiť na predĺženú rodičovskú dovolenku kvôli zdravotnému stavu dieťaťa.

Poradňa: Rodičovská dovolenka sa  vo všeobecnosti poskytuje najdlhšie do dosiahnutiam tretieho roku veku dieťaťa alebo najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť. Zamestnávateľ takúto dovolenku poskytne v rozsahu, o aký rodič žiada (najmenej však na jeden mesiac) nie však dlhšie ako do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku, resp. šesť rokov veku, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť. 

Zamestnanec alebo zamestnankyňa môžu čerpať túto rodičovskú dovolenku aj s prestávkami, a to až do času, kým dieťa dosiahne tri  resp. šesť rokov. Zamestnanec je povinný zamestnávateľa písomne informovať o nástupe, prerušení a ukončení rodičovskej dovolenky aspoň mesiac vopred.

Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka nečerpala v období do to troch alebo šiestich rokov veku dieťaťa.  Toto doplnenie bolo do Zákonníka práce zavedené v roku 2011 a umožňuje rodičom posunúť alebo rozložiť si rodičovskú dovolenku, pričom jej rozsah zostáva rovnaký, takže ak rodič vyčerpal celú rodičovskú dovolenku  vcelku a naraz do troch rokov (alebo do šiestich rokov, v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa), nemá už možnosť posunúť alebo rozložiť si rodičovskú dovolenku.

Posudok, v ktorom sa konštatuje, že dieťa má alebo nemá dlhodobo nepriaznivý stav vyžadujúci osobitnú starostlivosť vydáva Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Za dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom sa považuje dieťa, ktorého choroba alebo stav podľa poznatkov lekárskej vedy trvajú viac ako 12 po sebe nasledujúcich mesiacov alebo je predpoklad, že budú trvať viac ako 12 po sebe nasledujúcich mesiacov a zároveň vyžaduje osobitnú starostlivosť.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Dcéra Chorá Rodičovstvo Rodičovská Chorobnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy